KORISLIIGA JATKUU: KOBRAT PYYNIKILLE

18.1.2022 | Otteluennakko, Uutiset

Pyrinnön pelit jatkuvat kolmen viikon tauon jälkeen. Korisliigan kevät on erityisen mielenkiintoinen ja keskiviikkona Pyynikillä pelataan tärkeä kotiottelu, kun pyrintöläisille niin tutut Justus Kilpinen ja BJ Raymond tuovat vieraaksi vaarallisen Kobrajoukkueen Lapualta.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi ottelu joudutaan pelaamaan ilman yleisöä. Korona on tällä kaudella vaikuttanut Korisliigaan monella muullakin tavalla. Ottelusiirtoja on tehty paljon ja mm. nyt vieraaksi tuleva lapualaisryhmä on ollut karanteenissa 15.1. asti joukkueessa ilmenneiden tartuntojen takia.

Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja päätelläkseen, että korona sotkee joukkueiden toimintaa vielä monella tavalla. Kuitenkin presidentti Mauno Koivisto on sanonut jotenkin niin, että jollei voida varmaksi tietää miten käy, niin oletetaan, että käy hyvin. Siispä katse eteenpäin.

Mielenkiintoinen kevätkausi edessä

Korisliigan runkosarja päättyy 5.2.2022. Sen jälkeen 6 parasta jatkavat ylempää loppusarjaa ja muut 6 alempaa loppusarjaa.
Ylemmässä loppusarjassa pelataan runkosarjan sijoituksista ja sitä kautta paikasta pudotuspelikaaviossa.
Alemman loppusarjan kaksi parasta selviävät pudotuspeleihin, sarjan viimeinen putoaa ensi kaudeksi
1A-divisioonaan.
Näissä jatkosarjoissa runkosarjan pisteet seuraavat mukana, joten myös viimeisillä runkosarjan otteluilla on merkitystä, vaikka sijoitus jossain vaiheessa näyttäisikin jo selvältä.

Korisliigan 5 kärkijoukkuetta (Karhu, Kouvot, Seagulls, KTP ja Vilpas) ovat varmoja tai käytännössä varmoja ylemmän jatkosarjan joukkueita, mutta kuudennesta sijasta käydään vielä viiden joukkueen armoton taistelu:

Lahti 7 voittoa / 10 tappiota
jäljellä Korihait (k), Karhu (v), Kataja (v), Seagulls (v), KTP (v)
Pieti Poikolan lahtelaisilla pelattuna yksi peli enemmän kuin muilla ja edessä 4 vierasottelua, joista peräti 3 kärkijoukkueita vastaan, joten lahtelaisilla tekee todella tiukkaa säilyttää viimeinen ylemmän loppusarjan paikkansa.

BC Nokia 7/9
jäljellä Bisons (k), Korihait (v), Vilpas (v), Kouvot (v), Kobrat (k), Karhu (k)
Nokialaisten loppuohjelma on kuuman ryhmän joukkueista paras. Kahden häntäpään joukkueen lisäksi se kohtaa Kobrat kotikentällään, joten välttämättä sen ei tarvitse ottaa yllätysvoittoa kärkipään joukkueista.

Pyrintö 7/9
jäljellä Kobrat (k), Kouvot (v), Seagulss (v), Vilpas (v), Karhu (k), Kataja (k)
Pyrintö on kovassa paikassa. Päästäkseen ylempään loppusarjaan sen on hoidettava molemmat samaa paikkaa tavoittelevat Kobrat ja Kataja, mutta lisäksi yllätettävä joku kärkiviisikon joukkue.

Kobrat 7/9
jäljellä Pyrintö (v), Seagulls (k), Kataja (v), KTP (k), BC Nokia (v), Kouvot (v)
Kobrien ohjelma on myös haastava. Sillä on peräti 3 kpl ns. 4 pisteen ottelua, mutta kaikki vieraissa.
Sikäli yllätyskotivoitto KTP:stä tai Seagullseista olisi kovasti tarpeellinen bonus.

Kataja 6/9
jäljellä Karhu (k), Vilpas (v), Kobrat (k), Seagulls (k), Lahti (k), Korihait (v), Pyrintö (v)
Katajalla on yksi peli vähemmän pelattuna, mutta kun sen pitäisi olla ehdottomasti voittopeli, niin helppoa ei tule Katajallekaan. Sillä on kuitenkin kelpo ohjelma, sillä Joensuussa kotietu on perinteisesti keskimääräistä arvokkaampi. Voi kuitenkin olla, että Katajan ylemmän jatkosarjan paikka ratkeaa viimeisellä kierroksella Tampereella.

No, tämä on tällaista turhaa spekulointia. Yllätyksiä voi tulla tavallista enemmän, sillä koronan myötä kokoonpanot elävät varmasti jatkossakin. Lisäksi siirrettyjen pelien tuomat otteluruuhkat sotkevat valmistautumista. Toisille sillä on suurempi merkitys kuin toisille.

Molemmat jatkosarjat päättyvät 23.3. jonka jälkeen alkavat pudotuspelit.
Suomen mestari on tiedossa viimeistään 11.5.2022
Jos korona suo.

Lapualla todellinen trilleri, eväät samaan olemassa

Pyrintö kävi marraskuussa Lapualla, ja kauden ensimmäisestä kohtaamisesta muodostui jännitysnäytelmä vailla vertaa. Pyrintö hallitsi peliä ja meinasi pariinkin otteeseen karata voittoon, mutta Christian Luteten hurjan 39 pisteen ja BJ Raymondin summerin soidessa heittämän voittokorin ansiosta pisteet jäivät Lapualle. Tuossa pelissä Kobrilta puuttui kokoonpanosta Andre Wesson jr ja Justus Kilpinen.
Millä kokoonpanolla koronan kokenut Kobrat saapuu Pyynikille, on tätä kirjoittaessa vielä täysin auki.

Lapualla Pyrintö kaatui löperöön puolustuspeliinsä. Sen jälkeen Pyrintö on parantanut puolustustaan eikä vastustaja saa enää niin paljon helppoja heittoja, joten muiden asioiden osuessa kohdalleen, Pyrinnöllä on hyvät mahdollisuudet kääntää peli edukseen.

Lapualaisten puolustuksen haaste oli BJ Raymond jolle Kobrat ei löytänyt Pyrinnöstä sopivaa match-uppia. Devante Foster vei Raymondia toistuvasti ja helpon näköisesti. Vaikka Lapua saisikin kokoonpanoonsa uusia pelaajia, se ei ratkaise peruskysymystä: ketä BJ Raymond puolustaa?
Kysymys ei ole yksin 1 vs 1 pelaamisessa, vaan Kobrien haaste on yhtä hyvin pallo-screen puolustuksessa. Kuinka loistava pelaaja Raymond onkaan, hänen liikkuvuutensa ei riitä enää puolustamaan pallo-screen tilanteita kuin hyvin passiivisesti, vetäytymällä oman korin alle. Kobrat joutuu keksimään noihin tilanteisiin muita temppuja ja se taas avaa puolustusta usein muilla tavoin.

Hyökkäyspäässä Lapualla ei pitäisi olla ongelmia. Taitoa, fyysisyyttä ja korintekijöitä riittää.
Heittovoimaisen ja taitavan syöttäjän, BJ Raymondin (13,5/5,5), lisäksi haastetta Pyrinnön puolustukselle antavat jo mainittu Christian Lutete (23,9/5,1) sekä Andre Wesson jr (15,6/5,3) jotka ovat kovan luokan korintekijöitä. Stokley Chaffee (16,4/9,2) on vahva korinaluspelaaja, niin levypalloissa kuin viimeistelyissä.

Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen (5,4/2,8/7,1 syöt.) on sarjan taitavimpia pelinjohtajia ja pystyy toimittamaan palloa vapaille pelaajille sekä luomaan tilanteita. Edellisessä kohtaamisessa Nikkarinen onnistui ratkaisuhetkillä myös kaukoheitoissaan ikävän hyvin.
Kotimaisista rotaatiopelaajista Juho Lehtoranta (5,0/2,0) on erinomainen kaukoheittäjä (kolmoset 41,7%).
Lutete kuitenkin ehdoton kolmostykki (peräti 48,8%), Raymondin (35,6%) ja Wessonin (35,1%) tukemana.

Ottelu ratkennee kuitenkin korin alla. Jos Kobrat saa puolustuksensa toimimaan, pääsee juoksemaan tamperelaisten järjestäytymätöntä puolustusta vastaan ja saa lay-uppeja, pelistä tulee Pyrinnölle vaikea. Jos Pyrintö saa hyödynnettyä liikkuvuuttaan, saa luotua ylivoimatilanteita pallon ja pallottomien liikkeellä, Kobrat on vaikeuksissa. Kumpi saa aloitteen ja määrää pelin rytmin, voittaa pelin.

Hurja peli tulossa!

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Kobrat on tulivoimainen joukkue, jossa kaikki neljä ulkolaisvahvistusta pystyvät takomaan pisteitä taululle. Kun kapellimestarina häärii Antto Nikkarinen, on puolustukselle luvassa isoja haasteita. Siksipä oma hyökkäyksemme ei saa sakata. Kokoonpano: Shepherd, Foster, Smith, Pihlajamäki, Leppänen, Kilpinen, Heinonen, Gonzalvez, Lehtonen, Williams, Peltokangas GTD

Pyrintö – Kobrat
keskiviikkona 19.1. klo 18.30 Pyynikin palloiluhallissa.

Ottelu joudutaan pelaamaan ilman yleisöä, mutta se on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Kuva: Joonas Caven