KORISLIIGA JATKUU: PYRINTÖ LAHTEEN

27.12.2021 | Otteluennakko, Uutiset

Pyrintö palaa parin viikon joulutauolta, kun se matkustaa tiistaina Pieti Poikolan ja Lahti Basketballin vieraaksi. Sarjatilanne on kutkuttava ja kyseessä on ns. 4 sarjapisteen peli.
Heikentyneen korona-tilanteen vuoksi Korisliigaa pelataan toistaiseksi tyhjille katsomoille, mutta onneksi kaikki ottelut ovat nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Molempien joukkueiden paras vire oli ennen taukoa kateissa. Vajaamiehinen Pyrintö romahti komean KTP voiton jälkeen Uudessakaupungissa. Pyrinnön oli määrä pelata kaksi vuorokautta myöhemmin vielä vieraspeli Seagullsia vastaan, mutta se jouduttiin siirtämään helsinkiläisjoukkuetta kohdanneen koronatartunnan vuoksi.

Lahti on hävinnyt 3 viimeistä otteluaan, joista varsinkin 2 viimeistä (Bisons Loimaalla ja BC Nokia kotona) sen olisi pitänyt hoitaa. Näitä edeltävän Korisliiga-ottelun niukkaa kotitappiota Kouvoille ei tarvitse hävetä, varsinkaan kun muutama päivä myöhemmin LaBa kukisti samaisen Kouvot Suomen cupin puolivälierässä.

Tiistain ottelu on siis molempien joukkueiden osalta suuri kysymysmerkki.

Kokoonpanoissa muutoksia

Molemmat joukkueet ovat kärsineet lähes koko syksyn jatkuvista kokoonpanojen muutoksista.

Pyrinnöllä on vaihtunut 2/4 ulkomaalaisvahvistuksista. Topias Palmi tuli ja Topias Palmi meni.
Panu Peltokankaan loukkaantuminen heti alkusyksystä jätti ison loven rotaatioon, varsinkin sen isoon päähän. Myös muita lyhyempää toipumisaikaa vaatineita loukkaantumisia on riittänyt.
Uudet vahvistukset Emmanual Shepherd ja Ike Smith ovat osoittautuneet pelimiehiksi ja pystyvät ainakin tasaisempaan suorittamiseen kuin edeltäjänsä.

Myös Lahdessa on tapahtunut. Alkusyksyn yhden kuumimman ja mielenkiintoisimman joukkueen
konsepti kesti vielä traagisen kolarin, jossa joukkueen kaikki 4 ulkomaalaispelaajaa olivat mukana.
LaBa pelasi sen jälkeen pelkillä kotimaisilla pelaajilla uskomattoman hienoa korista, nappasi kovia voittoja, mutta kun joukkue sai uusia vahvistuksia ja osa vanhoista palasi, ei tapahtunutkaan sitä seuraavaa joukkueen pelillisen tason nostoa, jonka uskottiin vievän joukkueen kevyesti ylempään loppusarjaan. Sitten marraskuun puolivälissä loukkaantui sentteri Henri Ventoniemi ja vielä joulukuun alussa Ricky Waxlax. LaBa palasi armottoman tiukkaan keskikastiin taistelemaan ylemmän loppusarjan paikasta. Laba on sarjassa nyt 6., turvanaan yksi voitto enemmän kuin Pyrinnöllä. Ensimmäisen keskinäisen pelin Pyynikillä vei Lahti ja sillä on tasapisteisiin päädyttäessä 10 pisteen etu keskinäisessä vertailussa.

Lahden nykyjoukkueen kärkipelaajia ovat Antonio Ballard (20,1/11,9), joka pelasi kaudella 2018-2019 Vilppaassa ja viime kaudella Kouvoissa 10 pelin ajan. Härkämäinen Ballard on uhka varsinkin korin alla ja mies on erinomainen hyökkäyslevypallopelaaja (ks. 5 hykkäyslevypalloa/peli).
Khalil Iverson (10,3/4,0) ja takamies Zackery Bryant (22,8/2,5/3,3 syöt.) ovat myös ratkaisukykyisiä vahvistuksia. Joukkueen kokoonpanoon kauden alusta alkaen kuulunut Chris Clarke (7,8/7,7/3,8 syöt.) on joukkueen neljäs ulkomaalaispelaaja.
Kotimaisista pelaajista Arttu Saarijärvi (7,4/3,7), Eemil Luukkonen (6,5/2,4), Ville Karvonen (5,7/3,1) ja Aleksanteri Ahola (4,4/2,3) ovat hyvin pietipoikolamaisia kovaa raastavia työrukkasia, jotka nauttivat suurta arvostusta duunarikorista pelaavassa lahtelaisryhmässä. Erik Sajantila (9,8/3,3) heittää muita ahkerammin kaukoheittoja, muuten sopii hyvin samaan ryhmään.
Tätä kirjoitettaessa LaBan kokoonpano ei ole vielä tiedossa. Joukkueen epäilemättä tärkein pelaaja sentteri Henri Ventoniemi lienee kuitenkin sivussa tammikuun loppupuolelle asti.
Yhdestä kotimaisesta avainpelaajasta Ricky Waxlaxista ei ole tietoa.

Lahti Basketball pelaa Pieti Poikolan näköistä koripalloa. Tai ainakin yrittää pelata.
Pelissä on Pyrinnön faneille tutunnäköisiä kolmiohyökkäyksen elementtejä, tosin viime aikoina, uusien vahvistusten myötä peli on suoraviivaistunut paljon. Parhaimmillaan se on toiminut, välillä palloton peli on mennyt seisoskeluksi.

Seuraa ainakin näitä:

* Miten Pyrintö kestää LaBan antaman jatkuvan paineen?
LaBan pelin sielu on puolustus. Viimeksi Pyrintö väsyi jatkuvaan ylitempoon, puolustajan raastavan iholla roikkumiseen. Siinä meni pelihuumori ja paloi päreet, seurauksena huonoja valintoja. Pyrinnön nykyinen kokoonpano näyttäisi tältä osin tasapainoisemmalta. Riittää fyysistä kovuutta ja lujaa mieltä. Näkyykö se lopputuloksessa?

* Kuka puolustaa Antonio Ballardia? Saadaanko Ballard suljettua pois hyökkäyslevypalloista?

* Miten Pyrintö puolustaa? Pelaajavartiointia vai paikkaa?

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Pyrinnön lahjapaketeista ei valitettavasti löytynyt ihmelääkettä parantamaan kaikki vaivat, joten vain kahdeksan rohkeaa miestä lähtee Lahteen taistelemaan sarjapisteistä. Ylimääräistä energiaa ei siis ole tuhlattavaksi kohellukseen ja koohotukseen. Kokoonpano: Shepherd, Foster, Smith, Pihlajamäki, Leppänen, Heinonen, Williams, Gonzalvez

Lahti Basketball – Pyrintö
Tiistaina 28.12.2021 klo 18.30
Lahti Energia Areenassa

Kuva: Joonas Caven