KOUVOT NURIN LASSI KILPISEN JOHDOLLA

28.1.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö haki Kouvolasta pakkovoiton 87-94 (38-46). Kotijoukkue taisteli erinomaisesti muttei voinut kuitenkaan mitään tamperelaisten materiaaliylivoimalle. Pyrinnön vaihdosta kentälle tulleet Lassi Kilpinen ja Panu Peltokangas olivat hurjassa iskussa.

Pakkovoitto käsitettä voidaan käyttää silloin kun joukkue on selkä seinää vasten esim. pudotuspeleissä tai taistelee jostain sijoituksesta. Vaihtoehtoisesti ilmaisua käytetään kertomaan tilanteesta, jossa se on ylivertainen ennakkosuosikki. Vähän kuin Seagulls tänään Kauhajoella tai Pyrintö Kouvolassa.
Pakkovoittokin täytyy kuitenkin pelaamalla ansaita ja vain Pyrintö onnistui siinä tänään.

Keskiviikon kierros antoi mielenkiintoiset lähtökohdat perjantain Suomen Cupin välierään, jossa Pyrintö saa vastaansa Seagullsilta sulat nyppineen Karhu Basketin.

Mutta nyt takaisin useita mestaruuksia nähneelle Jatke-areenalle Kouvolaan:

1.neljännes

Pyrinnöltä puuttui viime aikojen peruskokoonpanosta Osku Heinonen, joka jäi varmuudeksi kotiin parantelemaan perjantaina Kotkassa saatua pikku kolhua. Aloitusviisikkoon Heinosen tilalle nostettu Valtteri Leppänen tiesi tonttinsa ja aloitti ottelun kolmosen, kuten siinä roolissa tietysti pitääkin.
Kouvojen Teemu Knihtinen oli saanut ristikseen puolustaa Marcus Lewisiä ja onnistuikin varsin pitkään, varsin hyvin.
Kouvojen korinteko tökki alussa ja ensimmäiset pisteet kotijoukkue sai vasta 4 min pelin jälkeen.
Kun Pyrinnön hyökkäys pysähtyi, Kouvot kiri parissa minuutissa pelin tasoihin ja otti jo kohta 15-11 johdon jolloin  Miikka Sopanen otti Pyrinnölle aikalisän.
Pyrintö vei viimeiset vajaa 2 minuuttia peliä, jolloin Lassi Kilpisen ajoilla ja Panu Peltokankaan kahdella kolmosella se siirtyi taukojohtoon 17-22.
Ensimmäisellä jaksolla Kouvoilla vain 3 menetystä (Pyrinnöllä 4), joka poikkesi odotetusta ja useimmista kauden muista peleistä.
Pyrinnön puolustuksen intensiteetin puutteesta kertoo kenties myös se, että Pyrintö ei saanut ainuttakaan virhettä koko jaksolla. Eikä vielä vähään aikaan.

2.neljännes

Kouvojen takamies Tuomas Hirvosen kolmas onnistunut kolmonen toi Kouvot pisteen päähän jakson alussa, mutta sitten Pyrintö sai muutaman onnistuneen puolustuksen myötä nopeita hyökkäyksiä.
Kouvojen päävalmentaja Antti Hurri tiesi hyvin että siihen kyytiin ei kannata hypätä ja kutsui joukkueensa 4 min pelin jälkeen aikalisälle tilanteessa 29-34.
Shawn Hopkins on nykyajan moderni urheilupersoona joka ottaa yleisönsä myös typötyhjässä hallissa.
Miehen heitot putosivat, donkit osuivat ja muutenkin mies silminnähden nauttii pelaamisesta. Se välittyy onneksi tv-kameroiden välityksellä koteihin asti.
Kun ottelua oli pelattu 16 min 47 sekuntia David Gonzalvez otti Pyrinnön ensimmäisen joukkuevirheen.
Kapteenin aggressiivisuus tarttui pienellä viiveellä. Lassi Kilpisen ja Panu Peltokankaan heittopelillä Pyrintö loi tilaa kentälle ja Marcus Lewis alkoi päästä vauhtiin ja voitti oman pelaajansa toistuvasti.
Kouvot roikkui kuitenkin mukana mm. Teemu Knihtisen hyökätessä nurkasta kohti koria ja viimeistellessä jo kolmannen floater-korinsa, jossa pallo nousi korkealla kaarella torjunnan käsien yli.
Pyrintö pääsi pitkälle tauolle kuitenkin 38-46 taukojohdossa.

3.neljännes

Pyrintö tuli makkaratauolta vahvasti ja näytti karkaavan lopullisesti. Ensimmäiset reilut 4 minuuttia Pyrinnölle 4-14 ja eroa jo 18 pistettä.
Brady Skeens oli kovassa iskussa molemmissa päissä kenttää ja Hopkins rankaisi Kouvoja match-up ongelmista joko kovalla ajolla tai heittämällä puolustajan yli kaukoheittoja sisään.
Ajassa 5:47 Kouvot kokoontui aikalisälle, mutta kuten aina, myös vastustaja voi käyttää sen hyväkseen.
Pyrintö iski Lassi Kilpisen kovalla kolmosella ja venytti eron ensimmäisen kerran eron yli 20 pisteen (44-65).
Kouvojen päävalmentajan Antti Hurrin opit kuitenkin tehosivat ja Kouvot liikutti palloa tehokkaasti.
Pyrintö muuttui puolustuspäässä takaa-ajajaksi, kun Kouvot juoksutti tamperelaisia ympäri Jatke-Areenan  kahvion puoleista päätyä. Lopulta kotijoukkue heitti kolmosia sisään niin että salin kolmoslegendat Mikko Sydänmaanlakka ja Jukka Toijala nyökyttelivät varmasti päätään tyytyväisenä Ruutu+ kanavan ääressä.

Tauolle Pyrinnön 61-75 johdossa.

4.neljännes

Viimeisellä jaksolla peli pysyi tasaisena sikäli, että Kouvojen rypistelystä huolimatta ero säilyi tasaisesti 13 pisteen tuntumissa.
Panu Peltokangas jatkoi kovaa heittopeliään tykittämällä pari kolmosta heti alkuun. Muuten Pyrintö hyökkäsi laajalla rintamalla.
Kouvot taas ajoi kulmasta korille, kun Pyrintö peitti syöttölinjan puolenvaihtoon. Vaikeiden heittojen onnistumisprosentti ei riittänyt eron kaventamiseen.
Jakson puolivälissä Hurri otti Kouvoille aikalisän, mutta jälleen vaikutus oli päinvastainen kuin kouvolalaiskannattajat olisivat toivoneet.
Pyrintö pääsi juoksemaan pari nopeaa hyökkäystä ja ero venähti nopeasti 19 pisteeseen (74-93).
Hurri halusi joukkueelle kuitenkin kunniallisen ottelun lopun ja uuden aikalisän jälkeen Kouvot osoittikin, ettei se luovuta missään vaiheessa, vaikkei voitto ollutkaan enää saavutettavissa.
Ero kaventui loppunumeroihin 87-94.

Ottelun hahmot:

Kouvoista kovan takamieskaksikon Tuomas Hirvonen (19 pist./3 lev./ 6 söt.) ja Severi Kaukiainen (18/8/3) lisäksi kovia näyttöjä kyvyistään antoivat ennakkoluulottomasti Pyrinnön korille pyrkineet Joel Mäntynen (10/2) ja monipuolisesti onnistunut Teemu Knihtinen (15/1).

Pyrinnön hahmo oli Lassi Kilpinen (21/5/4) jolla niin ajot kuin kaukoheitotkin upposivat kovalla 66%:n tarkkuudella. Marcus Lewis (19/4/5) oli vauhtiin päästyään odotetusti mahdoton puolustettava nuorille Kouvoille, jotka pelaavat loppukauden siis vain yhden ulkomaalaispelaajalla (Byron Zeigler).
Pyrinnön isot miehet olivat kovassa vedossa. Panu Peltokangas (12/3) heitti tänään pelkkiä kaukoheittoja ja osui kiitettävästi (kolmoset 4/9). Brady Skeens keräsi jälleen tupla-tuplan 10  pisteellä ja 12 levypallolla.
Kuten aiemmin mainittu, Shawn Hopkins (16/7/6) oli oivalla pelipäällä.

Kommentit:

Lassi Kilpinen, Pyrintö:
Aika nihkeä peli. Kouvot oli tosi aggressiivinen ja jouduttiin taistelemaan koko 40 minuuttia.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Me tultiin peliin hyvin, mutta keskittymisen jänne ei riittänyt koko peliä. Välillä oltiin tosi hyviä ja välillä mietittiin, että mitähän tässä tehdään. Joukkueiden ero oli tänään 7 pistettä, ei yhtään enempää eikä vähempää.

Pyrinnön seuraava ottelu on jo perjantaina 29.1. klo 18.30 Pyynikin palloiluhallissa, jolloin
Pyrinnön vieraaksi Suomen Cupin välierään saapuu Karhu Basket Kauhajoelta, joka pölläytti kierroksen ja alkuvuoden suurimman yllätyksen voittamalla 6 pelaajan voimin 20 pisteen voiton sarjakärki Seagullsista.

Myös Suomen Cupin ottelu pelataan edelleen tyhjille katsomoille, mutta onneksi peli on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Korisliiga jatkuu Pyrinnön osalta ensi viikolla kahdella ottelulla. Keskiviikkona 3.2. Pyynikille saapuu Katajaa ja lauantaina 6.2. Pyrintö matkustaa Helsinkiin kärkiotteluun Seagullsia vastaan.

Kuva: Vera Suihko, Joonas Caven