KOVA VIERASVOITTO JOENSUUSTA!

28.10.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Kun pitkälle mennään, on tietysti kiva pelatakin vähän enemmän. Pyrintö oli luonut nahkansa uudestaan ja haki Joensuusta arvokkaan jatkoaikavoiton 101-106 (39-39).

Ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Kataja oli kuskin pukilla suuren osan pelistä, mutta Pyrintö roikkui sinnikkäästi mukana vaikeat vaiheet ja tarttui rattiin toisella puoliajalla. Hyvähenkinen Pyrintö taisteli alusta loppuun ja ansaitsi voittonsa, kun #aina uudestaan penkiltä löytyi ratkaisukykyisiä pelaajia ja tuoreita jalkoja puolustukseen.

1.neljännes

Ottelun alku ei luvannut koriksen juhlaa. Molemmat joukkueet sekoilivat ja korit tulivat karmeista virheistä, ei niinkään upeista suorituksista. Pyrintö pelasi isolla viisikolla Heinonen-Palmi-Hansen-Foster-Keith, mutta
mutta siitä saatava hyöty ei konkretisoitunut kummassakaan päässä kenttää. Kataja pääsi hyökkäämään Pyrinnön korin alle ja hyökkäyspäässä Pyrintö heitti paljon keskimatkan häirittyjä heittoja, joiden oletettu pistearvo (=montako pistettä normaalilla osumatarkkuudella voidaan olettaa saatavan / hyökkäys) on kaikkein heikoin.
Pyrinnöllähän ei ole Lassi Kilpisen lisäksi varsinaista takamiestä eikä varsinkaan sentteriä, jollei jompaankumpaan rooliin istuteta Shaquille Keithiä, joka pelaa sujuvasti paikkoja 1-5.
Tilanteessa 14-7 Miikka Sopanen otti aikalisän, kun Kataja viritteli karkumatkaa. Aikalisä auttoi ja Pyrintö sai puolustuksessa voittoja, joiden seurauksena se pääsi hyökkäämään organisoitumatonta puolustusta vastaan. Osku Heinosen pitkällä ajolla ja Tomas Pihlajamäen raivokkaalla taistelulla hakema levypallo ja siitä nostettu kori pitivät Pyrinnön mukana, 19-16.
Lassi Kilpinen kavensi eron vielä ennen taukoa 19-18.

2. neljännes

Pyrintö oli hyvällä peli-ilmeellä matkassa. Koko joukkue näytti yhtenäiseltä ja irtopalloista taisteltiin miehekkäästi. Valtteri Leppänen vei reilun minuutin pelin jälkeen Pyrinnön ensimmäisen kerran johtoon 21-23.
Pyrintö pelasi muuten oikeastaan jo hyvin, mutta karkeat pallonmenetykset kostautuivat.
Kataja juoksi Pyrinnön jo 7. menetyksestä jälleen vapaan lay-upin, joten Sopasen täytyi ottaa toinen aikalisä 4 minuutin pelin jälkeen tilanteessa 30-25.
Kuten siis todettua, Pyrintö alkoi muilla pelin osa-alueilla olla jopa parempi joukkue. Jos Pyrinnölle tuli menetyksiä, tuli niitä Katajallekin. Varsinkin Devante Foster pitkine käsineen on selvästi päässyt kiinni Pyrinnön puolustuksen tavoitteisiin. Mies peitti syöttölinjoja hyvin, katkoi syöttöjä ja teki pallon liikkeestä hitaampaa. Katajan päävalmentaja Petri Virtanen huomasi tämän ja kutsui joensuulaiset aikalisälle 3 minuuttia ennen puoliaikaa, vaikka kotijoukkue johti vielä 34-29.
Aikalisän jälkeen pallo pomppi David Gonzalvezin käsiin ja mies tykitti hyvästä rytmistä kolmosen.
Pyrintö voitti heti perään puolustuspäässä jonka seurauksena Osku Heinonen pääsi 1 vs 2 nopeaan hyökkäykseen. Osku ei epäröinyt yhtään vaan tykitti vanhaan malliin kolmosen ja Pyrintö uudestaan johtoon 34-35. Virtanen riensi uudelleen toimitsijapöydälle pyytämään aikalisää.
Kataja sai ryhtiä ja tänään Kataja pitkään kantanut Jamar Wilson ampui kulmasta, kuinkas muuten, tärkeän vapaan kolmosen. Pitkälle tauolle lopulta 39-39 trilleriä enteilevin numeroin.

3. neljännes

Pyrinnön puolustus oli vielä pukukopissa, kun Niko Mattila ajoi minuutissa kaksi lay-uppia peräkkäin 44-41 ja kolmannessa hyökkäyksessä sama mies vei kolmosella Katajan jo 47-41 johtoon.
Kataja meinasi päästä Pyrinnön ihon alle, sillä vähän myöhemmin Pyrintö sortui kahteen peräkkäiseen pallon menetykseen jossa pallo riistettiin palloa vasta etukentälle tuotaessa.
Kataja sai näistä helppoja pisteitä ja vaikka Pyrintö vähintäänkin pärjäsi muissa asioissa, Kataja pysyi niukassa johdossa.
David Gonzalvez oli kuitenkin erinomaisella pelipäällä. Mies otti vastuuta ja piti Pyrintöä mukana hyökkäyspään ratkaisuillaan. Kataja vastasi kuitenkin joka kerta, joten Miikka Sopanen otti aikalisän tilanteessa 60-53.
Pyrintö muutti puolustustaan ja sai kaksi riistoa träppäämällä Katajan pelaajan puolikentässä.
Devante Foster sai hyppyheiton hyvästä liikkeestä ja samalla liikkeen tuomalla energialla torjui karusti Katajan heiton. Näillä suorituksilla, kuten Fosterin torjunta, on numerollista hyötyä suurempi merkitys
joukkueen taisteluhenkeen. Tilanteet pelataan loppuun asti!
Jakson loppuun Shaquille Keith tykitti kaksi kolmosta. Viimeinen buzzer beater summerin soidessa n. 9 metrin etäisyydeltä! Peli jälleen tasan 65-65.

4. neljännes

Viimeinen jakso oli jännitysnäytelmä vailla vertaa. Nyt esiin nousivat Pyrintöläisistä Topias Palmi ja Osku Heinonen. Mielenkiintoinen taistelupari oli Palmi vs. Niko Mattila.
Ruutu+ selostajapari ei arvannut kuinka lähelle oikeaa osuivat, kun totesivat että tämä kaksikko ”on tällä kertaa eri puolilla.”  Palmi ja Mattila pelasivat juniorivuotensa samassa joukkueessa, ovathan molemmat Pyrinnön 94-syntyneiden ikäluokkaa. Aikuiskoriksessa he eivät ole tainneet kovin paljon samassa joukkueessa sitten pelatakaan.
Kun Pyrinnöltä löytyi Palmin lisäksi tulivoimaa mm. Osku Heinosen, David Gonzalvezin ja Devante Fosterin käsien ollessa kuumana, peli alkoi kori kerrallaan kääntyä Pyrinnölle.
90 sekuntia ennen loppua Kataja vetäytyi aikalisälle tilanteessa 84-92. Ensin kavensi Wilson, sitten Mattila toi yhtäkkiä Katajan taas 3 pisteen päähän, 89-92.
30 sek ennen varsinaisen peliajan päättymistä Pyrintö otti Katajan korin jälkeen aikalisän tilanteessa 91-94. Ammattilaiskoriksessa lienee aika normaali päätös jatkaa peliä omasta päästä, jolloin saa käyttöönsä 24 sekunnin hyökkäysajan. Sisäänheiton voi valita myös hyökkäyspäästä, mutta silloin hyökkäysaikaa on vain 14 sekuntia ja tässä tapauksessa Katajalle olisi jäänyt rutkasti aikaa omaan hyökkäykseensä.
Jokainen minivalmentaja kuitenkin tietää, että vaikka taktisesti Pyrinnön valinta oli kai ihan oikea, junnuissa pallonmenetyksen riski on merkittävä ja jos niin käy, vastustaja saa nopeasti tehtyä korin.
Junnukoris ja aikuiskoris ovat tietysti eri asia, mutta tämän päivän menetysmäärillä tämä riski oli tavallista suurempi. Ja niinhän siinä kävi, Niko Mattila katkaisi syötön: vapariviivalta 93-94.
Jamar Wilson tasoitti vielä pelin eikä Palmin kaukoheitto tuonut voittajaa: jatkoajalle 95-95 numeroista.

Jatkoaika:

Pyrintö aloitti terävästi David Gonzalvezin ja Devante Fosterin koreilla.
Katajakin pääsi mukaan peliin. Pyrinnön hyökkäyksen liike pysähtyi pelottavan näköisesti, mutta Shaq Keith heitti ns. valmentajan painajaisen, heiton, joka lähtee seisoskelun jälkeen kättä vastaan, koska alkaa olla pakko heittää. Vaan Keith laittoi sen sisään!
Myös Kataja alkoi hakea sankariratkaisuja. Jamar Wilson ajoi kaksi kertaa pyrinnön puolustukseen, joista ensimmäisestä menetys ja toisen Keith torjui tylysti.
Devante Foster viimeisteli loppunumerot 101-106 vapaaheittoviivalta,

Nostot:
Pyrintö haki Joensuusta tärkeän vierasvoiton! Taisteluvoitto, jossa onnistumisia tuli laajalla rintamalla on parasta mitä Pyrintö saattoi tältä reissulta toivoa. Kotimatka on huomattavasti lyhyempi tai ainakin kevyempi.

Pyrintö voitti levypallot 36-44 joka oli ratkaisu tänään. Pyrinnön puolustus toimi ajoittain erinomaisesti ja Kataja pysyi vaikeina hetkinään mukana Pyrinnön vähän lapsellisten (20 kpl) pallonmenetysten ansiosta.
Katajallekin tuli 18 menetystä, mutta ne johtuivat ainakin isolta osin Pyrinnön puolustuskonseptista ja sen hyvästä toteutuksesta, ei suoraan pompusta viedyistä palloista.

Usein muistutetaan, että ihminen on psyko-fyysinen kokonaisuus. Samoin koripallo on pelinä puolustus-hyökkäyksellinen kokonaisuus. Jos puolustus toimii, kummasti heittokin alkaa pudota koriin. Surkea ensimmäisen puoliajan kaukoheittopeli kääntyi Pyrinnöltä lopulta 43% kolmosten prosentiksi (13/30).

Pyrinnön pistekärkiä olivat tasaisella 19 pisteen panoksellaan Osku Heinonen, Topias Palmi ja David Gonzalvez. Shaquille Keith (17/8) ja Devante Foster (13/11/ 4 riistoa) heti kannoilla. Pyrintö pelasi tänään koko 10 pelaajan rotaatiolla, kun Katajalta kentällä kävi vain 8 pelaajaa.

Kataja oli pitkään Jamar Wilsonin (26/4) korintekovoiman varassa, mutta pelin kuluessa Christopher McKnight (19/5) ja etenkin Niko Mattila (20/3) nousivat esiin ja meinasivat kääntää vielä pelin.

Kommentit:

Osku Heinonen, Pyrintö:
Eka asia mikä jäi mieleen oli taisteluvoitto ja siitä olen ylpeä. Nyt otimme sellaisen askeleen, että tiedämme, mitä pyrimme tehdä

Niko Mattila, Kataja Basket:
Suunnitelmassa keskeisenä tavoitteena oli pitää heidän scoraajat kurissa, mutta siinä ei selvästikään onnistuttu. 

Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen:
Olen tietysti erittäin tyytyväinen, että tiukan ottelun jälkeen me olemme se joukkue, joka lähtee täältä voiton kanssa. Paljon on petraamista vielä monessa asiassa, mutta tänään ei oltu aneemisia ja haluttiin voittoa joukkueena. Se palkittiin tänään

 

Katajan päävalmentaja Petri Virtanen:
Ensimmäisellä puoliajalla puolustimme melko hyvin, mutta hyökkäys ei aivan sujunut. Vaikka kolmannen jakson alku oli meiltä vielä hyvää tekemistä, toisen puolikkaan puolustukseen tämä ottelu lopulta kaatui. 

 

Pyrinnön seuraava ottelu on
lauantaina 30.10.2021 klo 17.00 Pyynikin palloiluhallissa, jolloin vieraaksi saapuu Pieti Poikolan johtama Lahti Basketball. Joukkue on kokenut kovia, kun sen 4 ulkomaalaisvahvistusta joutui vakavaan kolariin edellislauantaina. Joukkue osoitti kuitenkin henkistä vahvuutta hakemalla keskiviikkona kotimaisin voimin kovan vierasvoiton Nokialta.