KTP VAHVA KOTIKENTÄLLÄÄN

17.2.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö joutui tyytymään tappioon ylemmän jatkosarjan avauskierroksella Kotkassa.
KTP otti tärkeän kotivoiton 90-75 (50-34) hyvällä puolustuspelillä ja pelätysti Remu Raitasen hyökkäystehoilla. Sarja jatkuu lauantaina Pyynikillä.

Ottelusta oli syytä odottaa erityisen mielenkiintoista, sillä Pyrintö päätti runkosarjan erinomaisesti ja KTP on esiintynyt hyvin jo syksystä alkaen. Pyrintö pääsi otteluun täydellä miehistöllä, mutta kenties 1,5 viikon pelaamattomuus oli vienyt terävyyden, niin jaloista kuin ajatuksista.

1.neljännes
KTP:n syystäkin pelätty Remu Raitanen (206 cm) aloitti korinteon heittämällä pari kertaa Osku Heinosen yli, mutta Osku vastasi kolmosella toisessa päässä. Pelin alkuun molemmat joukkueet tunnustelivat vastustajan tekemisiä ja hakivat niihin vastalääkkeitä. Pelin tempo ei noussut kovin korkealle ja se oli oletusarvoisesti KTP:n etu. Kotijoukkue johtikin 3 min. pelin jälkeen 13-5.
Pyrintö oli levypallojen kanssa (7-1) vähän vaikeuksissa ja Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen otti vierasjoukkueelle aikalisän jakson puolivälissä (20-11).
Vaihtojen myötä Pyrinnöltä tulivat kentälle Lassi Kilpinen, Panu Peltokangas ja Ike Smith. KTP oli selvästi säästänyt Joni Herralan Pyrinnön tehomiehen päällystakiksi, sillä hänen takapuolensa nousi vaihtopenkiltä aina saman tien kuin Smithinkin.
Pyrinnöllä oli vaikeuksia hyökkäyksessä joista tuli menetysten tai huonon viimeistelyn seurauksena  KTP:lle nopeita hyökkäyksiä. Pari minuuttia ennen ensimmäistä taukoa KTP oli karkaamassa (26-13), mutta Lassi Kilpisen kolmosella, Ike Smithin eurostep-korille ajolla sekä Tomas Pihlajamäen taisteleman riiston ja siitä miehen saaman lay-upin avulla tamperelaiset kirivät 6 pisteen päähän (26-20)
KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä otti varmasti epämieluisan aikalisän vain 50 sek. ennen taukoa. Pyrinnön pisteputki katkesikin, ja ensimmäiselle tauolle mentiin tilanteessa 28-20.

2.neljännes
Jakson alkuun David Gonzalvez tasoitti levypallotilastoa, tosin oman heittoprosenttinsa kustannuksella.
Taistelu oli ankaraa. Tomas Pihlajamäki torjui heiton, josta Ike Smith juoksi donkkaamaan. Pyrintö pärjäsi aina kun voitti puolustustilanteen ja pääsi juoksemaan, mutta puolenkentän hyökkäyksessä oli tänään ongelmia alusta alkaen.
Ike Smith kavensi eron jo 3 pisteeseen, mutta sitten pallo pomppi taas KTP:lle muutaman kerran peräkkäin, ja ero taas 33-25. No, vähän väärin väittää, että kyse oli pelkästään kotkalaisten tuurista: he reagoivat nopeammin ja menivät tilanteisiin kovempaa. Silloin se pallo pomppii omiin käsiin.
Pyrintö näytti turhautuvan, yllättävän helposti. Hyökkäyspäässä tamperelaiset alkoivat tunkea ahtaisiin väleihin, tuli menetyksiä ja KTP karkasi jakson puolivälissä jo 39-25 johtoon.
Niin käy, jos vapaita syöttöjä ei anneta vaan hyökkäys luodaan pelkästään pompottamalla, sillä silloin vastustajan ei tarvitse kuin tukkia korin alusta ja katkoa häirittyjä syöttöjä.
6 minuutin jälkeen tilanne oli jo 45-27, jolloin Pyrintö vetäytyi aikalisälle.
KTP repi lisää eroa Remu Raitasen siirtymähyökkäyksestä heitetyillä kolmosilla, pahimmillaan 21 pisteeseen.
Pyrinnön viimeisessä hyökkäyksessä nähtiin syöttö. Siitä Panu Peltokangas kavensi taukonumeroiksi 50-34.

Puoliajan tilastoissa KTP oli edellä vähän kaikessa, kuten usein 16 pisteen johdossa tietysti ollaan, mutta merkittävin ero oli 2 pisteen heitoissa: KTP 68% –  Pyrintö 41%. Se todisti hyökkäyspelin laatuerosta.

3.neljännes
Pyrintö on osoittanut olevansa kirijoukkue vailla vertaa, joten eipä kotikatsomoissa oltu vielä erityisen huolissaan eron takia. Pyrintö aloittikin takaa-ajon kapteeni Osku Heinosen johdolla.
Mies oli tehokas molemmissa päissä kenttää, mutta KTP:n Remu Raitanen vastasi ikävän tarkasti.
Devante Fosterin syöksyttyä pallon perään ja syötettyä makuulta Emmanual Shepherdin donkkiin  (53-42), Pyrintö näytti jo syttyvän.
Peliin tulikin Pyrinnön toivomaa tempoa, mutta KTP pärjäsi siinäkin hyvin. Komeiden torjuntojen ja tiukan puolustuksen jälkeen jakson puolivälissä KTP taas 59-44 johdossa.
Pyrinnön tuskaisuus tuli ruudusta läpi eikä turhautuneella pelaajalla tietenkään ole itseluottamus parhaimmillaan, ja sen seurauksena ajoitukset eivät toimi.
Pakissa tuli voittoja, mutta kun hyökkäyksessä pallo jäi edelleen omaan käteen, kotijoukkue sai helppoja vastahyökkäyksiä.
KTP viimeiselle tauolle 70-57 johdossa.

4.neljännes
Pyrintö taisteli kuitenkin edelleen voitto mielessä.
Emmanual Shepherdin ja Osku Heinosen kolmosilla ero nopeasti alle 10 pisteen (74-65).
Yritystä riitti ja kamppailu oli kovaa, mutta jotenkin näytti, että pyrintöläisiltä puuttui pitkän pelitauon jälkeen terävyys.
Voittamaan tottuneen joukkueen rutiinilla tamperelaiset kirivät kuitenkin eron päätösjakson puolivälissä jo 6 pisteeseen, mutta sen jälkeen pari epäonnistunutta viimeistelyä ja KTP vastaiskuista 79-69 johtoon, jolloin Pyrintö nopeasti aikalisälle reilu 3 min. ennen loppua.
Viime aikoina nämä Sopasen muutama minuuttia ennen loppua ottamat aikalisät ovat ratkaisseet pelin Pyrinnölle, mutta tällä kertaa kävi päinvastoin.
Ottelu ratkesi, kun KTP vei seuraavat pallonhallinnat 5-0 ja tuuletteli lopulta 90-75 voittoon.

Nostot:

Ihan puhtain paperein pyrintöläisistä ei selvinnyt tänään kai kukaan. Joukkueen kollektiivisuudesta kertoo, että pallo tuppasi jäämän vähän kaikkien käsiin. Syöttöjä annettiin vasta pompotuksen jälkeen ahtaista paikoista ahtaisiin paikkoihin. Puolustusta avaavia puolenvaihtoja ja nopeita syöttöjä ei tänään juuri nähty.

Pyrinnön pistekärkinä esiintyivät Ike Smith (16/5) ja Osku Heinonen (15/7) sekä Devante Foster (14/5) jonka toivoisi paremmin tunnistavan tilanteet, jolloin hänen kannattaa lähteä ajamaan korille. Nyt menetyksiä tulee liikaa (tänään 5 kpl). Ei sillä, tuli niitä tänään muillekin (yhteensä 15 kpl).

KTP:n ehdoton ykköstykki oli Remu Raitanen (26/10). Urald King (12/10) pelasi myös erittäin vahvasti.

Kommentit:

Panu Peltokangas, Pyrintö:
Pelikovuus ja toteuttaminen oli Kotkalla tänään paljon parempaa. Siirtymäpuolustus oli meiltä heikkoa. Ihan pelivalmiudessa ja energisyydessä oli joukkueissa iso ero, en nyt osaa sanoa miksi me ei päästy tänään tämän parempaan. Oma rooli on ottaa vapaat heitot ja tuoda energiaa peliin.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
KTP pelasi tänään fiksusti, energisesti ja yhtenäisesti. Varmasti pelaajat teki asiat juuri kuten valmennus odotti. Hyvät esitys heiltä, parempi joukkue voitto. Me oltiin valmistauduttu hyvin ja tiedettiin kyllä KTP:n vahvuudet. KTP:n joukkue on hyviä hyökkäyslevypalloissa ja hyvin juoksuvoimainen joukkue. Tänään meillä ei heitto uponnu, sellaista se joskus on, mutta eniten olen pettynyt meidän levypallopeliin. KTP sai hyökkäyslevypalloja aivan liian helposti.

Roope Mäkelä, KTP:n päävalmentaja:
Taktiikkana oli tänään painottaa puolustukseen paluuta ja 1 vs 1 puolustusta. Pyrintö on sarjan paras avoimella kentällä pelaava joukkue. Mielestäni me onnistuttiin noissa asioissa tänään. Erityisen iloinen olin Herralan Jonin, Jontun ja Brownin puolustukseen, jotka onnistui Smithin ja Heinosen kanssa, aivan loistava peli. Olin myös tyytyväinen meidän amerikkalaisten peliin, roolit on löytyneet ja aikaa siihen vähän meni. Pelien alut on ollu meille vaikeita, mutta tänään me oltiin energisempiä heti alusta.

Remu Raitanen, KTP:
Tänään taktiikkana pärjätä 1 vs 1 puolustuksessa. Me pelattiin eka puoliaika varmaan kauden parasta korista. Päästiin juoksemaan hyvin kenttää ja se ei ole helppoa varsinkaan Pyrintöä vastaan. Oma heitto putosi ihan kivasti, vaikka ei helppoja paikkoja ollutkaan. Me treenattiin tauon aikana hyvin ja olin kyllä luottavainen ennen matsia.

 

Pyrinnön seuraava ottelu on lauantaina, jolloin vieraaksi saapuu Kouvot. Yleisö on jälleen lämpimästi tervetullutta Pyynikin palloiluhalliin, joten toivottavasti nähdään jälleen!

#punaista päälle

Pyrintö- Kouvot
La 19.2.2022 klo 18.00 (Huomaa kellonaika!)

Pyrinnön kotiotteluiden liput ovat myynnissä Pyrinnön toimistolla (Klingendahl) tai ennakkoon Tiketissä.

Kuva: Joonas Caven