LAHDEN RAKKIKOIRAT KÄYVÄT PÄÄLLE!

29.10.2021 | Otteluennakko, Uutiset

Keskiviikkona hienon vierasvoiton Joensuusta hakenut Pyrintö saa lauantaina vieraakseen Lahti Basketballin, joka niin ikään haki kovan vierasvoiton, kun se kellisti täysin kotimaisin voimin BC Nokian. Odotettavissa erityisen mielenkiintoinen ottelu kahden aktiivista, mutta erilaista koripalloa pelaavan joukkueen kesken.

Pyrinnössä kolme Suomen Mestaruutta voittanut päävalmentaja Pieti Poikola on #aina erityisen tervetullut vieras Pyynikille. Lahti Basketball on myös kerännyt urheilukansan sympatiat, sillä se on joutunut elämään pari viikkoa suurten kysymysten äärellä, kun sen 4 pelaajaa joutui vakavaan auto-onnettomuuteen. Liialliseen myötäelämiseen kentällä ei ole kuitenkaan varaa, sillä Lahti iskee edelleen herkeämättä ja kovaa jokaiseen tilanteeseen.

Pieti Poikolan näköinen Lahti Basketball

Ken muistaa Pieti Poikolan nuorena miehenä pelaamassa, näkee väistämättä samankaltaisuutta LaBan nykyisessä pelitavassa. Puolustuksessa herhiläisenä pallollisen kimpussa, kaikki pelaajat liikkeessä ja fiksusti auttamassa sieltä mistä voidaan. Hyökkäyksessä jatkuu sama aggressiivisuus ja loputon liike, jossa ei hölkkäillä vaan vauhdin pitämisellä annetaan vastustajalle mahdollisimman vähän aikaa reagoida kenttätasapainon muutoksiin.

LaBa pelaa Pyrinnön tapaan erilaista koripalloa. Erilaista suhteessa toisiinsa, mutta erilaista etenkin muihin seuroihin nähden. Pieti Poikola on asettanut tavoitteeksi pelata Korisliigan aktiivisinta koripalloa ja sen se on kiistatta tehnyt. Poikolan joukkueen pelissä on luonnollisesti mukana paljon myös kolmiohyökkäyksen elementtejä.

Lahti Basketballin hyökkäyspelaamisen avainpelaaja on vapaaheittoviivan (high-post) tasalla pelaava sentteri Henri Ventoniemi (7,8 pist./3,8 lev./3,4 syöt.) jonka screenin asetusten perusteella 5 vs. 5 hyökkäys usein käynnistyy. Muut pelaajat pelaavat kolmen pisteen kaaren takana, josta iskevät sitten leikkauksilla tai screenien jälkeen tyhjään tilaan, joka jää korin alle. Järkevä tilan käyttö on Poikolan pelikirjassa ollut aina avainasioita, oli jo Pyrinnössä ja on edelleen LaBassa.

Kolarissa loukkaantuneiden pelaajien puuttuminen kahdesta viime pelistä on näkynyt toistaiseksi siinä, että ainakin Nokialla joukkue juoksi vielä enemmän ja kärsivällisemmin joukkuehyökkäyksensä hand-off ja pallo-screen pelejä. Kun amerikkalaiset olivat vielä mukana, peli oli suoraviivaisempaa.
Mielenkiintoista nähdä miten Lahden hyökkäys toimii Pyrinnön erilaista puolustusta vastaan vai muuttaako Poikola sitä jotenkin.

Pyrinnön kannalta haastavampi asia voi olla Lahden rakkikoiramainen puolustus. Jos Katajaa vastaan Pyrinnöllä oli ajoittaisia ongelmia pallon hyökkäyspäähän tuonnissa, niin Lahtea vastaan tämä asia korostuu. Lahti on pallollisessa kiinni koko ajan, eivätkä he seuraa vain katseella vaan hakevat riistoa aktiivisesti.
Tähän liittyy Pyrinnön kannalta kaksi uhkaa:
Totta kai se, että jos LaBa onnistuu riistämään palloja kuten Kataja, suoraan pallolliselta pelaajalta tai syöttöjä katkomalla, niin seuraus on yleensä varma kori toiseen päähän.
Toinen uhka on se, että Pyrintö joutuu suojautumaan päälle käyvältä puolustajalta niin paljon, että ratkaisuihin ja päätöksiin kuluu ylimääräistä aikaa eikä päästäkään pelaamaan ns. ”omaa peliä”. Seurauksena voi olla huonoja heitonvalintoja, jolloin ei ehditä sen paremmin hyökkäyslevypalloihin kuin puolustukseenkaan.

LaBa pelaa lauantaina ennakkotiedon mukaan edelleen ilman ulkomaalaispelaajia.
Ventoniemen lisäksi kotimaisten pelaajien kovimpia korintekijöitä on ollut Nokialla loistanut Ricky Waxlax (9,5/2,8) joka säkitti keskiviikkona peräti 24 pistettä. Viime kaudella läpimurron Korisliigassa tehnyt Ville Karvonen (9,2/2,7/3,3 syöt.) on taitava ja luova ratkaisuissaan, siksi täysin arvaamaton. Pyrinnön paikkapuolustuksen kannalta erityisen vaarallinen pelaaja on 40% kaukoheittäjä Erik Sajantila (9,0/3,7).

Seuraa ainakin näitä:

* Miten Lahti Basketball hyökkää Pyrinnön paikkapuolustusta vastaan?

* Pystyykö Pyrintö rytmittämään peliä, vaikka rakkikoirat roikkuvat puntissa?

* Tekeekö Pyrintö muutoksia peluutukseen varmistaakseen takakenttää? Nouseeko David Gonzalvez tai Lassi Kilpinen aloitusviisikkoon?

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Lauantaina on luvassa vauhdikas koriskamppailu, kun Pietin luotsaama Lahti Basketball saapuu vieraaksi Pyynikille. Lahden painetta luova puolustus ei tunne armoa, joten hyökkäyksemme tilankäyttö ja pallolliset valinnat joutuvat tiukkaan puntariin. Kokoonpano: Foster, Gonzalvez, Hansen, Heinonen, Keith, Kilpinen, Lehtonen, Leppänen, Palmi, Pihlajamäki, Williams

Pyrintö – Lahti Basketball
Lauantaina 30.10.2021 klo 17.00
Pyynikin palloiluhalli

Food Cornerissa Tapas Bar Inez, tule herkuttelemaan puoliajalla!

Liput kotiotteluihin myynnissä Pyrinnön toimistolla sekä Tiketissä

Kausikortilla varmistat paikkasi Pyynikillä jokaisessa kotiottelussa, hanki omasi tästä

Kuva: Joonas Caven