LAHTI RAATELI PYRINNÖN VERESLIHALLE

31.10.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Lahti Basketball haki toisen vierasvoiton Pirkanmaalta, kun se suorastaan törkeän esityksen jälkeen kaatoi Pyrinnön 90-100 (39-41). Törkeän siinä mielessä, että lahtelaisten pelkästään kotimaisilla pelaajilla antama esitys puhkui itseluottamusta, fyysistä ja henkistä voimaa aivan kohtuuttoman paljon.

Ottelun lähtökohta oli mielenkiintoinen sillä sekä Pyrintö että Lahti Basketball olivat voittaneet keskiviikkona vieraissa ja ainakin itseluottamuksen puolesta myös kotijoukkueella kaiken piti olla kunnossa. Lahti lähti tähänkin otteluun ilman ulkomaalaisvahvistuksiaan, jotka joutuivat pari viikkoa sitten vakavaan auto-onnettomuuteen. Positiivista oli nähdä heistä kolme heiluttamassa jo pyyhettä vaihtopenkillä. Yhden vahvistuksensa sopimuksen Lahti Basketball on ilmoittanut päättäneensä kolarin jälkeen.

1. neljännes

Ottelu alkoi Pyrinnön osalta tunnustellen, kuten tällä kaudella on ollut tapana. Lahti haki helppoja kulmakolmosia ja upotti ne kovalla prosentilla koriin. Toisaalta, niinhän Korisliiga-tasolla tapahtuu, jos puolustus ei pysty niitä yhtään peittämään tai rikkomaan edes niiden rytmiä.
Hyökkäyspäässä Pyrintö joutui heittämään puolestaan jokaisen heittonsa iholla olevan puolustajan kättä vastaan.
Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen näki luonnollisesti mihin tämä johtaa ja otti aikalisän jakson puolivälissä tilanteessa 5-15.
Aikalisä auttoi ja Pyrintö vei seuraavat minuutit 8-0 jolloin Pieti Poikolan täytyi puolestaan reagoida.
Eero Lehtonen, Lassi Kilpinen ja Tomas Pihlajamäki toivat penkiltä aktiivisuutta ja kovuutta.
Taistelumieli tarttui myös Shaquille Keithiin joka pelasi hyvin kunhan tunnisti 1 vs 1 tilanteen eikä puskenut ylivoimaa vastaan. Molempia nähtiin.
Ottelussa oli alusta asti tunnetta, sillä Lahden aggressiivisuus oli päällekäyvää ja pyrintöläiset olivat moisen pelitempon kanssa vähän ihmeissään. Arttu Saarijärvi yritti kuumentaa Keithiä ja sikäli onnistuikin, että molemmat saivat uhoamisestaan teknillisen virheen.
Shaq Keith sai tästä kuitenkin lisävirtaa ja minuutti ennen ensimmäistä taukoa vei Pyrinnön ensimmäisen kerran johtoon 20-18 ja kasvatti vielä lopun kolmosellaan eroksi 25-21.

2. neljännes

Peli eteni tasaisesti jakson puoliväliin, kunnes Pyrinnön keskittyminen herpaantui jatkuvassa paineessa. Kaksi peräkkäistä karkeaa syöttövirhettä, puhdasta huolimattomuutta, toi LaBan taas pisteen päähän (35-34). Pyrintö aikalisälle.
Tällä kertaa aikalisä ei auttanut, sillä Lahti Basketball oli selkeästi fyysisempi joukkue. Tämä näkyi pelaajien kyvyssä kestää kontakteja, jatkaa peliä kontaktin jälkeen. Osin kysymys on fyysisistä ominaisuuksista, mutta todennäköisesti nyt kyse oli pelitavan tuomasta edusta lahtelaisille.
Kun pelitapa vaatii aggressiivista tilanteisiin menoa, jatkuvaa läsnäoloa ja elämistä pelin keskellä, sitä on luonnollisesti myös harjoiteltu paljon ja jokainen ottelu tuo siihen kokemusta.
Pyrintö kyllä yritti vastata, mutta lahtelaisilla oli rutiini reagoida peliin nopeammin ja he pystyivät tekemään järkeviä valintoja eikä vauhti vienyt mennessään kaikkea muuta.
Mutta kyllä Pyrintö taisteli. Ennen puoliaikaa Pyrintö kiri pelin melkein tasoihin 39-41.
Silti Food Cornerissa vierailleen Tapas Bar Inezin herkullisia tapaksia nauttiva yleisö oli vähän huolissaan, sillä kaikille oli epäselvää miten Pyrintö pystyy siihen vastaamaan toisella puoliajalla.

3. neljännes

Pitkän tauon jälkeen peli pysyi tasaisena jälleen jakson puoliväliin asti. Pyrinnön puolustus toi voittoja ajoittain ja hyökkäyksessäkin kokeneet Osku Heinonen ja Topias Palmi pystyivät luomaan itselleen heiton vaikkei Pyrintö joukkueena pystynyt siinä tänään juuri auttamaan.
Devante Foster ja Romani Hansen olivat eniten ihmeissään kovaa pelaavien lahtelaisten kanssa. Foster joutui virheongelmiin, kun joutui paikkaamaan pehmeyttään ensimmäisessä kontaktissa. Hansen reagoi puolestaan vielä vahingollisemmin Pyrinnön kannalta, hän passivoitui. David Gonzalvez jakoi kuitenkin auliisti tukeaan kaksikolle ja sai varsinkin Hansenin selviytymään vaihtonsa loppuun asti.
Pyrintö roikkui kuitenkin edelleen sisukkaasti mukana, ja tilanteessa 65-71 kaikki oli vielä mahdollista lähdettäessä viimeiselle tauolle.

4. neljännes

Viimeinen jakso lähti hyvin liikkeelle, kun Osku Heinonen tykitti kolmosellaan tilanteeksi jo 68-71.
Sitten Pyrinnön puolustus sekosi pahemman kerran ja välillä Romani Hansen näytti jopa väistävän, kun LaBan pelaaja ajoi korille. Yhtäkkiä tilanne 74-82 ja Pyrintö joutui aikalisälle.

Pyrinnön hyökkäys perustuu oikean match-upin, siis hyökkääjä-puolustajaparin löytämiseen jolloin syntyy etu ja vastustaja joutuu auttamaan, joka puolestaan vapauttaa muita pelaajia.
Hyökkäys ei toimi, jollei ole useampaa pelaajaa, joka voittaa oman puolustajansa tai jos palloa ei saada toimitettua sille joka voittaa. Tänään LaBa puolusti niin aggressiivisesti, että Pyrinnöllä oli vaikeuksia löytää voittavaa pelaajaa riittävän nopeasti. Vaikka siinä tietysti joskus myös onnistuttiin, LaBan puolustus ehti organisoida apupuolustuksen, kun pyrintöläiset joutuivat suojautumaan hanakasti päälle käyviä lahtelaisia vastaan.
Hyvin kuvaavaa oli, että kokeneelle ja taitavalle David Gonzalvezille jäi pallo käteen, kun kaikki syöttölinjat olivat niin tiukasti peitetty. Tuomari vihelsi 5 sekunnin rikkomuksen.

Eero Lehtonen oli yksi niistä pyrintöläisistä jotka viihtyivät ylitempon, tönimisen, repimisen ja raastamisen keskellä kuin kotonaan. Mies pelasi uhrautuvasti, haki kovia levypalloja ja pystyi myös luomaan muille tilanteita voitettuaan oman puolustajansa.
Pyrintö pelasikin viimeisen viiden minuutin aikana pitkän pätkän yhden ulkomaalaisvahvistuksen taktiikalla. Keith, Lehtonen, Palmi, Heinonen ja Lassi Kilpinen taistelivat rajusti ja pärjäsivätkin.
Pyrintö kiri Topias Palmin korilla jo 83-85 tilanteeseen reilu pari minuuttia ennen loppua.
Mutta sitten väsy alkoi painaa. Pari huonoa heitonvalintaa, joista LaBa rankaisi välittömästi.
Miikka Sopanen otti aikalisän 90 sekuntia ennen loppua, Gonzalvez ja Pihlajamäki tulivat vielä kentälle, mutta mikään ei auttanut. Lahti Basketball vei voiton 90-100.

Nostot:

Pyrinnön parhaana palkittiin Shaquille Keith (25/7). Topias Palmi (21/2) ja Osku Heinonen (19/2) olivat seuraavaksi tehokkaimmat korintekijät.  Eero Lehtonen (1/6) pystyi vastaamaan lahtelaisten kovuuteen ja ansaitsi jokaisen peliminuuttinsa (18:39) komeasti.

Lahden kärkenä erottuivat Ricky Waxlax (26/4) ja Arttu Saarijärvi (23/6/6 syöttöä). Erik Sajantila (19/2/6) ja Eemi Sajantila (15/3) heti kannoilla. Henri Ventoniemi (6/11) oli tärkeä ankkuri korien läheisyydessä ja hän johti peliä mallikkaasti sisäpelaajan paikaltaan.

Kommentit:

Arttu Saarijärvi, Lahti Basketball:
Vauhdikas kamppailu. Toteutimme omaa pelisuunnitelmaa hyvin. Tiesimme, että Pyrintö puskee paljon 1 vs 1 ja pystyimme tähän vastaamaan puolustuksellamme. Meillä jokainen nauttii pelaamisesta ja se näkyy tulostaululla.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Onnittelut Lahdelle ansaitusta voitosta. He toteuttivat pelisuunnitelmaansa hyvin, pelasi ennakkoluulottomasti, rohkeasti ja hienosti. Ja kaikki nämä käänteisesti sitten meidän suuntaan. En syytä meitä kuitenkaan yrityksenpuutteesta, mutta me ei tehty oikeita asioita.

Pieti Poikola, Lahti Basketball päävalmentaja
Totta kai on kiva voittaa. On tärkeää keskittyä hetkeen, siihen mihin itse voi vaikuttaa. Olemme rakentaneet toista kautta konseptia ja pelaajat tietävät jo, ettei tarvitse pelätä epäonnistumista. Pitää uskaltaa pelata ja nauttia siitä.

Pyrinnön seuraava ottelu on keskiviikkona 3.11.2021 Kauhajoella jossa huippuvireessä oleva sarjakärki Karhu Basket isännöi Tamperelaisia klo 18.30 alkavassa ottelussa.
Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Eikä seuraavaa kotiotteluakaan tarvitse odottaa pitkään:

Pyrintö – Vilpas
perjantaina 5.11.2021 klo 18.30
Pyynikin palloiluhalli

Liput kotiotteluihin myynnissä Pyrinnön toimistolla sekä Tiketissä

Kausikortilla varmistat paikkasi Pyynikillä jokaisessa kotiottelussa, hanki omasi tästä

Kuvat: Joonas Caven