NOKIA OLI YLLÄTTÄÄ PYRINNÖN

7.3.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pirkanmaan kauden toinen paikallisottelu oli ennakko-odotusten vastaisesti äärimmäisen tiukka.
Huonolla asenteella pelannut Pyrintö käänsi ottelun voitokseen vasta viimeisellä sekunnilla Brady Skeenin tipatessa hyökkäyslevypallon sisään 96-97 (54-50). Näin Pyrintö varmisti runkosarjan kakkostilan. Vastustaja puolivälieriin ratkeaa tiistain viimeisellä kierroksella.

Iso paha P vei W:n löysällä D:llä.
Suomeksi: Täysmiehiseltä Pyrinnöltä odotettiin selvää voittoa, varsinkin nyt kun ensimmäisen pelin perusteella piti olla tiedossa, että kokoonpanoltaan alivoimainen BC Nokia pystyy pelaamaan hyvin, jos sen antaa pelata. Ilman latausta pelannut Pyrintö antoi.

1.neljännes

Edellisen ottelun tapaan Nokia aloitti itseluottamusta puhkuen. Jokainen pelaaja haastoi jatkuvasti ja kotijoukkue kontrolloi peliä alusta alkaen. Tosin alussa nokialaisille kertyi paljon virheitä ja se oli luonnollisesti pienen rotaation joukkueelle huono ennusmerkki. Tai ehkä se toi pyrintöläisten mieleen ajatuksen, etteivät vastustajat voi pelata koko peliä noin aggressiivisesti. Kyllä pelasivat.

Pyrintö oli puolustuksessa passiivinen ja Nokia sai pallon helposti short-corneriin (korin sivulle, 3 sek alueen läheisyyteen) ja oikea-aikaisella leikkauksella muutaman näyttävän korin. Lisäksi BC Nokia heitti todella tarkasti. Antero Lehto pussitti 4. kolmen pisteen heittonsa ja vei kotijoukkueen 26-22 johtoon 1 min ennen jakson loppua. Antti Ahonen nosti 8. pisteensä summerin soidessa 32-24.

2.neljännes

Jakson alku edelleen Nokian komennossa.
Sitten näytti, että Pyrintö sisuuntui. Puolustuksen aktivoiduttua ero kaventui nopeasti.
Marcus Lewis juoksi kenttää päästä päähän ja pussitti 7 pistettä putkeen.
Tilanteessa 38-35 Greg Gibson otti Nokialle aikalisän.
Pyrintö oli päässyt kuitenkin peliin mukaan. Osku Heinonen tykitti kaksi kovaa kolmosta liki peräjälkeen ja 5 min pelin jälkeen Marcus Lewis vei Pyrinnön ensimmäisen kerran johtoon 41-42.
Pyrinnön säynätsalolaisvahvistus Valtteri Leppänen repi kolmosellaan eroa 41-45
jolloin Nokia kokoontui uudestaan aikalisälle. Nyt Gibsonin aikalisä auttoi ja kotijoukkue pääsi ensin peliin mukaan ja sitten otti uudestaan ohjat.
David Gonzalvezin buzzer-beaterilla tauolle kuitenkin vielä 54-50 numeroissa.

BC Nokia heitti ensimmäisellä puoliajalla kolmoset 14/23.
Lisäksi kotijoukkueella oli vain 4 menetystä.
Molemmat luvut kertovat Pyrinnön puolustuksen passiivisuudesta.

3.neljännes

Asiantuntijat odottivat, että tauolla Pyrintö korjaa asennettaan, ottaa aloitteen ja sen myötä karkaa nokialaisilta. Ei korjannut, ei ottanut, ei karannut.
BC Nokian Gogul Natesan tykitti kolmosta toisensa perään ja kotijoukkue pysyi kärjessä.
Jakson puolivälissä Pyrintö oli 67-60 takamatkalla.
Puolustus oli sanalla sanoen karmeaa, kun aloite oli aivan täysin Nokialla. Kaikki näyttivät luottavan puolustusryhmityksen ja apupuolustuksen ratkaisevan puolustustilanteen. Paikkapuolustuksen ydin on kuitenkin sama kuin kaikissa muissakin puolustusmuodoissa: pitää pärjätä edes kohtuullisesti 1 vs. 1 tilanteissa.
Pyrintö juoksenteli nokialaisten perässä ja ero kasvoi hissukseen.
Tilanteessa 74-65  Pyrinnön päävalmentaja Mikka Sopanen otti aikalisän.
Viimeiselle tauolle mentiin silti 81-70 tappioasemassa.

Huomattavaa, että Gokul Natesan tykitti 17 pistettä 3.jaksolla!

4.neljännes

BC Nokia oli saanut hengen päälle ja pelasi nyt jo niin hyvin, että edes korjatulla asenteella voitto ei olisi mikään itsestäänselvyys. Tamperelaiset näyttivätt jakson alussa jopa alistuneelta.
Pyrintö on kuitenkin ollut koko kauden voittava joukkue eikä se antanut periksi nytkään!
Punapaitaiset menivät kovaa hyökkäyslevypalloihin, olivat valmiita ottamaan jo vähän iskuakin vastaan. Se auttoi ja jakson puolivälissä ero oli kurottu 5 pisteeseen (90-85).  Greg Gibson otti aikalisän.

Hugo Boman oli hurjana ja kovilla yksilösuorituksilla yllätti Pyrinnön jälleen.
Nuori Tesoman kasvatti osoitti, että sama se mikä nimi lukee selässä tai paljonko kokemusta on, kunhan hyökkää kovaa korille. Ja asiaa auttaa tietysti, jos vastustaja ei puolusta.
2 min ennen loppua Antero Lehto vei keskimatkan heitollaan Nokian 96-87 johtoon. Sopanen otti aikalisän.
56 sekuntia ennen loppua Matias Ojala oli jo lyömässä naulaa Pyrinnön arkkuun, kun hän pääsi korille ja oli nostamassa Nokiaa jo 9 pisteen johtoon. Jostain pilven takaa paikalle lensi Shawn Hopkins, joka pyyhkäisi pallon puoleen kenttään. Nokialaisten hyökkäysaika loppui samalla, pallo Pyrinnölle.
Marcus Lewis heitti nopean kolmosen 96-92! Pyrintö oli viime hetkellä herännyt taistelemaan ja haki seuraavassa hyökkäyksessä pari levypalloa ja 17 sekunnin kohdalla Lewis heitti toisen kolmosen 96-95.
Nokia sai aikalisällä pallon hyökkäyspäätyynsä. Pyrintö yritti ensin puhtaasti riistoa, mutta kun se epäonnistui, se alkoi kiireesti rikkoa pakottaakseen Nokian vapaaheittoviivalle. Ongelmana oli, että joukkuevirheitä oli ennestään vasta yksi. Joukkuevirheet saatiin kuitenkin täyteen 7 sekunnissa, joten kellossa oli 10 sekuntia kun Nokia sai viimeisen sisään heittonsa. Nokialaiset halusivat pallon tietysti parhaalle vapaaheittäjälle, kokeneelle Antero Lehdolle. Pyrintö peitti kuitenkin hyvin ja Lehto ajautui hyvin lähelle sivurajaa ja pyrintöläisten ahdistamana ajautui sivurajan yli. Pallo Pyrinnölle!

Pyrintö pelasi pallon Marcus Lewisille, joka ajoi korille, mutta joutui ahtaassa tilassa ottamaan erittäin vaikean heiton. Brady Skeens oli kuitenkin jälleen kovaa levypallossa ja tippasi levystä kimmonneen pallon koriin 0,6 sekuntia ennen summeria.  Pyrintö johtoon 96-97!
BC Nokia sai vielä aikalisän kautta pallon hyökkäyspäähän, mutta ei onnistunut rakentamaan 0,6 sekunnissa kunnon heittoa.

Nostot:

Pyrinnön kärki oli tänäänkin kaksikko Marcus Lewis (21/3) ja Brady Skeens (16/22 levypalloa!), joka lopulta ratkaisi myös pelin.
Pyrintö oli tänään poikkeuksellisen paljon avausviisikkonsa varassa.
Osku Heinonen (16/2), David Gonzalvez (13/2/5 syöttöä) ja Shawn Hopkins (12/7) väläyttelivät osaamistaan ajoittain, mutta passiivisuus puolustuspäässä vaivasi tänään koko joukkuetta.

BC Nokian parhaita olivat Gogul Natsean (31/6/6 syöt.), Matias Ojala (20/6) ja Antero Lehto (19/1/5 syöt.).
Lisäksi taitavasti peliä pyörittänyt Lassi Nikkarinen (5/6/11 syöt.!).

Ottelun ratkaisu oli odotetusti levypallopelissä. Pyrintö voitti levypallot 33-47 ja mikä merkittävintä, Pyrintö otti yhtä monta hyökkäyslevypalloa kuin BC Nokia puolustuslevypalloa (21 kpl).
Kuvaannollisesti peli lopulta ratkesikin juuri siihen, Brady Skeensin hyökkäyslevypallosta tehtyyn koriin.

 

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Matsihan oli huikea. Kaikki, jotka pääsi katsomaan vastaanottimien takaa, niin oli varmasti jonkinlaisen tunne-elämän vallassa. Harmi, että pelattiin tyhjille katsomoille. Valtava silinterinnosto Nokialle, miten he pelaa, miten he suhtautuu asioihin. Nokia pelasi hyvän koripallopelin. Meille jäi taktisesti ja suoritustasollisesti parannettavaa, mutta comeback kertoi, minkälaisia taistelijoita meidän jengissä on.

Greg Gibson, BC Nokian päävalmentaja:
Pyrintö voitti, he ovat erinomainen koripallojoukkue. Olen jälleen ylpeä joukkueestani, he taistelivat. Me emme lähde peruuttelemaan ketään vastaan, vaan pistämme takaisin. Alamme olemaan valmiina tosipelejä varten.

Shawn Hopkins, Pyrintö:
Pelasimme todella huonoa puolustusta 40 minuuttia. Se on erikoinen juttu, koska yleensä pelataan ainakin se 10-12 minuuttia hyvin. Voitto kairattiin asenteella. Ei me tätä taidolla tai tekniikoilla voitettu, vaan asenteella.

 Antti Ahonen, BC Nokia:
Ei ole varmaan koskaan syönyt häviö näin paljon. Me olimme mielestäni parempi joukkue tänään, mutta pelaajat ja bensa loppui kesken. En oikein muuta osaa sanoa. Tosi ylpeä joukkueesta, mutta häviö on häviö.

 

Tiistain kierroksen jälkeen tiedetään, päästäänkö pelaamaan Pirkanmaalaisseurojen väliset pudotuspelit 20 vuoden tauon jälkeen. Viime vuodet paikallisottelut ovat menneet Pyrinnölle. Nokian edellinen voitto ulottuu päivämäärään 11.11.2018. Pääsevätkö joukkueet vastakkain puolivälierissä, saako Nokia uuden mahdollisuuden vai venyykö seuraavan voiton hakeminen ensi syksyyn, jolloin tulee 3 vuotta täyteen edellisestä Nokian voitosta. Tiistaina ollaan viisaampia.

Pyrinnön seuraava ottelu siis
tiistaina 9.3.2021  klo 18.30  Pyrintö – KTP
Pyynikin palloiluhallissa
Ottelu pelataan ilman yleisöä, mutta se on nähtävissä Ruutu + palvelussa.

Kuvat: Joonas Caven