OSKU HEINOSEN BUZZER BEATER KRUUNASI PYRINNÖN JUHLAN!

9.12.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Yleisö mylvi suoraa huutoa ja hyppi paikoillaan, kun Pyrinnön 125-vuotisjuhlien päätteeksi kapteeni Osku Heinonen ratkaisi ottelun juuri ennen loppusummerin soimista lähteneellä kaukoheitollaan. KTP joutui kotimatkalle 78-75 (38-26) tappio mukanaan.

Pyynikillä oli hieno tunnelma jälleen ja juhlava mieli sillä seuran juniorit, vanhat legendat, muu seuraväki sekä kutsuvieraat juhlistivat Pyrinnön pääseuran 125 v. sekä pyrintöläisen koripalloilun 80 v. syntymäpäiviä.  

Ottelun lähtökohdat olivat molemmille joukkueille kuitenkin vaikeat. Pyrintö julkisti esittelyn yhteydessä odotetun ja vähän pelätynkin uutisen, että Topias Palmi lähtee ulkomaille pelaamaan eikä pelaa enää ottelussa. Lisäksi uusi vahvistus Ike Smith oli tullut maahan edellisenä päivänä, joten aikaerosta, lentokentällä kadonneesta matkalaukusta ja Floridan lämmöstä Suomen 20° pakkaseen saapuneen miehen pelivalmiudesta ei voinut olla mitään takeita. Myöskään KTP ei säästynyt haasteilta, sillä alkuverryttelyn aikana selvisi, ettei joukkueen ykköstakamies Richard Williams pysty pelaamaan.

1. neljännes

Ottelun alku olikin joko puolustuksen juhlaa tai heikkoa hyökkäämistä. Sovitaan, että ensimmäistä. 4 minuutin pelin jälkeen tilanne oli 3-2.
KTP heitti palloa pitkin Pyynikin metsiä ja Pyrinnöllä oli taas vaikeuksia saada heittoa edes aikaiseksi. Kahdesti pallo jäi käteen, kun hyökkäysaikakello ehti pärähtämään ensin.
Huomattavaa oli kuitenkin, että paikkapuolustuksestaan tunnettu Pyrintö puolusti tänään miesvartiointia.
Pyrinnön uusi pelaaja Ike Smith tuli kentälle 6 minuutin jälkeen. Minuutti ennen ensimmäistä taukoa mies haki hyökkäyslevypallon ja nosti ensimmäisen korinsa Korisliigassa.
Pyrintö johti tiukasti 13-12.

Ensimmäinen tauko vähän venyi, sillä silloin jaettiin koripalloliiton myöntämät ansiomerkit arvokasta työtä tehneille seuratoimijoille. Koska Pyrintö on mahtiseura, jaettavaa riitti.

2. neljännes

Pyrintö määritteli toisella jaksolla pelin rytmiä, vaikka KTP:kin alkoi osua koriin.
Osku Heinonen vei 3 minuutin jälkeen 4 pisteen hyökkäyksellään (3 + 1 vaparilta) Pyrinnön 21-16 johtoon. Kapteeni oli pelivireessä, sillä jakson puolivälissä Heinonen purjehti levypallon jälkeen läpi kentän, splittasi kahden kotkalaisen välistä vasemmalle ja nosti helpon korin (25-21). KTP:N päävalmentaja Roope Mäkelä ei omalla peliurallaan tunnetusti käyttänyt vasenta kättä koskaan, joten KTP kokoontui aikalisälle ihmettelemään mitä tapahtui.
Aikalisän jälkeen alkoi Ike Smith show!  Mies otti riiston ja juoksi lay-upin, mies otti levypallon ja juoksi lay-upin, mies ajoi korille ja heitti laajakaarisen floaterin puolustuksen yli ja seuraavasta korille ajosta sujautti hygieenisen donkin. Ja monipuolisuutta osoittaakseen, mies vapautti komealla syötöllä David Gonzalvezin helppoon lay-upiin. On se Smith aika seppä!
Pyrintö puoliajalle 38-26 johdossa.

Pitkällä tauolla, samalla kun Food-Cornerissa herkuteltiin Nakki-Hannun raakamakkarasta paistettuja hodareita, ihailtiin Ike Smithin tilastoja. Puoliajalla 15 pistettä (joista 13 toisella jaksolla), 7 levypalloa ja 2 koriin johtavaa syöttöä. Kyllä maistui!

Puoliajalla ihailtiin myös Pyrinnön juniorityön tuloksia, kun joukkueet kävivät esittäytymässä yleisölle. Kenttä oli täynnä eri ikäisiä pelaajia ja seuran tulevaisuus näyttää valoisalta.

3. neljännes

Pyrintö halusi selvästi voittaa, se tuli terävästi pukukopista. David Gomnzalvezin ja Osku Heinosen kolmosilla Pyrintö jatkoi hyvää hyökkäyspeliään. Puolustuksessa näkyi kuitenkin, että miesvartiointi oli vedetty vähän pakan alta. Apupuolustuksen rotaatioissa oli ongelmia: vastustajan ajaessa korille, auttava pelaaja kyllä löytyi mutta ns. kakkosapu, jonka pitäisi ottaa syöttö pois, ei ehtinyt aina tilanteeseen. KTP pysyi mukana ja pikkuhiljaa kun kotkalaisten heittopeli alkoi kulkea oikein kunnolla, se kiri eroa kiinni kori korilta. Varsinkin Antwon Lillard ja Joni Herrala heittivät tappavan tarkasti. KTP nousi 2 min ennen viimeistä taukoa jo 4 pisteen päähän, mutta onneksi molemmat joukkueet sähläsivät viimeiset minuutit. Huonojen ratkaisujen takia kumpikaan joukkue ei tehnyt enää pistettäkään, joten tauolle mentiin 55-51 Pyrinnön johdossa.

4. neljännes

Isokokoinen KTP alkoi määrätietoisesti hyödyntää Pyrinnön vaihtavaa screen-puolustusta.
Näin KTP sai useamman miss-match tilanteen, jossa pienempi puolustaja joutui puolustamaan korin alla vastustajan isompaa pelaajaa. 3 minuutin jälkeen Remu Raitanen vei KTP:n jo 60-61 johtoon.
KTP alkoi kuitenkin olla pienissä virhevaikeuksissa, kun Lillard ja Roydell Brown saivat 4. virheensä jo 7 minuuttia ennen pelin loppua. Usein 5. virheen pelko vaikuttaa pelaajaan alitajuisesti: tilanteisiin mennään vähän varovaisemmin, jolloin irtopalloja ei enää voitetakaan ja empiminen aiheuttaa myöhästymisiä. No, tällä kertaa ainakaan Brown ei empinyt vaan otti 5.virheen pari minuuttia myöhemmin.
Viimeiset minuutit edettiin kori korilta. Osku Heinonen tykitti kolmosen 71-67, mutta vain muutama sekunti myöhemmin Joonas Lehtoranta kuittasi toiseen päähän 71-70.
Pyrintö pääsi viimeiselle minuutille 3 pisteen johdossa, mutta Joni Herrala ajoi fiksusti korille ja sai Pyrinnön puolustuksen auttamaan reilusti sisään jolloin tarkkakätinen Topias Kuukkanen heitti kolmosellaan pelin tasoihin 75-75. Pyrintö aikalisälle 40 sekuntia ennen loppua.

Ottelu huipentui vain 6 sekuntia ennen loppua. KTP sai hyökkäyksen ja käytti hyökkäysajan melkein loppuun. Osku Heinonen meinasi saada pallon, yritti pelastaa sen päätyrajan takaa, mutta astui viivalle. Sitten katsottiin videoita ja todettiin ettei Heinosella voinut olla pallo hallussaan, koska hän oli jo yli. KTP sai päätyrajan, mutta hyökkäysaikaa vain 3 sekuntia, peliaikaa 7.
KTP piirsi pelin, jossa Kuukkanen sai pallon laitaan ja hyvän hyppyheiton, mutta Ike Smith seurasi Kuukkasta hyvin. Niin lähellä, että Kuukkasen heitto jäi lyhyeksi ja putosi levypallosta Osku Heinosen käsiin. Osku ponkaisi vauhtiin, kuljetti vähän yli puolen kentän ja heitti pallon ilmaan n. 10 metristä. Pallo sukkana sisään!
Pyynikin halli repesi! Yleisö huusi suoraa huutoa ja voitto näytti maistuvan myös pelaajille.
Pyrinnölle tärkeä voitto numeroin 78-75.

Nostot:

Ottelu oli jälleen mahtavaa koripallon draamaa! Missään muussa lajissa ei ole todennäköistä tai useimmissa edes mahdollista, että voittava joukkue vaihtuu muutaman sekunnin sisään.

Ottelun juhlituin pelaaja oli tietenkin Osku Heinonen (17/3) joka pelasi muutenkin erinomaisen pelin. Oli vain oikeus ja kohtuus, ettei karkea pallonmenetys viimeisellä minuutilla jäänyt miehen viimeiseksi tilastomerkinnäksi.
Pyrinnön uusi tulokas Ike Smith (23/9/3 syöt./4 riistoa) oli ottelun avainpelaaja. Monipuolinen pelimies antoi vakuuttavan näytön potentiaalistaan. Edellisestä pelistä reilusti parantaneet David Gonzalvez (12/2/ 5 syöttöä) ja etenkin levypalloissa onnistunut Devante Foster (12/14) mahdollistivat Pyrinnön voiton.

KTP:n parhaana palkittiin Antwon Lilliard (17/3). KTP:n iso eturivi on aina vaarallinen, mutta tänään hatunnoston ansaitsevat takamiehet Joni Herrala (9/1/3 syöt.) ja Joonas Lehtoranta (10/2/7 syöt.).

Ensimmäisessä ottelussa Kotkassa Pyrintö kaatui rumasti levypalloihin. Tänään Pyrintö voitti levypallot 42-35, joka oli ottelun avainasia. Lisäksi Pyrintö puolusti korin lähellä hyvin, KTP:n 2 pisteen heittoprosentti heikko 37,1.

Kommentit:

Antwon Lillard, KTP:
Pääsimme peliin vähän hitaasti, mutta toinen puoliaika oli jo hyvää koripalloa. Meillä oli mahdollisuus voittoon. Olen ylpeä siitä miten taistelimme.

Ike Smith, Pyrintö:
Mahtava joukkueen voitto! Toisella jaksolla KTP osoitti olevansa hyvä joukkue, ja he laittoivat meihin paljon painetta. Taistelimme kuitenkin tästä voiton. Olen saanut lämpimän vastaanoton Pyrinnössä, vaikka Tampereella on todella kylmä.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Saimme todella arvokkaan voiton. Peliin lähdettiin hyvin haastavissa olosuhteissa, sillä molemmilla isoja kokoonpano muutoksia. Olen ylpeä joukkueestamme. KTP on sarjan paras hyökkäyslevypallojoukkue, mutta mielestäni me olimme tänään parempi korien alla.

Oskun buzzer beater tuskin jätti ketään kylmäksi.

Roope Mäkelä, KTP:n päävalmentaja:
1. jakso oli meille vaikea. Saimme ihan hyviä heittopaikkoja, mutta heitimme kolmoset 3/18. Toisen jakson taistelusta olen todella ylpeä. Peli alkoi kulkemaan ja saimme heitonkin kulkemaan. Olimme lopulta yhden heiton päässä voitosta ja saimme sen heiton minkä halusimme. Kaikki kunnia Heinoselle, kova kori.

Pyrintö pääsee nyt viikon harjoittelemaan uudella kokoonpanolla, sillä seuraava peli on vasta ensi viikolla keskiviikkona 15.12. Uudessakaupungissa (Korihait) ja perjantaina 17.12. Helsingissä (Seagulls). Joulun jälkeen Pyrintö matkustaa vielä Lahteen 28.12.

Seuraava kotiottelu pelataan vasta uudenvuoden aattona:
Pyrintö – Karhu
La 31.12.2021 klo 16.30 Pyynikin palloiluhallissa

Kuvat: Joonas Caven