PIETI POIKOLAN PALUU PYYNIKILLE

6.11.2020 | Otteluennakko, Uutiset

Erinomaisesti kauden aloittanut Lahti Basketball saapuu Pyrinnön vieraaksi lauantaina. Pyynikin palloiluhalli on tietenkin tuttu kaikille korisihmisille, mutta vielä kotoisampi se on Lahden valmentajalle Pieti Poikolalle.
Poikola tietää miten Pyynikillä voitetaan, mutta voitontahtoinen Pyrintö ei takuulla sorru nostalgiaan tai vieraskoreaksi.

Taustaa Lahti Basketballista

Lahti on perinteinen, erinomaista juniorityötä tekevä korispaikkakunta, jolla on menestyksen vuotensa myös miesten Korisliigassa, aiemmin SM-sarjassa, jossa Lahden NMKY pelasi ensimmäisen kautensa jo 1957. Ensimmäisen kerran seura sijoittui mitaleille keväällä 1996 (hopea) ja ensimmäisen Suomen Mestaruuden se voitti keväällä 2000.
Vuosituhannen ensimmäinen vuosikymmen oli lahtelaisen koripallon hopea-aikaa, sillä se nappasi peräti 3 SM-hopeaa (2002,2004,2007) kunnes jälleen 2009 hyppyrimäen varjossa juhlittiin Pantteripatsasta.
Toisen SM-kultajoukkueen valmentajana toimi muuten tamperelaisille viimevuosilta hyvin tuttu mies, Sami Toiviainen.
Kuten hyvin tiedetään, samoihin aikoihin alkoi Pyrinnön menestyksen vuodet. Pieti Poikola tuli Pyrinnön päävalmentajaksi ja Lahden mestaruuskeväänä Pyrintö voitti ensin pronssimitalit, sitten juhlittiin 4 vuoden sisään 3 kertaa Suomen Mestaruutta. Nyt samainen Poikola valmentaa ensimmäistä kautta Lahdessa.

Namika Lahti ajautui 2009 mestaruudestaan huolimatta kuitenkin pahoihin talousvaikeuksiin joka johti ensin Korisliiga-paikasta luopumiseen ja lopulta konkurssiin 2015. Laadukas junioritoiminta oli siirretty jo aiemmin Namika Lahti juniorit ry:n nimiin.
Lahdessa edustuskorikselle oli kuitenkin edelleen kysyntää, tai skene, kuten nykyään tavataan sanoa.
Syntyi Lahti Basketball joka kasvoi brändistä ihan oikeaksi urheiluseuraksi, sillä 2017 myös Namika Lahti juniorien toiminta siirtyi sen alle. Lahti Basketball palautti lahtelaisen koriksen takaisin liigaan viime kaudeksi.

Lahtelaisten vahva alkukausi

Kun Lahti Basketball sai viime keväänä houkuteltua seikkailuhenkisen Pieti Poikolan Kaakkois-Aasian sademetsistä urbaaniin ympäristöön Lahteen, alkoi joukkueen kasaaminen. Seuran vahvasti lahtelaisen identiteetin takia oli selvää, että runko pitää muodostua lahtelaisista pelaajista.
Uusia hankintoja olivat Korihaissa viime kaudella vakuuttanut sentteri Henri Ventoniemi (ka. 10 pist./7,4 lev.) sekä MaSu-basketin kasvatti Ricky Waxlax (5/1,5), joka lähti hakemaan Lahdesta epäilemättä isompaa roolia astuakseen pelaajana sen seuraavan askeleen. Lisäksi uusi tulokas oli 1-divarin Bisonsista siirtynyt Ville Karvonen (11,2/2), joka Orimattilan Jymyn kasvattina pärjää Lahden karuilla kaduilla kuin alkuperäiskansan jäsen.
Ennestään joukkueen nimipelaajia olivat Vesa Mäkäläinen ja Arttu Saarijärvi, mutta molemmat loukkaantuivat jo ennen kauden alkua. Saarijärvi on seuran tiedotteen mukaan pois koko kauden, Mäkäläisen paluuta joudutaan odottamaan näillä näkymin jouluun asti.

Joukkueen amerikkalaiset on Pieti Poikolan tuntien valittu perusteellisen harkinnan jälkeen. Laituri Wayne McCullough (16,4/7,2/4,4 syöttöä) on joukkueen tämänhetkinen tilastokärki. Brandon Peel (12/8,4) ja kaimansa Brandon Myer (9,6/4,2) tuntuvat sopivan hyvin Poikolan määrittämään hyvin aktiiviseen koko kentän pelaamiseen. Kanadalaissyntyinen Alex Campbell (14,8/4) toimii joukkueen takamiehenä ja täydentää vahvistusnelikon.

Lahti Basketball on aloittanut kauden erinomaisesti. Avauskierroksella se yllätti kotonaan Vilppaan, lisäksi se on voittanut BC Nokian, Kouvot ja Uran. Ainoa tappio on toistaiseksi Kauhajoelta.


Jännän äärellä ollaan

Lauantain pelissä on useampi mielenkiintoinen seurattava asia:
1. Miten Lahti pystyy luomaan painetta Pyrinnön pelinrakenteluun?
Pyrinnön on pidettävä huolta pallosta, sillä Lahden puolustus on aina iholla ja aloitehakuinen. Liika varovaisuus toisaalta kostautuu passiivisuutena, järki ja itseluottamus on oltava tasapainossa.
2. Pärjääkö Pyrintö 1 vs 1 pelissään paremmin kuin parissa edellisessä pelissä?
Lahtelaisten match-upit, kuka puolustaa ketäkin, tuskin osuu niin hankalasti kuin Salossa. Muussa tapauksessa Pyrinnön pitää pystyä joukkuepelaamisellaan luomaan etua pallolliselle.
3. Lahti ei ole sarjan parhaita kaukoheittojoukkueita, löytääkö se jyvän Pyynikillä? Lahden on pakko osua myös kaukaa levittääkseen Pyrinnön puolustusta. Toisaalta, Pyrintö ei voi Korisliigassa antaa millekään joukkueelle niin vapaita heittoja kuin Salossa.

Jos näistä kolmesta kohdasta ei synny selvää kilpailuetua toiselle joukkueelle, peli ratkennee sen hyväksi, kummalta löytyy enemmän sydäntä ja taistelutahtoa.
Viimeistään silloin pelistä tulee kaamea taisto!

Päävalmentaja Miikka Sopanen:
Lahti Basketball pelaa Pietin johdolla kovalla intensiteetillä koko kentällä luoden näin painetta vastustajaan. Joukkue on osoittanut myös suurta sydäntä ja kääntänyt vaikeitakin otteluita edukseen. Siksipä taistelutahdon ja energian määrä on Lahtea vastaan hyvinkin isossa roolissa. Keskiviikon vierasottelussa pelasimme suorastaan apaattisesti, se ei voi toistua upean kotiyleisömme edessä. Kokoonpano: Gonzalvez, Heinonen, Hopkins, Kilpinen J, Kilpinen L, Leppänen, Lewis, Peltokangas, Pihlajamäki, Skeens

 

Pyrintö – Lahti Basketball
lauantaina 07.11. klo 17.00 Pyynikin palloiluhallissa.

Huomioithan poikkeusjärjestelyt joista on lisää infoa Uutiset-osiossa. Liput kannattaa ostaa ennakkoon tiketti.fi/pyrinto tai Pyrinnön toimistolta, Pyhäjärvenkatu 5H, jotta varmistat pääsysi peliin.

Punaista päälle ja Pyynikille!