PUDOTUSPELIEN KENRAALIHARJOITUKSET EDESSÄ: PERJANTAINA KOUVOLAAN

24.3.2022 | Otteluennakko, Uutiset

Ylempi jatkosarja huipentuu, kahden kierroksen jälkeen tiedetään joukkueiden sijoitus sarjataulukossa ja pudotuspelien otteluparit. Pyrintö kohtaa viimeisissä otteluissa tulevan pudotuspelien vastustajansa: joko perjantain Kouvot tai ensi keskiviikon kotipelin vierasjoukkue Vilppaan.

Pyrintö selvisi ylempään loppusarjaan huimaavan hienon loppukirinsä ansiosta, jolloin se haki vierasvoitot mm. juuri Kouvolasta ja Salosta. Sarjan kuumin joukkue lähti tietysti jatkamaan siitä, parantamaan sijoitusta sarjataulukossa ja taistelemaan kotiedusta pudotuspeleihin.
Heti jatkosarjan alussa alkoivat kuitenkin loukkaantumishuolet ja sitten korona-aalto iski voimallisesti, joten Pyrintö on joutunut jokaiseen otteluun pahasti vajaamiehisenä.
Avainpelaajien puuttumisen lisäksi selvästi vähälukuisampi kokoonpano on tehnyt mahdottomaksi noudattaa joukkueen menestyksen taannutta pelitapaa. Vauhtipalloon ja hypertempoon voi nojata vain, jos vaihdot ja kokonaispeliminuutit pysyvät järkevän mittaisina.
Tappioista huolimatta Pyrintö on taistellut erinomaisesti ja vesi kielellä odotamme, että pudotuspelit käynnistyvät.

On niitä huolia ollut tietysti muillakin. Kauhajoella kulkutauti iski niin pahasti, että Karhu joutui luovuttamaan tiistain ottelunsa Pyrintöä vastaan. Olosuhteista johtuen, Pyrinnön saamat sarjapisteet eivät enää lämmittäneet.

Jyri Lehtosen käsissä Kouvot on kuin kameleontti

Kouvot on ollut kauden positiivisia yllättäjiä. Valmentaja Jyri Lehtosta kutsutaan piireissä lempinimellä ”velho”. Eikä syyttä, Lehtonen on tälläkin kaudella luonut Kouvoille voittavan pelikonseptin, jota hän on kauden aikana pystynyt muokkaamaan loukkaantumisten ja muiden kokoonpanomuutosten mukaan ottelukohtaisesti ja ottelujen sisällä.

Kouvot lähti kauteen kahdella kotimaisella isolla miehellä. Ilmari Toikkaselle ja Amerikasta Suomeen palanneelle Hannes Pöllälle jätettiin päävastuu joukkueen sisäpelistä. Sitten Toikkanen loukkaantui ja kun Pöllä ei voinut pelata tietenkään koko peliä, täytyi keksiä muuta. Kouvot näytti pärjäävän small ball -pelissään jopa paremmin, sillä joukkue alkoi näyttää Pyrinnön viime kauden joukkueelta. Hurjan kovia urheilijoita, joiden vauhtiin ei vastustajilla ollut useinkaan sanomista.
Varsinkin Amir Hinton, joka oli kenties sarjan paras pelaaja, loisti ja teki hurjia tehoja.

Kun Kouvot vahvisti takakenttäänsä aivan runkosarjan lopulla hankkimalla Billy Boyd III:n Äänekoskelta 1B-divisioonasta alkoi Ruutu+ seuraajakin kiinnittää huomiota Hintonin käytökseen. Näyttävän sisääntulon (33 pistettä) joukkueeseen tehnyt Boyd taisi viedä liikaa Hintonilta pallokosketuksia, heittoja ja huomiota. Tämä on täysin ulkopuolisen ja 200 km päässä olevan korisfanin keittiöpsykologiaa, mutta siltä se näytti. Näkemys tietenkin vahvistui, kun Kouvot ilmoitti Hintonin jättävän seuran muutama viikko myöhemmin. Ei ehkä ainutlaatuista, mutta aika moni valmentaja on myös yrittänyt rimpuilla kauden väkisin läpi, kun kyseessä on kuitenkin ollut joukkueen kovin korintekijä, valopilkku ja vaikka mitä. Jyri Lehtosella oli kanttia laittaa joukkue tähtipelaajansa edelle ja valmentajana jo niin vahvat näytöt, että hänellä oli varaa ottaa riski, että päätös osoittautuu tuloksenteon kannalta vääräksi.
Korostan kuitenkin vielä, etten tiedä mitä Kouvoissa on tapahtunut. Voi olla, että päätös oli myös ainoa mahdollinen eikä siihen liity sen suurempaa vaihtoehtojen punnitsemista.
Joka tapauksessa Jyri Lehtosen Kouvot on sopeutunut tähänkin muutokseen, säilyttänyt pelillisen tasonsa ja taistelee siis sarjataulukon kakkostilasta.

Macuach Maluach (13,1/4,7) on nykyään Kouvojen näyttävin pelaaja. Erinomainen pelaaja jo Hintonin aikaan ja nostanut jatkosarjassa kaikkia tilastokeskiarvojaan.
Isaiah Osborne (16,1/5,0) on hieman näkymättömämpi, mutta äärimmäisen vaarallinen pelaaja.
Iso laituri on Kouvojen parhaita kaukoheittäjiä (kolmoset 37%).

Takamies Tuomas Hirvonen (6,8/3,2/4,4 syöt.) on Kouvojen pelin aivot ja se konkretisoitui silloin, kun Hirvonen oli helmi-maaliskuun vaihteessa loukkaantuneena. Kouvot otti ainoan 3 peräkkäisen tappion sarjansa tällä kaudella.

Valmentaja Jyri Lehtosesta vielä. Vanhan huippupelaajan suurimmat vahvuudet ovat etuajassa kulkeva pelin ymmärrys ja vanhanaikainen intohimo korikseen. Jälkimmäisestä kertoo, että Korisliigasta sapattivuotta pitäessään hän valmensi Kouvojen minipoikia. Kuka muu huippuvalmentaja viettää enää nykyään vapaa-aikaansa näin?

Viikko aikaa pudotuspeleihin

Pyrinnöllä on muiden seurojen tapaan reilu viikko aikaa valmistautua pudotuspeleihin, jotka alkavat su 3.3. tai ma 4.4. vieraskentällä, joko Salossa tai Kouvolassa.
Tamperelaisten kannalta tärkeintä olisi saada joukkue terveeksi mahdollisimman täysilukuisena, mahdollisimman nopeasti, mutta siihen asiaan ei voi juurikaan vaikuttaa.
Kouvolassa kokoonpanosta puuttuvat Tomas Pihlajamäki, Devante Foster, Panu Peltokangas ja Valtteri Leppänen. Hyviä uutisiakin sentään: Emmanual Shepherd palaa riviin.

Valmennustrio Miikka Sopanen-Damon Williams-Santeri Liljeberg katsovat varmasti nenä ruudussa videoita ja etsivät potentiaalisten vastustajien pelistä kohtia, joihin voisi iskeä. Jokaisen yksittäisen pelaajankin vahvuudet ja heikkoudet kaivetaan esiin, jolleivat jo olekin tiedossa. Tässä mielessä viimeiset pelit antavat tietysti ajantasaisinta tietoa asioista, joita ei ruudusta näe.

Seuraa ainakin näitä:

* Miten Pyrintö onnistuu pysäyttämään Kouvojen uuden ykköstykin Billy Boydin?
* Devante Fosterin puuttuessa Pyrinnön pitää järjestää apuja myös korin alle, miten Pyrintö organisoi puolustuksensa?
* Pyrintö peliin jälleen vain 8 pelaajalla. Miten Sopanen peluuttaa joukkuettaan ja käyttää aikalisiään?

Ennakkokommentit: 

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Rivimme eivät vieläkään ole täysin kasassa sairasteluista johtuen, Kouvolaan lähdemme 8 pelaajan voimin. Kouvot on erinomainen joukkue tilankäytössä ja pallon liikuttamisessa, joten korin suojeleminen vaatii oikeaa sijoittumista ja hyvää kommunikaatiota. Kokoonpano: Shepherd, Smith, Kilpinen, Heinonen, Williams, Gonzalvez, Lehtonen, Nuolivirta

Jyri Lehtonen, Kouvojen päävalmentaja:
Mahdollinen pudotuspelien ykkösrundin match up vastassa. Viimeinen viikko aikaa tehdä viilauksia pelaamiseen. Kokoonpano: Maluach, Boyd, Osborne, Hirvonen, Hall, Pöllä, Toikkanen, Permanto, Korkiatupa ja Kristeri.

Kouvot – Pyrintö
perjantaina 25.3.2022 klo 18.00. (Huomaa kellonaika!)
Jatke-Areena, Kouvola

Ylemmän jatkosarjan päättävä
Pyrintö-Vilpas
keskiviikkona 30.3.2022 klo 18.30
Pyynikin palloiluhallissa

Kotiotteluiden liput ovat myynnissä Pyrinnön toimistolla (Klingendahl) tai ennakkoon Tiketissä.