PUDOTUSPELIT ALKAVAT: PYRINTÖ KOHTAA VILPPAAN
3.4.2022 | Otteluennakko, Uutiset
Kuten Damon Williams sanoi viime keskiviikon ottelun jälkeen: voittaakseen mestaruuden on kaadettava vanha mestari. Kevät huipentuu huhti-toukokuussa Korisliigan pudotuspeleihin, joissa Pyrintö kohtaa ensimmäisellä kierroksella viime kevään mestarin Salon Vilppaan.
Pyrinnön ja Vilppaan ottelusarja alkaa maanantaina 4.4. Salossa ja jatkuu Tampereella keskiviikkona 6.4. Loput pelit pelataan lauantaina 9.4. Salossa sekä tarvittaessa maanantaina 11.4. Tampereella ja tiistaina 12.4. Salossa. Välieriin päästäkseen Pyrinnön pitää voittaa Vilpas 3 kertaa.
Kuntohuippujen ajoittamisen sijaan Korisliigan joukkueet ovat yrittäneet vältellä koronahuippuja.
Pyrintö ja Vilpas ovat tältä osin välttyneet kaikkein pahimmalta: pudotuspelien alkaessa molemmat joukkueet alkavat saada pelaajansa takaisin sairastuvalta, jonne ovat vieneet normaalien loukkaantumisten lisäksi koronatartunnat.
Pitkin kautta Vilpas ja Pyrintö etenivät runkosarjassa samaa matkaa. Molemmilla peli tökki syyskaudella, tuli yllätystappioita ja jopa paikka ylempään loppusarjaan alkoi näyttää uhatulta vuoden vaihteen jälkeen. Pyrintö selvisi ylempään jatkosarjaan huiman loppukirin ansiosta, Vilpas meinasi samaan aikaan menettää omansa. Vilppaan kiri osui ylempään loppusarjaan, jossa se nousi runkosarjan sijalta kuusi peräti kolmanneksi.
Pyrintö jatkoi syksyllä viime kaudelta tuttua paikkapuolustusta, jota ei saatu enää toimimaan.
Palaset alkoivat loksahdella paikalleen vasta, kun Pyrintö vaihtoi kaksi ulkomaalaispelaajaansa. Ensin marraskuussa Emmanuel Shepherd korvasi Romani Hansenin. Shepherd osoittautui selvästi aktiivisemmaksi ja monipuolisemmaksi pelaajaksi. Sitten joulukuussa korkealla profiililla pelannut Shaquille Keith sai lähteä ja tilalle tuli Ike Smith, joka tuli samaan pelilliseen rooliin kuin Keith ja osoittautui siinä selvästi paremmaksi. Smith mahtui myös joukkueen kemian kannalta paremmin roolinsa, joten nappilöytö valmennusjohdolta kesken kauden. Ike Smithistä tuli lopulta Korisliigan runkosarjan korikuningas, ihan kuten viime kaudella Marcus Lewisistä.
Ike Smithin tulon yhteydessä Pyrintö vaihtoi myös puolustusmuotoa, paikkapuolustuksesta aktiiviseen miesvartiointiin. Sinällään rohkea liike, sillä joukkuetta kesällä kasatessa pelaajia rekrytoidaan aina tietyt ominaisuudet mielessä. Paikkapuolustuksen ansiosta Pyrintö pystyi tinkimään joistain taito-ominaisuuksista sekä kiloista ja senteistä, kunhan sai niitä vahvuuksia, joita se tarvitsee esim. hyökkäyksessä. Pyrinnöllähän ei ole varsinaista vitospaikan sentteriä, sisäpelaajaa. Sen sijaan Pyrintö haki pelaajia, joilta kaikilta löytyy uskottava kaukoheitto ja kyky voittaa puolustajansa avoimella kentällä. Modernissa koriksessa korinalusjyrän puuttuminen ei ole hyökkäyspäässä ongelma, mutta puolustuspäässä voi tulla ongelmia, jos vastustajalla on pelaajia, jotka dominoivat korinalustoja.
Pyrintö rakensi puolustuksensa aktiivisen vaihtavan puolustuksen ympärille. Vaihtamisella tarkoitetaan, että screen-tilanteissa puolustajat vaihtavat puolustettavia eivätkä yritäkään roikkua omassa miehessään. Silloin syntyy ns. miss-match tilanteita, joissa pieni puolustaja joutuu selvästi isompaa hyökkääjää vastaan. Pyrintö auttaa näissä tilanteissa aktiivisesti, ja niin vaihtamisen ja apupuolustuksen ansiosta Pyrinnön miesvartioinnissa näkyy myös paikkapuolustuksen piirteitä ja hyötyjä. Pyrinnön puolustuksen onnistumisen edellytys on, että Pyrintö pystyy luomaan riittävästi painetta pallolliseen vastustajaan eikä vastustaja saa palloa haluamilleen pelaajille nopeasti eikä haluttuun asemaan. Näin myös miss-match tilanteiden hyödyntämiseen jää vähemmän aikaa, kiitos heittokellon. Pyrintö onkin onnistunut riistämään pallon vastustajalta kaikkein useimmin koko Korisliigassa (8,48 riistoa/peli). Tamperelaiset ovat myös riistojen ja menetysten suhdetta kuvaavassa vertailuluvussa Korisliigan 3. paras (Karhun ja Kouvojen jälkeen).
Puolustus on paras hyökkäys. Pyrintö on kääntänyt vanhan kliseen toisin päin, eikä se sinällään ole kovin mullistavaa: kaikki joukkueet haluavat pelata puolustusvoittoisesti, sillä (toinen klisee) ”mestaruuksia voitetaan puolustamalla”. Mutta Pyrinnölle puolustuksen stopilla, voitetulla pallolla, on avainrooli myös hyökkäyksessä. Urheilulliset, nopeat ja taitavat pelaajat juoksevat kenttää ja jokaisella pelaajalla on lupa hakea ratkaisua heti siirtymähyökkäyksestä, vastustajan järjestäytymätöntä puolustusta vastaan. Joskus se näyttää katsomoon villiltä, mutta se on osoittautunut tehokkaaksi.
Suurimpia ongelmia Pyrinnölle ovatkin tuottaneet erityisen kovaa hyökkäyslevypalloihin menevät joukkueet, kuten Karhu ja KTP, jolloin Pyrintö ei saa ”helppoja levypalloja” vaan joutuu suojautumaan vielä levypallon saatuaan, ja tämän vuoksi ei saa nopeaa avaussyöttöä eikä pääse juoksemaan kenttää heti. Vilpas ei ole profiloitunut erityisen aktiivisena hyökkäyslevypallojoukkueena (vasta sijalla 7. joukkuetilastoissa).
Ei Pyrinnön puolenkentän viisikkohyökkäyskään ole yleensä ongelma, mutta on selvää, että tamperelaisten kilpailuetu syntyy silloin, kun kenttää paahdetaan päästä päähän talla pohjassa.
Vilpas on tässä mielessä hyvinkin erilainen joukkue. Kyllä sekin osaa rokottaa nopealla hyökkäyksellä vastustajan virheistä, mutta sen peli ei perustu niihin, vaan Vilppaan kilpailuetu syntyy perinteisemmin: isot sisäpelaajat, taitava screen-pelaaminen ja muutama erityisen kova heittäjä, jotka rokottavat kovalla prosentilla, jos heidän puolustajansa menee auttamaan sisäpeliin.
Päävalmentaja Miikka Sopasen johtamalla Pyrinnön valmennustiimillä on varmasti oma näkemyksensä ottelusarjan avainkysymyksistä, mutta tässä muutama seikka joita kannattaa tässä ottelusarjassa seurata:
1. Sisäpelin puolustaminen
Bryan Griffin – Jeremiah Wood muodostavat niin massiivisen ja taitavan parin Vilppaan sisäpeliin, että apupuolustuksen järjestäminen ei ole kovin helppoa. Pyrinnön on pystyttävä hyökkäyksellä tekemään coach Sami Toiviaiselle vaikeaksi peluuttaa parivaljakkoa yhtaikaa. Siis kenttää on päästävä juoksemaan, jolloin isoilla miehillä voi tulla liian kiire. Lisäksi pyrintöläisiltä on löydyttävä pallon liikettä ja toisaalta kärsivällisyyttä tehdä oikeita valintoja ja päästä hyökkäämään etenkin Woodia vastaan kauempana korista. Runkosarjassa Pyrintö onnistui tässä hyvin. Eli tässä mielessä hyökkäys on puolestaan paras puolustus
2. Pallollisen paine
On selvää, että Pyrintö joutuu varsinaiseen linkoukseen, jollei se pysty hidastamaan Vilppaan pelinrakentelua ja pallon liikettä takakentällä. Vilpas ei saa saada palloa helposti sisäpeliinsä.
Tätä vaikeuttaa Vilppaan fiksu screen-pelaaminen, johon on reagoitava, sillä Mikko Koiviston tasoisia heittäjiä ei voi jättää hetkeksikään huomiotta. Myös screenejä puolustaessa on pystyttävä painostamaan pallollista, sillä hetkittäinenkin passiivinen puolustus avaa mainittuja syöttölinjoja sisäpeliin, korille rullaukseen tai muuten vaan. Vilppaan takakentältä Marcus Lovett on tuottanut Pyrinnölle ongelmia, sillä mies pystyy voittamaan puolustajansa ja tuo kolmannen elementin, pallonkäsittelijän ajouhan Vilppaan peliin. Siinä match-upissa pitäisi pärjätä ilman erityisjärjestelyjä.
3. Pelaajien terveystilanne ja vire
Vaikka molemmat joukkueet ovat saaneet kokoonpanot taas täyteen, on vielä epäselvää millaisessa pelikunnossa he todellisuudessa ovat. Vähintäänkin harjoittelu on kärsinyt, monella pelaajalla yksilönä, mutta myös joukkueen yhteinen tekeminen on jäänyt vähiin.
Pyrinnölle täysi kokoonpano on tärkeää, sillä aktiivisessa pelitavassa ei voi tehdä kovin paljon kompromisseja, ei voi säästellä. Vaihtoon on päästävä, kun on sen aika eikä vaihtorotaatio saa muuttaa pelin rytmiä. Pyrinnön täytyy päästä pelaamaan Pyrinnön peliä, se on menestymisen edellytys.
Vilppaalla on enemmän vaihtoehtoja. Se voi voittaa kahden ison avulla, mutta se menestyi myös erinomaisesti, kun Wood oli pois. Vilpas voi voittaa jonkun pelin Lovettin ajoilla tai screen-peliensä ansiosta, joissa Juho Nenonen tai Riku Laine rullaavat korille, kun puolustaja valmistautuu vasta vaihtamaan screenissä. Vilppaalla on mistä ammentaa, mutta sillä on yksi ongelma: Pyrintö.
Pyrintö on omassa pelitavassaan parhaimmillaan niin hyvä, että se voi hyvinkin riittää ottelusarjan voittoon.
Pyrintö voitti molemmat runkosarjan kamppailut, Vilpas vei vastaavasti molemmat ylemmän jatkosarjan pelit. Niissä kokoonpanot olivat kuitenkin niin vajaat, ettei niistä voi vetää johtopäätöksiä.
Mielenkiintoinen ottelusarja siis tulossa.
Ennakkokommentit:
Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Pleijareissa pitää pelata kovaa ja fiksusti. Ottelusarjan voittaakseen joukkueen pitää kehittyä joka pelissä. Kokoonpano: Shepherd, Foster, Smith, Pihlajamäki, Leppänen, Kilpinen, Heinonen, Williams, Gonzalvez, Lehtonen, Peltokangas, Nuolivirta
Sami Toiviainen, Vilppaan päävalmentaja:
Playoff-kevät ja yleisö pääsee paikalle Salohalliin! Siinä on sellainen yhdistelmä jota on odotettu melkoisen kauan. Valmistautumisemme on sujunut hyvin ja ainoastaan Roopen ja Treyn terveystilanne on pitänyt heidät kevyemmällä harjoittelulla. Siirtymätilanteet, 1vs1 puolustaminen sekä oman hyökkäämisen maltti ovat ne asiat, joiden onnistuessa olemme vahvoilla tässä sarjassa. Kokoonpano: Niemi (GTD25%), Blomgren, Koivisto, Nenonen, Fobbs, Kärkkäinen, Lovett Jr, Laine, Wood, Griffin.
Vilpas-Pyrintö
Salohallissa
maanantaina 4.4.2022 klo 18.30
Ottelu on nähtävissä myös Ruutu+ palvelussa
2.puolivälierä
Pyrintö – Vilpas
Pyynikin palloiluhallissa
keskiviikkona 6.4.2022 klo 18.30
Pyrinnön kotiotteluiden liput ovat myynnissä Pyrinnön toimistolla (Klingendahl) tai ennakkoon Tiketissä.
Kuva: Joonas Caven