PYRINNÖLLE KOVA VOITTO KAUHAJOELLA!

4.3.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö haki merkittävän vierasvoiton Kauhajoelta, kun Karhu kaatui kotiluolassaan 81-89 (36-50).
Ehjän pelin pelanneet tamperelaiset pelasivat 8 pisteen voitollaan erinomaiset lähtökohdat taistella Korisliigan runkosarjan kakkostilasta kahdella viimeisellä kierroksella.

Vaikka ottelu oli Suomen Cupin välierä mukaan lukien jo kolmas joukkueiden kohtaaminen kuukauden sisään, pelissä oli uusiakin elementtejä. Välillä Karhu on pelannut vajaamiehisenä, viimeksi Pyrinnöltä puuttui ykköstykki Marcus Lewis. Nyt molemmilla oli liki täydet miehistöt. Olisiko Karhun valmentaja Janne Koskimies jättänyt viidestä ulkomaalaispelaajastaan juuri Osasumwen Osaghae jr:n huilivuoroon, jos mies olisi ollut täysin terve, jää tietysti arvailujen varaan.

1.neljännes

Ottelun panos näkyi ensimmäisillä minuuteilla. Heitot kolisivat molemmilta joukkueilta raudoista ulos.
Parin minuutin väännön jälkeen alkoi normaali korintekokilpailu.
Pyrintö aloitti kuitenkin terävästi ja otteista huokui päättäväisyys. Pyrinnön pelejä seuranneet nauttivat puolustuksen keskittyneisyydestä ja aktiivisuudesta, joka näkyi heti alussa kentällä. Yleensä se on tiennyt hyvää!
5 minuutin jälkeen Pyrintö johti 6-12. Puolustus toimi hyvin. Aktiivisuuden ansiosta Karhu ei päässyt hyökkäämään kontrolloidusti kovinkaan usein, Pyrintö päätti millaisia heittoja Karhu sai ilmaan.
Brady Skeens oli hurjassa vireessä heti alusta alkaen ja puolustuksen maalivahtina torjui korin alla heti alkuun pari Karhun ujoa lähiheittoa. Komennon ottaminen korin alla oli tärkeä lisä Pyrinnön peliin.

Myös Marcus Lewis puhkui pelihaluja. Mies tykitti kaukaa pari kolmosta ja coach Koskimies käskytti Karhu aikalisälle, kun pelikello näytti jäljellä olevaa aikaa 3:20 ja tulostaulu Pyrinnön johtoa 10-18.
Karhu pääsi aikalisän jälkeen taas peliin mukaan ja Okko Järven kahdella kolmosella ensimmäiselle tauolle päästiin 19-23 tilanteessa.

2.neljännes

Panu Peltokangas otti Skeensin paikan Pyrinnön korin alla. Pari torjuntaa, levypallo ja kolmonen toiseen päähän olivat loistava esitys. Skeens on noussut Pyrinnön pelin avainpelaajaksi, joten on tärkeää, että joukkueella on asettaa Peltokankaan tasoinen pelimies hänen tilalleen.

Shaquille Thomas otti roolia Pyrinnön hyökkäyspelissä ja voitti oman pakkinsa toistuvasti. 4 minuutin pelin jälkeen Pyrintö johti 24-34.
Sitten hyökkäyksessä alettiin peruuttaa vuorotellen sisään ja kaikki palloton liike loppui täysin.
Karhun oli helppoa keskittyä auttamiseen, kun pyrintöläiset seisoivat kirjaimellisesti paikallaan, ilman edes muodollista liikettä, joka olisi voinut tuoda jonkun yllätyksellisyyden uhkan ja pakottanut auttavan puolustajan tekemään valintoja. Seurasi menetyksiä, joiden seurauksena Karhu pysyi mukana pelissä.
Toisaalta, Pyrinnön oma puolustus toimi edelleen hyvin eikä Karhu päässyt juuri lähemmäksi.

Karhulla alkoi olla lieviä virheongelmia. Timothy Holyfield sai 3. virheensä ja Jeffery Garrett jr yritti sitä useamman kerran. Karhun pelaajavaihtojen myötä Pyrintö sai paremmat match-upit ja Marcus Lewisin johdolla Pyrintö repi uudestaan eroa ja pitkälle tauolle päästiin 36-50 etumatkalla.

Ensimmäisellä puoliajan tilastojen perusteella huomioitavaa oli mm.  että heittoprosentit menivät selvästi Pyrinnön hyväksi:
kahden pisteen heitot  42% – 72%
kolmen pisteet heitot  27%-36%

Silmämääräisesti näytti, että Pyrinnöltä löytyi paljon leveämpi materiaali. Tilastot todistivat samaa: Pyrinnöltä oli jo puoliajalla 8 pelaajaa päässyt pisteille, Karhulla vain 5 pelaajaa.
Huomattavaa oli myös, että molempien kokeneet pelinjohtajat, niin Pyrinnön David Gonzalvez kuin Karhun Bojan Sarcevic, olivat vielä nollilla.
Marcus Lewis oli puoliajan pistekärki 18 pisteellään.

3.neljännes

Karhun Holyfield otti nopeasti 4.virheensä levypallotilanteessa, kun Pyrintö oli vienyt 3 hyökkäyslevypalloa peräkkäin. Se sekoitti takuuvarmasti Koskimiehen peluutusrotaatiota.
Pyrintö sai useita varsin hyviäkin heittoja, mutta osumat puuttuivat.
Lisäksi hyökkäyksessä keskinäiset etäisyydet eivät oikein säilyneet ja Karhu pääsi aktiivisella käsien käytöllä läppäisemään pallon pois. Mutta jälleen, vaikka hyökkäys näytti vaikealta, puolustuksen kautta ei päässyt syntymään pitkäaikaista otteen menetystä, liian pitkää sukellusta, joka on tällä kaudella ollut syypää niihin muutamaan harvaan tappioon, joita on tullut.
6 minuutin pelin jälkeen Karhu pääsi kuitenkin 6 pisteen päähän (50-56) jolloin Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen otti aikalisän.
Jakson lopulla Turun NMKY:n kasvatti Eero Innamaa ajoi härskisti Pyrinnön puolustuksen sekaan ja nosti pari kovaa floater-heittoa yli torjunnan ja äkkiä oltiin liki tasoissa 54-56.
David Gonzalvez sai kuitenkin pistetilin auki ja tauolle päästiin kuin päästiinkin johtoasemassa 62-63.

3. jakso Karhulle 26-13.

4.neljännes

Karhu pisti jakson alkuun Pyrinnön heittämään. Ymmärtäähän sen. kun tamperelaisten kaukoheittoprosentti oli vaatimaton 27%.
Mutta vielä toistan, kun puolustus pysyi aktiivisena, oli vain ajankysymys koska hyökkäys saa taas palkintoja.
Parin minuutin jälkeen Osku Heinonen heitti Dirk Nowitzki -tyylisen kaatuvan kahden pisteen heiton ja sitä seuranneesta tilanteesta Marcus Lewis katkaisi Karhun syötön ja juoksi pallon koriin.
Karhu aikalisälle 62-67 tilanteessa.
David Gonzalvezille sattui vähän synkempi ilta ja miehelle epätyypillisen pallon menetyksen sekä 3-1 ylivoimahyökkäyksessä sutattu lay-up olisivat syöneet kokemattoman miehen itseluottamusta.
Marcus Lewis piti Pyrintöä pisteissä ja muutaman pisteen edellä.
Tamperelaisfaneja huoletti hieman kun Jeffery Garrett pääsi nostamaan korin sivulta (short corner) helpon näköisiä koreja. Pyrintö joutui ponnistelemaan pisteidensä eteen paljon enemmän.
Pari minuuttia ennen loppua tilanne 76-82.
Sitten Bojan Sarcevicilla pimeni ja mies otti tiukassa tilanteessa tyhmän teknillisen virheen lyömällä virhevihellyksen jälkeen pallon David Gonzalvezin käsistä. Osku Heinonen pussitti vaparin tietenkin sisään ja vielä seuranneesta sisäänheitosta Osku pussitti kahden pisteen korin 24 sekunnin summerin soidessa. Samalla Osku pussitti Korisliiga-uransa 2000 pisteen! Pyrintö jo 76-85 johtoon.
Karhu pääsi vielä 6 pisteen päähän, mutta aikalisän jälkeen, 17 sekuntia ennen loppua, Pyrintö sai pallon Osku Heinosen käsiin ja Karhu joutui rikkomaan liigan tarkimpia vapaaheittäjiä. Loppunumerot 81-89.

Nostot:

Kova voitto!
Karhu Basketin voittaminen sen kotikentällä ei ole koskaan helppoa, saati ottelussa, jossa on kunnon panos.
Lisäksi tämä viimeistään osoitti, että Pyrintö pystyy voittamaan pelityylillään myös kärkijoukkueita.

Pyrinnöltä kaikki 10 kentällä käynyttä pelaaja onnistuivat korinteossa. Kovimman saldon keräsi Marcus Lewis (30/3) joka oli jälleen todella vaikea mathc-up Karhulle.
Osku Heinonen (15/2) ja Shawn Hopkins (12/5/3) keräsivät seuraavaksi eniten pisteitä.
Kuten jo todettu Brady Skeens (11/12) oli jälleen erinomainen ja häntä tuurannut Panu Peltokangas (3/5) samoin.  Mutta olennaista on, että Pyrintö pelasi joukkueena ehjän pelin ja kaikki pelaajat taistelivat joukkueelle alusta loppuun.

Karhun tilastokärjet olivat Jeffery Garrett jr (23/6) ja Okko Järvi (15/6).
Bojan Sarcevic antoi peräti 10 koriin johtavaa syöttöä, mutta jäi itse 0 pisteeseen (!).

Pyrinnöllä on jäljellä siis kaksi ottelua. Ensi lauantaina (6.3.) kauden toinen paikallisottelu BC Nokiaa vastaan vieraissa ja ensi tiistaina (9.3.) runkosarjan päättävä kamppailu KTP:tä vastaan Pyynikillä.
Yksi voitto riittää varmistamaan runkosarjan kakkospaikan, sillä Pyrintö sijoittuu nyt Karhun edelle tasapisteissä.
Pudotuspelit alkavat Pyrinnön osalta sunnuntaina 14.3.

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Olimme hyvin valmistautuneita ja toteutimme niitä asioita, joita halusimme tehdä. Puolustuksessa toteutus oli erinomaista ja hyökkäyspäässä pysyimme mukavuusalueella. Onnistumiset ruokkivat ja yhteispeli sujui, joten määsimme mukavaan johtoasemaan. Puhuimme puoliajalla, että huippujoukkueet eivät luovuta, mutta siitä huolimatta meillä ehkä oli pikkuisen hyvänolontunnetta. Kauhajoki teki juuri niin kuin ajattelimme. He taistelivat, eivätkä antaneet periksi. Hyökkäyspäässä sijoittuminen oli pikkaisen pielessä, eikä pelin luku pakissa ollut parhaassa terässä. Lopussa olimme parempia ja olen tyytyväinen voittoon, koska Kauhajoelta ei ole helppo voittoa hakea.

David Gonzalvez, Pyrintö:
Tämä oli hyvä esitys meiltä. Kauhajoki teki hyvän nousun kolmannella kympillä. Tiesimme, että he tulevat tauolta paremmalla energialla. Lopussa teimme kovia ratkaisuja ja saimme puolustuksessa tarvittavat stopit. Peli oli selvästi hidastempoisempi kuin pelimme yleensä.

Jeffery Garrett jr, Karhu:
Emme aloittaneet meille tutulla energialla. Olimme passiivisia. Pyrintö on hyvä yksi vastaan yksi joukkue, emmekä pärjänneet tänään heille noissa tilanteissa. Toivottavasti kohtaamme vielä pudotuspeleissä.

Janne Koskimies, Karhun päävalmentaja:
Onnittelut Pyrinnölle voitosta. Heidän ensimmäisen puoliajan paikkapuolustus näytti siltä, että he saivat meidät sellaiseksi mitä paikalla haetaan. Pelimme oli epävarmaa, emmekä pystyneet löytämään meidän isoja pelaajia kuten ensimmäisessä kohtaamisessa. Meidän kolmoset upposivat vain 21 prosentilla ja siinäkin oli paljon Pyrinnön hyvyyttä. Menetyksiä tuli ekalla puoliajalla kahdeksan kappaletta. Toisella puoliajalla yksinkertaistimme puolustusta, joka toi hyvää tulosta. Pyrintö oli parempi viimeisellä neljänneksellä, varsikin ratkaisuhetkillä he olivat huolellisempia ja kovempia. 

Kuva: Vera Suihko