PYRINNÖLTÄ KEVÄTMYRSKYVAROITUS CUPIN FINAALISSA

14.2.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Helsinki Seagulls juhlii toista peräkkäistä Suomen Cupin voittoaan numeroin 97-95 (51-46). Pyrintö venyi finaalissa kuitenkin hienoon suoritukseen ja taisteli tasaisessa ottelussa voitosta alusta loppuun, aivan viime sekunneille asti. Hienossa ja viihdyttävässä koripallo-ottelussa heitettiin peräti 42 onnistunutta kolmen pisteen heittoa!
-Olen ylpeä joukkueemme taistelusta ja ilmeestä. Pelasimme kuitenkin cup-mestaruudesta aina viimeiselle sekunnille, vajaamiehisinä ja isoa ennakkosuosikkia vastaan, päävalmentaja Miikka Sopanen sanoo.

Valmentaja katsoo aina tulevaisuuteen, se on valmentajan tehtävä.
-Parantamisen varaakin jäi, kuten muutama “helppo kori” jotka jäivät tänään tekemättä. Maistelemme hetken tätä hopeaa, ja tauon jälkeen taas katse tiukasti seuraavassa Korisliigapelissä, Sopanen linjaa.

Ottelu poikkesi Pyrinnön viikontakaisesta Helsingin vierailusta, sekä myös keskiviikon Karhu pelistä, sillä nyt Pyrintö pelasi joukkueena ehjän pelin. Vastustaja ei saanut pitkiä pisteputkia vaan Pyrintö pysyi mukana koko pelin. Joskin välillä tamperelaiset joutuivat taistelemaan vain mukana roikkuakseen, mutta aina uudestaan se onnistui eikä ero venynyt yli 10 pisteen.

Seagulls meinasi päästä karkuun toisella jaksolla, mutta varsinkin Shawn Hopkinsin koritehtailun ja koko joukkueen erinomaisen hyökkäyslevypallopelaamisen (koko ottelussa 20 kpl!) ansiosta Pyrintö sai uusia yrityksiä riittävästi: second chance points 5-19 Pyrinnölle.
Toisaalta surkea 2 pisteen heittojen onnistuminen, vain 18%, ei luvannut hyvää toiselle puoliajalle, sillä yleensä korisottelut voitetaan korin alta.
Ottelua kuvaavasti Pyrintö pääsi puoliajalle ottelua kuvaavasti Osku Heinosen kolmosella 51-46.

Toinen puoliaika käynnistyi Shawn Hopkinsin ilmavalla donkilla, jonka jälkeen Elisa Hakasen nähtiin herkistyvän lähes kyyneliin, sillä yleisseuran urheilutoimenjohtaja selvästikin mietti voisiko miehen ilmoittaa vielä ensi kesän (Pyrinnön järjestämiin) Kalevan Kisojen korkeushyppyyn.
Tätä miettiessä, Seagulls meinasi karata taas, kun hurjan heittopelin ansiosta jo pari peräkkäistä koria tarkoitti yleensä 6 pisteen putkea. Pyrintö sai kolmannella jaksolla kuitenkin pelin tempon mieleisekseen, mutta Seagullsin tasoista joukkuetta vastaan se ei näyttänyt riittävän kuin mukana roikkumiseen.
Huolta aiheutti myös David Gonzalvezin ja Brady Skeensin poikkeuksellisen huono heittopäivä.

Harva meistä on rautaa. Mutta Tomas Pihlajamäki nyt ainakin on! Mies taisteli koko ottelun ajan eläimellisesti ja nousi loppua kohti Pyrinnön avainpelaajaksi. Mies raatoi puolustuksessa ja 15 sekunnin sisään peitti syöttölinjaa, torjui heiton, heitti itse, haki omasta heitosta hyökkäyslevypallon, antoi koriin johtavan syötön…

4. jaksolla Pyrintö sai pallo-screenin kautta pari elintärkeää koria Skeensille ja ylipäätään pääsi korin alle. Se toi uskottavuutta ja uhkaa myös Pyrinnön sisäpeliin, kun Lewisin ajot eivät olleet sitä tänään tuomassa. Oikeastaan vain Pihlajamäki, Lassi Kilpinen ja Shaquille Thomas pystyivät tänään haastamaan kaarelta kasvot korille päin.
Seagulls pysyi kuitenkin kärjessä, vaikka Shawn Hopkins veikin Pyrinnön muutamaksi sekunniksi johtoon tilanteessa 90-91.  Lassi Kilpinen loi pari erinomaista tilannetta, mutta Pyrinnön harmittavat ohi nostetut lay-upit pitivät Pyrinnön takaa-ajajana ottelun loppuun asti.
12 sekuntia ennen loppua sekavien tilanteiden ja niitä seuranneen aikalisän jälkeen Pyrintö sai vielä hyökkäyksen ja pallon Osku Heinoselle, mutta Seagulls vaihtoi screenin jolloin Tuukka Kotti pystyi ulottuvana puolustajana peittämään Osku Heinosen heiton. Osku yritti kikkaa kuusi (nro 6), tuuppasi pallon Kotin vartaloon, mutta tuomarin näkemyksen mukaan pallo ei irronnut Oskun kädestä ja uudesta kuljetusyrityksestä seurasi kaksoiskuljetus ja pallon menetys. Viime sekunnilla Pyrintö sai vielä riiston, mutta heitto omalta kenttäpuoliskolta jäi toivottoman hätäiseksi. Seagulls voitti Suomen cupin finaalin 97-95.

Ottelu oli viihdyttävä ja varmasti mielenkiintoista katsottavaa. Ottelussa heitettiin 42 onnistunutta 3 pisteen heittoa: Seagulls 22/50=44% ja Pyrintö 20/42=47%.  Käsi ylös, joka muistaa moista ilotulitusta!

Ottelun avainpelaajia olivat Seagullsin Antti Kanervo (27/1) joka tykitti kolmoset peräti 9/12. Lisäksi Corban Collins (15/1) sekä kotijoukkueen pelin sielu Kendale Mccullum (7/1/7 syöttöä), joka loi paikat lokeille ja toimitti palloa heittäjille, oli isossa roolissa etenkin hyökkäyspäässä. Toisaalta Pyrintö hyökkäsi hyvin ja määrätietoisesti juuri pienikokoisempaa Mccullumia vastaan ja onnistui luomaan siinä match-upissa kaivattua etua toistuvasti.

Pyrinnössä Shawn Hopkins otti kaivattua vastuuta niin hyökkäys kuin levypallopelissä. Ratinan mies taisi pelata elämänsä toistaiseksi parhaan pelin (?).  32 pistettä – 7 levypalloa on komea saldo joka tapauksessa.

-Harmittavasti jäätiin parin pinnan päähän. Pelattiin tällä kertaa kuitenkin kaikki 4 jaksoa. Ylpeä olen meidän pojista ja saimme esimakua ketä vastaan päästään keväällä pelaamaan, pohtii Shawn Hopkins.

Tomas Pihlajamäki todistaa samaa.
– Kokonaisuudessaan pelattiin paljon ehjempi peli kuin viime kerralla. Luottavaisin mielin voidaan lähteä eteenpäin, sillä tehtiin näin hyvää tulosta ilman Marcusta ja vähän huolimattomalla pelillä, sanoo Tapiolan Hongan kasvatti.

Muita päivän onnistujia olivat Lassi Kilpinen (12/0/4 syöttöä), Osku Heinonen (9/0) ja parhaan pelinsä Pyrinnössä pelannut Shaquille Thomas (21/7) joka oli siis yksi niistä joka pystyi toistuvasti voittamaan oman miehensä hyökkäyspäässä.

Brady Skeensin 13 levypalloa ja 5 syöttöä ovat toki kunnioitettavia, mutta tänään Pyrintö olisi tarvinnut voittaakseen niin häneltä kuin David Gonzalvezilta (7 lev./8 syöttöä) onnistumisia myös korinteossa.

 

Pyrintö joutui siis tyytymään Suomen cupin hopeajoukkueelle annettuun 3.000 € palkintoon, mutta Suomen Koripalloliitto voisi laittaa hatun kiertämään, sillä Pyrinnön uskomaton taistelu vaikeista lähtökohdista oli parasta pr-toimintaa niin Suomen cupin tulevaisuudelle kuin Korisliigan keväällekin.

Samat ”asiantuntijat”, jotka epäilivät kesällä Pyrinnön jäävän ulos pudotuspeleistä, odottivat Seagullsin jyräävän Pyrinnön cupin finaalissa. Varsinkin nyt, kun Pyrinnöltä puuttui riveistään Marcus Lewis, joka oli vielä viikko sitten Korisliiga-ottelussa kentän ykköstykki. Kunnia voittajille, mutta Pyrinnön esitys osoitti, että eiköhän tässä keväälläkin vielä pelejä saada aikaiseksi eikä mestaruuksia ratkaista paperilla.

Uutiskuva: Ville Vuorinen