PYRINNÖN RAIVOISA TAISTELU EI RIITTÄNYT, KARHU NIUKASTI PAREMPI

10.3.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö ja Karhu rymistelivät oikein kunnolla keskiviikkoillan kunniaksi Pyynikillä.
Kotijoukkue oli piiskannut itsensä uudelle tasolle intensiteetissä ja tilanteiden loppuun asti pelaamisessa ja sen ansiosta tamperelaiset uhmasivat todennäköisyyksiä viimeisille sekunneille asti. Sarjakärki Karhu näytti kuitenkin voimansa ja vei sarjapisteet numeroin 77-82 (35-33).

Pyrintöläisittäin hyviä uutisia nähtiin jo alkuverryttelyssä, kun Devante Foster oli palannut loukkaantumisen jälkeen kokoonpanoon ja paukutti aristelematta komeita donkkeja. Kun mies marssi vielä aloitusviisikossa kentälle, Pyrinnön fanien suurin huoli, että kotijoukkue jää heti kättelyssä liian lyhyeksi, näytti väistyneen. Nyt huoletti enää, että riittääkö vikkeliä jalkoja, kun sekä Tomas Pihlajamäki että Valtteri Leppänen olivat pois kokoonpanosta.

1. neljännes

Eero Lehtonen otti Pihlajamäen/Leppäsen paikan aloitusviisikossa, ja päätös kävikin järkeen sillä Lehtonen tuo lisävoimaa levypallopeliin. Juuri levypallojen kanssahan Pyrintö oli edellisessä Karhu-ottelussa vaikeuksissa.
Ottelu lähti heti vauhdikkaasti liikkeelle. Puolustuspeli oli selvästi molemmilla joukkueilla keskiössä eikä helppoja koreja annettu. Pyrintö sai tukittua korinalustan ja peitettyä toisaalta myös kolmosia, mutta joutui antamaan välimatkan heittoja. Periaatteessa ne ovat yleensä puolustuksen kannalta hyväksyttäviä heittoja, kun kaikkea ei voi ottaa vastustajalta pois, mutta kun Rene Rougeaun tasoinen pelaaja pistää ne sisään, niin siihenkin täytyi kohta reagoida. Ja hyvin reagoitiinkin, ne jäivät Rougeaun ainoiksi pisteiksi koko ottelussa.
Jakson puolivälissä Lassi Kilpinen kavensi floater-heitollaan, laajakaarisella tuuppaisulla pitemmän puolustajan yli, tilanteeksi 8-10. Ei ihan tyypillisiä numeroita Pyynikillä.
Pyrinnöllä oli vähän vaikeuksia sopeutua alussa hyvin väljään tuomarilinjaan. Jakson viimeisellä minuutilla Devante Foster ajoi korille ja kun varsin selvän näköinen virhe jäi viheltämättä, hän seuraavassa tilanteessa aristeli kai hieman, varautui suojelemaan itseään ja otti hyökkääjän virheen, joka oli jo miehen kolmas. Siinä välissä David Gonzalvez ehti ottaa vielä teknillisen virheen.
Tämä kaikki siis minuutin aikana, joka koitui lopulta pelin kannalta hyvin ratkaisevaksi.
Ike Smith donkkasi kuitenkin taukonumeroiksi 13-15.

2.neljännes

Emmanual Shepherd vei heti jakson alussa Pyrinnön johtoon kahden pisteen korilla ja bonus vaparilla 16-15.
Pyrinnön hurja taistelu alkoi tuottaa tulosta. Kun jokaiseen tilanteeseen mentiin ylivoimalla, kun jo hävityn näköiseen ajoonkin mentiin vielä auttamaan ja häiritsemään, alkoi Pyrintö väkisinkin voittaa tilanteita puolustuspäässä. Onni suosii rohkeaa, mutta lauluteksti ei paljasta, että niistä tilanteista juostaan koriksessa nopeita hyökkäyksiä. Epäilemättä Korisliigan viikko koosteeseen pääsee Pyrinnön nopea hyökkäys, jonka päätteeksi Ike Smith syöttää hurjasta vauhdista pallon korin päälle ja Emmanual Shepherd pamauttaa sen koriin, niin että Hervannassa ratikka suistui kiskoilta.
Pyrintö vei nyt peliä! Ike Smith nosti jakson puolivälissä Pyrinnön 28-19 johtoon.
David Gonzalvez pelasi kauden parasta peliään ja taisteli raivoisasti ja innostuksesta kertoi miehelle ominaiset vaihtoloikkaharhautukset joita tuli nyt jo 3 peräkkäin ja ne olivat ilmavia kuin varsan ensimmäiset hypyt kevätlaitumella. Mies vei Pyrinnön jo 32-19 johtoon.
Sitten kotijoukkueen syke vähän laski ja Karhu kiri saman tien 0-5 pisteputken saatuaan muutaman hyökkäyslevypallon jälkeisen paikkoheiton sisään. Päävalmentaja Miikka Sopanen otti fiksusti aikalisän, mutta tällä kertaa se ei tuonut muutosta.
Näytti, että Pyrintö vähän uuvahti, ei varmaan fyysisesti, mutta psyykkisesti, Karhun jatkuvaan
läsnäoloon. Jakson loppuun tuli pari pahaa menetystä ja muutama hävitty levypallo. Niinpä pitkälle tauolle mentiin enää 35-33 kotijohdossa.

Food Cornerissa oli tarjolla Deli 1909 & Wine Barin herkkuja. Niitä nauttiessa asiantuntevat Pyrinnön ja Karhun fanit pohtivat yhdessä, miten Pyrintö pärjää levypalloissa, jos 4 virheen rasittama Devante Foster joutuu ulos. Ja kauhajokiset kummastelivat Karhun huonoa kaukoheittopeliä (kolmoset 3/16).

3.neljännes

Jos joku pelkäsi, että toisen jakson loppu oli enne tulevasta, niin pieleen meni arvaus jälleen.
Pyrintö tuli kovalla sykkeellä takaisin peliin. David Gonzalvez oli tänään äärimmäisen tärkeä pelaaja ja Pyrinnön pelin taso nousi aina hänen tullessaan kentälle.
5 min jälkeen Eero Lehtonen ajoi kovalla itseluottamuksella ja nosti Pyrinnön 44-41 johtoon.
Sitten 158 sekuntia ennen taukoa, Devante Foster torjui komeasti ensimmäisen Karhun heiton, mutta kohta seuranneen levypallotilanteen jälkeen mies sai uudesta torjuntayrityksestä virheen, joka oli jo miehen 5. joten taistelu päättyi hänen osaltaan.
Karhu käpälöi heti arkaan kohtaan. Fosterin puuttuessa se meni entistä kovempaa hyökkäyslevypalloihin ja saikin peräti 4 peräkkäistä hyökkäyslevypalloa. Ehkä tästäkin turhautuneena, David Gonzalvez sai sekavasta tilanteesta 2. virheensä, mutta ei pystynyt kätkemään tunteitaan. Seurauksena erotuomari vihelsi miehelle teknillisen virheen. Kahdella teknillisellä virheellä joutuu pelistä ulos, vaikka virhe olikin kokonaisuudessaan vasta Gonzan kolmas.
Tunteet pitäisi hallita ja pelisilmää pitäisi olla kaikilla pelin osapuolilla, pelaajista erotuomareihin.
Tauolle Pyrinnön 53-50 johdossa, mutta tilanne alkoi näyttää tukalalta.

4. neljännes

Kova paikka vaatii kovia pelimiehiä. Jos joku odotti, että Karhu karkaa kaiken edellisen jälkeen, niin pieleen meni sekin veikkaus. Pyrintö taisteli edelleen rajusti puolustuksessa ja hyökkäyksessä peli muuttui entistä suoraviivaisemmaksi. Ike Smith haastoi kovilla ajoillaan ja Lassi Kilpisen sekä Emmanual Shepherdin kolmosilla Pyrintö oli tasoissa 63-63 jakson puolivälissä.
Suurimman ongelman puolustuspäässä aiheutti Lee Skinner joka tykitti vastauksen jokaiseen Pyrinnön kovaan koriin. Mies heitti jo 6. kolmosensa vieden Karhun pienelle karkumatkalle 65-71.
Pyrintö otti kaksi nopeaa aikalisää, jotka olivat tärkeitä tietysti pelin katkaisemisen vuoksi, mutta myös antamaan pienen hengähdystauon pelaajille, joiden peliminuutit nousivat yllättäen kesken pelin.
Pyrintö tuli jälleen: aiemmin vähän pimentoon puolustettu Osku Heinonen tykitti kolmosella kotijoukkueen jälleen pisteen päähän (72-73) vain 3 minuuttia ennen loppua. Ja Lassi Kilpinen vei Pyrinnön peräti johtoon seuraavasta pallonhallinnasta 74-73.
Ottelun hahmo, Karhun Lee Skinner oli kuitenkin jäätävä: mies pussitti 7. kolmosensa 28 sekuntia ennen loppua ja vei Karhun 74-80 johtoon.
Pyrinnön viimeisen aikalisän jälkeen Osku Heinonen kavensi vielä tilanteeksi 77-80.
Tamperelaiset saivat vielä kaksikin mahdollisuutta. Ensin Karhu käveli sivurajasta yli, mutta Ike Smithin yritys kalastaa virhettä eteenpäin hypänneelle puolustajalle ei tällä kertaa tuottanutkaan vihellystä ja seurauksena olikin askelrikkomus.
Karhun aikalisän jälkeen Pyrintö voitti vielä pallon itselleen, mutta Karhu ehti rikkomaan Lassi Kilpistä eikä 2 vapaaheitosta ollut enää 5 sekuntia ennen loppua apua, kun ero oli 3 pistettä.
Lassi yritti heittää tahallaan ohi, mutta Skinner sai levypallon ja viimeisteli vapareilla Karhulle
77-82 voiton.

Nostot:

Vaikka Pyrintö taisteli myös 4. jakson urhoollisesti, ottelu ratkesi Fosterin ja Gonzalvezin jouduttua ulos kentältä. Pyrintöläisten peliminuutit kasvoivat armotta liian suuriksi ja korkean profiilin pelaajia olisi tarvittu.
Karhun pelaamisen intensiteettiä, jatkuvaa läsnäoloa ja aktiivisuutta on ihasteltu koko kauden ajan pitkin koripalloilevaa Suomea. Pyrintö pystyi ensimmäisen kerran tällä kaudella vastaamaan tuohon tempoon, mutta ei ollut riittävän rutinoitunut pelaamaan vielä tuolla tasolla jokaista hetkeä. Kun joutuu pelaamaan jatkuvasti ylikierroksilla, tulee virheitä, joista Karhu rankaisi ihailtavasti.

Ike Smith (20/7) ja Osku Heinonen (15/1) olivat totutusti pistekärkiä. Emmanual Shepherd (13/6/5 syöt.) ja Lassi Kilpinen (11/3) taistelivat erinomaisesti. David Gonzalvez (11/4/5) pelasi loistavaa ottelua, yhtä Pyrintö-aikojen parhaistaan, kunnes joutui ulos kentältä.

Karhun parhaana palkittiin itseoikeutetusti Lee Skinner 35 pistettä, 13 levypalloa.

Kommentit:

Lassi Kilpinen, Pyrintö:
Pieni pettymys tappio tietenkin on, mutta olen ylpeä meidän jätkistä, miten taisteltiin loppuun asti. Päästiin vielä heittämäänkin tasoituksesta. Kovaa mentiin ja tähän pitää sopeutua, ottaa se hitti eikä antaa vastustajalle ensimmäistä osumaa.

Lee Skinner, Karhu:
Tässä vaiheessa kautta pelit alkavat olla kovia. Emme heittäneet ensimmäisellä puoliajalla hyvin. Luotimme kuitenkin systeemiimme ja luotimme toisiimme. Tämä oli  fyysinen peli ja voimme olla tyytyväisiä, että saimme tästä voiton.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Tykkäsin pelissä melkein kaikesta, vaikka lopputulos kyllä harmittaa. Olen tosi ylpeä joukkueesta, sillä joutuivat tekemään kahden edestä töitä, kun olimme jo lähtökohtaisesti vajaamiehisiä. Ja kun peli meni, miten meni, niin matsin aikanikin tippui tärkeitä pelaajia. Vaikka Karhu haki nytkin paljon hyökkäyslevypalloja, niin ero oli siinä, että viimeksi he tekivät niistä 32 pistettä, nyt 15. Onnistuimme siinä paremmin, vaikka emme vieläkään tarpeeksi hyvin.

Janne Koskimies, Karhu Basketin päävalmentaja:
Onnistuttiin puolustuksessa paremmin kuin viimeksi Pyynikillä. Saimme Pyrinnön suoria ajoja paremmin pois. Toisen jakson lopussa, kun näytti että tipumme pois, pääsimme hyökkäyslevypalloilla peliin uudestaan mukaan. Pelaajille vähän hankala peli, kun linja vähän vaihteli, mitä sai tehdä ja mitä ei. Ymmärrän, että se aiheutti kentällä vähän hämmennystä. Meillä piti hermokontrolli hyvin.

Pyrinnön seuraava ylemmän loppusarjan ottelu pelataan Salossa

Vilpas – Pyrintö

Lauantaina 12.3.2022 klo 14.00
Salohalli

Huomaa ottelun aikainen ajankohta!
Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Kuva: Joonas Caven