PYRINTÖ ALOITTI VUODEN VIERASVOITOLLA LAHDESSA

7.1.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Toisinaan valistumattomat kysyvät miten on mahdollista, että kun korisjoukkueet pelaavat 40 minuuttia ja pisteitä tehdään n. 200, niin sitten peliä ratkaistaan kuitenkin viimeisten sekuntien aikana. Hyvä kysymys.
Näin kävi kuitenkin myös vuoden avauskierroksella Lahdessa. Jännää riitti taas 2398 sekuntia. Voitto varmistui vasta 2 sekuntia ennen loppua, kun Osku Heinonen katkaisi Lahti Basketballin syötön ja pääsi karkaamaan juuri summerin soidessa. Pyrintö haki arvokkaan vierasvoiton 97-100 (44-47).

 

1. neljännes

Marcus Lewis käynnisti Pyrinnön kevätkauden donkilla. Muutenkin peli näytti jälleen iloiselta ja vapautuneelta vaikka alussa olikin vaikeuksia saada palloa koriin.  Pyrintö pysyi kuitenkin pirteästi aloittaneen kotijoukkueen kyydissä mm. Brady Skeensin vahvan levypallopelin ansiosta. Mies haki kaksi kovaa hyökkäyslevypalloa joista toisesta nosti vielä helpon korin.
Ja jo pian Osku Heinonen sai hyvän heiton rytmistä. Kun ensimmäinen kolmonen upposi, mies tykitti vielä kaksi perään. Jos puolustaja tuli lähemmäksi, Osku heitti taas metrin kauempaa.
Kun 6 minuuttia oli pelattu, Lahti johti silti 18-14. Lahti vaihteli fiksusti puolustusmuotoaan ja koitti vaihtavan pelaajavartioinnin lisäksi paikkapuolustuksella saada pelin aloitetta itselleen.
Tomas Pihlajamäki ja Panu Peltokangas osoittivat ettei ainakaan heistä kannata auttaa, sillä molemmat ampuivat kolmosen sisään. Sitten 1:30 ennen taukoa David Gonzalvez käytti kentälle syntyneen tilan ja ajoi lay-upillaan Pyrinnön ensimmäisen kerran johtoon 20-22.
Ensimmäiselle tauolle Pyrintö pääsi 21-26 johdossa.

 

2. neljännes

Lahti menetti pallon ensimmäisellä jaksolla 7 kertaa ja toisen jakson alkuun heti kahdesti.
Pyrintö sai 5 pisteen putken ja jo 45 sekunnin jälkeen Pieti Poikola käskytti joukkueensa aikalisälle.
Sitten peli tasoittui kun Lahti Basketball lisäsi selvästi aggressiivisuutta puolustukseen. Pyrinnöllä oli vaikeuksia löytää vapaata pelaajaa. Pyrintö menetti pelin rytmin hallinnan. Lahti sai vastaavasti lisää itseluottamusta ja alusta asti tarkasti heittänyt Wayne McCullough oli hurjana pussittaen jo ensimmäisen puoliajan aikana 20 pistettä.
Pyrintö pysyi kuitenkin niukasti piikkipaikalla hyvän puolustuksen ansiosta. Panu Peltokangas oli jälleen korin alla kuin muuri ja toinen iso mies Skeens näytti monipuolisuuttaan pussittaen perä perää ensin kolmosen, sitten 2 vapaaheittoa ja vielä lay-upin.
Mutta Lahti roikkui puntissa kuin itsesuojeluvaiston menettänyt kettuterrieri.
Puolitoista minuuttia ennen taukoa Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen otti aikalisän.
Tauolle päästiin kuitenkin niukassa 44-47 johdossa.

 

3. neljännes

Pyrintö tuli terävästi pitkältä tauolta ja pystyi puolustuksessa valitsemaan mitä syöttöjä se halusi peittää kokonaan ja toisaalta mitkä syötöt se näennäisesti antoi, mutta sitten katkoi niitä aika helpon näköisesti. Edelleen jatkuvat menetykset saivat Lahden epäröimään ja tamperelaiset juoksivat katkoista donkkeja toiseen päähän.
Reilun 3 minuutin pelin jälkeen Poikola otti aikalisän Pyrinnön johtaessa 49-59.
Brady Skeens pamautti komean put-back donkin ja Pyrinnön sitä tuuletellessa Lahti juoksi helpon nopean hyökkäyksen Pyrinnön koriin. Tämän kaltaisten pikku virheiden, jopa kurittomuuden, ansiosta Lahti pysyi mukana vaikka muuten peli oli selvästi Pyrinnön hallussa.
McCullough jatkoi hurjaa heittopeliään tykittäen koko ottelussa kolmosensa 8/10.
Panu Peltokankaan kaksi kovaa hyökkäyslevypalloa ja toisesta miehen itsensä nostama kori auttoivat Pyrinnön 64-75 johtoon.

Tässä kohtaa monelle Pyrintö fanille tuli varmasti mieleen ne ajat, kun Damon Williams vielä itse pelasi. Silloin Pyrintö oli niin mestarillinen pelin jäädyttäjä, että 11 pisteen johto viimeiselle jaksolle lähdettäessä tarkoitti varmaa voittoa. Nyt Pyrinnön pelitapa on hyvässä ja pahassa sellainen, ettei 10 pistettä merkitse vielä oikeastaan mitään.

 

4. neljännes 

Kun 4. jakson alussa Lahti unohti/jätti Valtteri Leppäsen kulmaan auki, mies ampui minuutissa kaksi kolmosta ja Pyrintö viritteli ottelun ratkaisua 64-81, kun peliä oli 9 minuuttia jäljellä.
Siihen asti kaukoheittonsa ”kivittänyt” Lahden Brandon Myer ”naulasi” kaksi kolmosta peräjälkeen ja Lahti aloitti takaa-ajonsa. Terve!

Nyt yhtäkkiä Lahti vei peliä. Tämä oli juuri se hetki, kun koripalloa vähemmän seuraavat saattoivat ajatella, että tekevätkö ne tuon tahallaan, että lopussa saadaan taas jännittää. Hurjan pelin pelannut McCullough sekä Alex Campbell ja Ville Karvonen tykittivät kotikoreihin kovalla prosentilla. 3 minuuttia ennen loppua eroa oli enää 6 pistettä.
Lahti onnistui tuskastuttamaan Marcus Lewisin ja mies otti ensin teknillisen virheen ja kohta perään menetti pallon, josta Lahti pääsi ajassa 1:23 Campbellin kolmosella jo 94-96 tilanteeseen.

Pyrintö otti aikalisän jonka jälkeen Lahti tuli peliin paikkapuolustuksella. Pyrintö pelasi pallon oikeaoppisestit sisään josta Skeens veivasi tyylikkäästi korin.
Kukas muu kuin McCullough tykitti vielä 22 sekuntia ennen loppua kolmosella 97-98.
Pyrinnön aikalisän jälkeen oli selvää, että Lahden on yritettävä virheenkin uhalla riistoa tai jopa rikottava tarkoituksella, sillä muuten peliaika loppuu kesken. Pyrintö sai hieman huonosti toteutetusta sisäänheittokuviosta huolimatta pallon Osku Heinoselle, kuten oli varmasti tarkoituskin.
Virheen jälkeen erinomainen vapaaheittäjä pussitti molemmat vaparinsa 97-100.

Pieti Poikola kutsui Lahden aikalisälle, mutta koska aikaa oli vain 7 sekuntia ja eroa 3 pistettä, oli käytännössä varmaa, että Lahti on pakotettu hakemaan 3 pisteen heittoa. Pyrintö peitti syöttölinjat hyvin ja Osku Heinonen sai syöttökatkon, johon peli sitten lähes saman tien päättyikin.
Huh-Huh!

Nostot:

Valtteri Leppänen (15/1) pelasi erinomaisen ottelun!  Nuori mies merkkautti Korisliigan piste-ennätyksensä pussittamalla kaikki (!) heittonsa sisään. Kolme kolmosta ja 3 kovaa ajoa, joissa nähtiin miehen monipuolista viimeistelytaitoa.

Osku Heinonen (11/1/4 syöt.) pölläytti pölyt korisukista alun kolmella kolmosellaan ja sitten lopussa säkitti erittäin tärkeät vaparit sekä katkaisi Lahden syötön ratkaisten näin pelin.
Brady Skeens (17/13) oli erinomainen ja pysyi vireänä, kun Panu Peltokangas (5/7) pystyi korvaamaan ison miehen korin alla erinomaisesti. David Gonzalvez (16/2) pystyi kentälle tullessaan tuomaan aina uutta Pyrinnön hyökkäyspeliin.

Lahti Basketballin parhaat tilastot keräsivät Wayne McCullough (33 pist./7 lev./ 5 syöt.), Alex Campbell (18/6/10 syöt.!) ja Ville Karvonen (15/2/11 syöt.).
Lahdelle kertyi ottelussa peräti 31 koriin johtavaa syöttöä, mutta vastapainoksi peräti 22 pallonmenetystä.
Jaa yksi tilastokummallisuus on sekin, että Lahti heitti peräti 21 kolmosta sisään peräti 46% tarkkuudella ja hävisi silti pelin!

Kommentit:

Valtteri Leppänen, Pyrintö:
Kevätkausi käyntiin tiukalla voitolla. Hyvä taistelu meiltä. Tästä hyvä lähteä jatkamaan!

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Ottelu oli mielestäni hyvä tasoltaan vaikka molemmat tulivat pitkältä tauolta. Parannettavaa jäi, mutta ei ongelmia asenteessa tai halussa voittaa. Puolustuksen stopit saimme tehokkaasti käännettyä avoimella kentällä hyökkäyksiksi.

Pieti Poikola, Lahti Basketball päävalmentaja:
Pyrintö osoitti tänään miksi he ovat sarjataulukossa korkealla. He ovat hyvin erilainen joukkue joka on heille suuri kilpailuetu. Hyvä kokemus vaikka tappio tottakai harmittaa. Syöttötaidossa paljon parannettavaa.

Wayne McCullough, Lahti Basketball:
Tulimme otteluun vähän huonosti ja jäimme heti alusta asti tappiolle. Hyökkäyksessä liikaa menetyksiä ja puolustuksessa olimme levypalloissa huonoja. 

Pyrintö nousi voitollaan sarjakakkoseksi, ohi Vilppaalle tänään hävinneen Kauhajoen Karhun. Pyrintö kohtaa seuraavassa ottelussaan juuri kovakuntoisen Vilppaan.

Ottelu pelataan Pyynikillä tiistaina 12.1. klo 18.30 Pyynikin palloiluhallissa.
Se joudutaan pelaamaan koronamääräysten vuoksi tyhjille katsomoille, mutta ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

 

Kuvat: Ville Vuorinen