PYRINTÖ KOHTAA PUOLIVÄLIERISSÄ KATAJAN

12.3.2021 | Otteluennakko, Uutiset

Korisliigan kevät huipentuu kahdeksan joukkueen pudotuspeleihin. Runkosarjan kakkonen Pyrintö saa vastaansa seitsemänneksi sijoittuneen Kataja Basketin, joka on yksi 2000-luvun kestomenestyjiä. Ottelusarja alkaa sunnuntaina Pyynikillä ja jatkuu tahtiin peli/joka toinen päivä. Välieriin menevä joukkue ratkeaa 4 voitolla ja on selvillä viimeistään 27.3.2021.

Pyrinnön saldo runkosarjassa oli lopulta 17 voittoa – 5 tappiota. Katajan rikkonainen kausi (saldo 10-12) oli epäilemättä seuralle ja faneille pettymys, mutta urheilussa pitää aina nähdä tulosten taakse. Terveenä Kataja on huomattavasti sijoitustaan parempi joukkue.
Vaikka Pyrintö vei molemmat keskinäiset kohtaamiset, täytyy muistaa, että ne olivat erittäin tiukkoja otteluita. Lokakuussa Pyrintö kiri Joensuussa takamatkalta 101-106 voittoon vasta viimeisellä jaksolla. Helmikuussa Tampereella tarvittiin jatkoaika, jotta Pyrintö sai venyttyä 109-105 kotivoittoon.

Joku joka on nähnyt enemmän kuin muutaman Katajan pelin, voi analysoida kertovatko Katajan lukuisat niukat tappiot siitä, ettei joukkue kykene jostain mentaalisesta/taktisesta syystä venymään voittoon vai kertovatko ne pikemminkin joukkueen tasosta, että Kataja on pystynyt kokoonpanohuolien keskelläkin pääsemään useimmiten lähelle vastustajiaan?
Keskinäisten pudotuspelien lyhyt historia

Pyrintö ja Kataja ovat kohdanneet pudotuspeleissä kolmena keväänä. Kaudella 2008-2009 Kataja pudotti Pyrinnön välierissä 3-1 ja eteni finaaliin Lahden NMKY:tä vastaan jossa joensuulaiset jäivät hopealle. Pyrintö aloitti samana keväänä nousun Korisliigan menestysjoukkueeksi voittamalla pronssipelissä Tapiolan Hongan. Noissa välierien ottelupöytäkirjoissa on kaksi samaa miestä kuin nyt: Petri Virtanen ja Damon Williams, jotka molemmat ovat nykyisin seurojensa valmentajia.

Pari vuotta myöhemmin, kauden 2010-2011 päätteeksi, joukkueet kohtasivat loppuottelusarjassa. Pyrintö oli siinä välissä voittanut seurahistoriansa ensimmäisen mestaruuden ja joukkueen itseluottamus ei antanut viimeisessä finaalissa Katajalle mahdollisuuksia. Vaikka ottelusarja venyi 5 otteluun, Pyrintö jyräsi viimeisen finaalin näytöstyyliin 80-57.

Seuraavan kerran joukkueet kohtasivat kauden 2013-2014 finaaleissa. Pyrintö vei tämän sarjan 3-1.
Sarjan yksi ei-pelillinen huipentuma oli kun kolmanteen peliin Hakametsän jäähalliin saapui yli 5000 katsojaa.

Tuo Suomen mestaruus oli jo Pyrinnön kolmas viiteen vuoteen. Vastaavasti Kataja ehti kerätä 2000-luvulla peräti 10 himmeämpää mitalia (4 pronssia, 6 hopeaa!), ennen kuin voitti viimein mestaruuden 2014-2015. Kullan makuun päästyään Pohjois-Karjalassa juhlittiin toista mestaruutta kaudella 2016-2017.
Pyrintö eteni loppuotteluun kaudella 2015-2016, mutta Kouvot vei mestaruuden. Sen jälkeen Pyrintö on pudonnut puolivälierissä kolmena keväänä peräkkäin.

Viime keväänä, kauden 2019-2020 päätteeksi, korona vei kultaa, hopeaa ja pronssia.

Katajan joukkueessa taitoa ja urheilullisuutta

Joensuussa on tälläkin kaudella laadukas joukkue, kuten aina.
Kataja on kuitenkin ollut huono-onninen. Hyvin kaudelle kuvaavaa on, että helmikuussa Pyynikillä jatkoajalla nilkkansa loukanneen Jamar Wilsonin pelikyvystä pudotuspeleissä ei ole vielä tietoa.
Julkisuuteen annetun toipumisennusteen mukaan miehen paluun pitäisi kuitenkin olla jo lähellä.
Wilson ei kuitenkaan pelannut tiistaina Lapualla, vaikka kyseessä oli Katajan kannalta elintärkeä peli pääsystä pudotuspeleihin. Kyse siis tuskin oli samanlaisesta, pelkästä varotoimesta kuin Pyrinnöllä Gonzalvezin kohdalla. Kapteeni palaa ruoriin sunnuntaina.

Katajalla on joka tapauksessa kovan luokan joukkue. Pyrinnön kasvatti Niko Mattila (6,8/1,6/4,3) tuo Katajaan erinomaisen puolustajan, joka luo kovaa painetta Pyrinnön pelinrakenteluun, varsinkin jos joudutaan 5 vs 5 hyökkäykseen. Voi kuitenkin olla, että virheherkkänä pelaajana Nikon on vähän laskettava painetta. Varsinkin jos Wilson ei pelaa, Mattilan pitäisi pystyä pelaamaan isoja minuutteja. Mattilan hyökkäyspään vahvuuksia ovat kova vasemman käden ajo sekä kunnioitusta vaativa 40% kolmen pisteen heiton.
Katajan oma kasvatti Valtteri Mervola (s. 2002, 5,7 pist./1,5 lev./2,0 syöt.) on astunut tällä kaudella jälleen isoja askelia eteenpäin eikä pelaa vastustajien silmissäkään enää ”nuoren lupaavan” pelaajan statuksella vaan hän on jo kaikissa scouteissa todellinen uhka.
Katajalla on laaja laituriosasto, josta löytyy fyysisyyttä. Lahden karujen katujen kasvatti Aapeli Alanen (13,6/4,7/2,8) on joukkueen vaarallisimpia pelaajia. Kun miehelle sattuu ”pöhkö päivä”- ja niitä sattuu usein – hän saattaa yksikseen kantaa joukkuetta, kuten teki esim. Tampereella jatkoaikapelissä. Monipuolinen Susijengi-kandidaatti ajaa kovaa korille ja heittää tarkasti.
Sentteri Samuli Vanttaja (210 cm) on monen muun joensuulaisen tapaan kärsinyt loukkaantumisesta. Paluun jälkeen minuutit ovat jääneet vähiin. Mielenkiintoista nähdä millaisen roolin coach Virtanen Vanttajalle antaa. Parhaimmillaan mies voisi muodostaa miss-match tilanteen molemmissa päissä kenttää, pahimmillaan vain omassa päässä.

Katajan ulkomaalaispelaajat ovat laiturit Rashard Odomes (18,2/6,0/3,0), Jordan Semple (12,3/7,2) sekä Dantez Walton  (11,4/4,9) joka heittää myös kolmosia usein ja hyvin. Tämä kaukoheitto-ominaisuus tietysti korostuu, kun muistaa että Pyrinnön puolustus antaa joitain heittoja jo konseptin mukaan.
Nelikon täydentää sentteri Phil Fayne (16,3/6,6).

Pyrintö on valmis

Pyrintö lähtee pudotuspeleihin paremmista lähtökohdista kuin moneen vuoteen. Joukkue on pysynyt yhtenäisenä läpi kauden. Parin ensimmäisen kierroksen jälkeen Marlon Johnson lähti kotiin ja joulun jälkeen Shaquille Thomas tuli tilalle. Eero Lehtonen oli pitemmän pätkän pois loukkaantumisen takia, samoin Justus Kilpinen. Marcus Lewis oli pois kolhun takia muutaman viikon, mutta siihen väliin osui myös maaottelutauko. Muuten joukkue on selvinnyt ilman pitkäaikaisia loukkaantumisia ja kaikki ovat nyt täydessä iskussa.

Brady Skeens on ollut koko kauden todella kova, myös tilastojen valossa. Mies kirjautti 14 tupla-tuplaa (kahdessa eri kategoriassa kaksinumeroiset keskiarvot), joka oli jaettu kärkitila koko liigassa. Lisäksi mies pisti liigahistorian 2 pisteen heittojen tarkkuusennätyksen uusiksi: peräti 72,73%
Pyrintöläiset pärjäsivät runkosarjan henkilökohtaisessa tilastovertailussa muutenkin mukavasti: Panu Peltokangas oli 5. tarkin kolmosten heittäjä (43,48%) ja Osku Heinonen 3.tarkin vapaaheittäjä (92,31%).

Ja tähän kun lisätään kruunuksi, että Marcus Lewis voitti Korisliigan runkosarjan korikuninkuuden 23,25 pisteen keskiarvollaan, niin hyvältähän se näyttää.

Joukkuetilastoissa Pyrintö oli runkosarjan ykkönen pisteissä, levypalloissa, 3p heittoprosentissa, riistoissa sekä tehokkuusindeksissä. Lisäksi Pyrinnöllä oli kaikista vähiten pallonmenetyksiä. Heikoin suoritus tuli vapaaheittoviivalta, jossa Pyrintö jäi sijalle 10.

Pyrinnön pelitapa on ollut kokonaisvaltainen. Joukkue on voinut harjoitella ja pelata sitä kaikkien haluamaa ”omaa peliään”, koska kaikkien muiden on tarvinnut reagoida Pyrinnön peliin – ei päinvastoin.
Pyrintö onkin hallinnut peliä aina, oli vastassa kuka tahansa, kunhan se on onnistunut ottamaan aloitteen.
Aktiivisuus ja komennon ottaminen määrittää myös kauden pituuden.

Lokakuusta asti on esitetty olettamus, että vastustajan oppiessa pelaamaan Pyrintöä vastaan, pelitapa ei enää anna etua eikä palvele joukkuetta. Voi olla, aika näyttää.
Toistaiseksi Pyrintö on kuitenkin onnistunut parhaiten juuri niitä joukkueita vastaan, jotka se on kohdannut useimmin.  Suomen Cupin ansiosta Pyrintö on pelannut niin Karhua kuin Seagullsia vastaan kolmesti. Molempia vastaan kolmas kohtaaminen oli Pyrinnöltä selvästi paras.
Jos onkin niin, että myös Pyrintö oppii näissä kohtaamisissa?

Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen:
Pyrintöläinen tapa pelata korista on tuonut meidät tähän asti, ja siihen luotamme myös pudotuspeleissä. Pelitapamme vaatii paljon energiaa, niin meiltä kuin vastustajalta. Siksi on hienoa, että meillä on koko joukkue kunnossa ja valmiina pelaamaan koska tahansa, tulemme tarvitsemaan jokaisen panosta. Kataja on hyvä nippu ja osoitti kovuutta kairaamalla pudotuspeleihin oikeuttaneen pakkovoiton runkosarjan päätöskierroksella. Jamar Wilsonin mahdollisen paluun myötä he saavat myös lisää malttia ja juonikkuutta peliinsä. Uskon kuitenkin puolustuksemme olevan siinä terässä, että Kataja kaatuu. Kokoonpano: Lewis, Pihlajamäki, Leppänen, Thomas, Kilpinen L, Heinonen, Hopkins, Gonzalvez, Lehtonen, Peltokangas, Skeens, Kilpinen J

 

Pyrintö- Kataja
sunnuntaina 14.3. klo 16.00 Pyynikin palloiluhallissa.
Ottelu joudutaan edelleen pelaamaan tyhjille katsomoille, mutta onneksi se on nähtävissä Ruutu+ kanavalla, kuten kaikki Korisliigan ottelut tällä kaudella.
Pudotuspeleissä kaikki viikonlopun ottelut pelataan eri aikaan, joten sinulla on mahdollisuus nähdä viikonloppuna suorana kaikki puolivälieräottelut, 2 lauantaina ja 2 sunnuntaina.

#pantterijahti on valmis alkamaan!

Kuva: Vera Suihko, Joonas Caven