PYRINTÖ LAKEUKSILLE LAUANTAINA

12.11.2021 | Otteluennakko, Uutiset

Kahden peräkkäisen kotivoiton jälkeen Pyrintö suuntaa lauantaina vieraspeliin Lapualle. Kotijoukkue Kobrat on vastaavasti hävinnyt kaksi viimeistä peliään, mutta on alkukauden aikana osoittanut pystyvänsä myös koviin voittoihin. Kotipesässään se on vaarallinen.

Jos unohdetaan, että Emanual Shepherd tuli Tampereelle vasta viime viikolla, voidaan todeta, että miehen liittyminen joukkueeseen käänsi Pyrinnön suunnan täydellisesti. Paitsi että mies on itse hyvä pelimies, hänen myötään muutkin pelaajat ovat parantaneet olennaisesti tekemistään. Kunhan saadaan vähän pidemmän ajan otanta, voidaan arvioida missä määrin kyse oli henkisen tilan muutoksesta, itseluottamuksen noususta, onnistumisten kierteestä vai konkreettisesta pelillisestä muutoksesta, joka kantaa pitempään, toivottavasti koko kauden ajan.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Shepherdin myötä Pyrinnön muut pelaajat ovat päässeet omaan rooliinsa, kun Hansenia fyysisempi Shepherd pystyy hoitamaan oman tonttinsa. Tämä on näkynyt jokaisen pelaajan tekemisessä, mutta varsinkin ykköstykkien Topias Palmi ja Osku Heinonen pelaamisessa sekä aivan erityisesti Devante Fosterin otteissa.

Tuttujen kesken

Koripallo alkoi paini- ja pesäpallovoittoisessa Etelä-Pohjanmaan kunnassa 1960-luvulla. Luonnollisesti maineikkaan Lapuan Virkiän siipien suojissa. Koripallon erikoisseura Kobrien juuret ulottuvat vuoteen 1989 jolloin pitäjään perustettiin Lapuan Koripojat niminen yhdistys. Seuran nimi vaihtui käärmeteemaan vuosituhannen vaihteessa ja pian sen jälkeen Lapualla alettiin panostaa kilpakorikseen ihan tosissaan.
Pyrinnöstä löytyi apuja tähän, sillä valmentajat Juha-Petri Nieminen sekä Miikka Sopanen olivat nostamassa Kobria 1-divisioonaan keväällä 2003. Seuraavan kauden Sopanen toimikin seuran päävalmentajana.
Pelaajistakin löytyi tamperelaista murretta, sillä Pietu Kätkä ja Riku Liljeberg pelasivat Kobrat-paidassa.
Korisliigaan joukkue nousi kaudeksi 2012-2013.

Tamperelaisyhteydet jatkuivat kaudella 2016-2017, kun Damon Williams pelasi Lapualla viimeisen Korisliiga-kautensa. Tälläkin kaudella Kobrissa pelaa tuttuja. Justus Kilpinen siirtyi kesällä lakeuksille, mutta Kilpisten kaksosten keskinäinen vääntö jää kuitenkin näkemättä vielä lauantaina, sillä Justuksen lisäksi myös Lassi on sivussa loukkaantumisten takia.
Jusun lisäksi toinen tuttu kasvo on tietenkin BJ Raymond, joka oli keskeisessä roolissa keväällä 2014, kun Pyrintö voitti viimeisimmän mestaruutensa. Raymond palasi Pyrintöön kaudeksi 2019-2020 jolloin koronakevät katkaisi Korisliigan äkisti maaliskuussa.

Mutta liikettä on ollut myös Tampereelle päin. Kolmatta kautta Pyrinnössä pelaava, nyt loukkaantumisen vuoksi sivussa oleva, Panu Peltokangas on Kobrien kasvatti. Tamperelaiset muistavat kuitenkin mainita, että Panun ensimmäinen valmentaja ja vahva korisvaikuttaja Outi Keski-Saari on vanhoja pyrintöläisiä.

Aloitteellisuus palkitaan

Kobrien peli on vaihdellut vastustajan mukaan. Lapualaisilla on takanaan 4 voittoa ja 5 tappiota.
Kovimmat voitot ovat kotivoitot Katajasta sekä hienon alkukauden pelanneesta Kouvoista. Muutama tasainen peli on kääntynyt vastustajalle ja ainoa varsinainen nöyryytys tuli, kun BC Nokia haki Lapualta selvän vierasvoiton 62-85. Perjantaina Kotkassa Kobrat aloitti terävästi, mutta joutui tyytymään tappioon 92-86.

Kobrien pelin kannalta aika olennaiseksi näyttää muodostuneen sopivien match-uppien (hyökkääjä-puolustaja parien) löytäminen sekä pallo-screen puolustuksesta selviäminen.

Hyökkäyspäässä Kobrilla ei ole ongelmia, sillä BJ Raymond (12,6/4,6) on kova haaste vastustajan puolustukselle, sillä entisen Uros-areenan kokoinen BJ on alfauros ja uhka niin korin alla kuin kauempana korista.
Kobrien pelinjohtaja Antto Nikkarinen (4,7/2,7/5,1 syöt.) on sarjan taitavimpia pelinjohtajia ja pystyy toimittamaan palloa vapaille pelaajille. Etenkin Pyrinnön epäkonservatiivista puolustusta vastaan älykäs ja luova point-guard on tietysti kullanarvoinen.
Kobrat näyttää onnistuneen ulkomaalaisvahvistusten rekrytoinnissa hyvin. Raymondin lisäksi joukkueessa on kolme urheilullista ja hyvin kenttää juoksevaa vahvistusta, jotka kantavat korintekovastuuta tasaisesti.
Chritian Lutete IV (19,4/3,9) on joukkueen ykköstykki myös kolmen pisteen viivan takaa (41,7%).
Andre Wesson (14,7/6,2) osuu Luteten tapaan kaukaa, jos saa tilaa.  Stockley Caffee jr (17,9/8,4) on enemmän levypallorohmu ja tehokas korin läheisyydessä.
Kotimaisista rotaatiopelaajista Juho Lehtoranta ja Jussi Turja osuvat myös kaukaa, jos tilaa saavat.

Kobrien haaste on ollut puolustuspäässä. Kuinka loistava pelaaja Raymond onkaan, hänen liikkuvuutensa ei riitä enää puolustamaan pallo-screen tilanteita kuin hyvin passiivisesti, vetäytymällä oman korin alle.
Kobrat joutuu keksimään noihin tilanteisiin muita temppuja ja se taas avaa puolustusta usein muilla tavoin.

Kobrat on kuitenkin vaarallisimmillaan jos se saa puolustuksensa toimimaan ja pääsee juoksemaan kenttää.
Kuulostaako tutulta?  Niinpä, samoilla vahvuuksilla otteluun siis lähdetään, vaikka toteutus onkin erilaista.
Kumpi saa ottelussa aloitteen, on vahvoilla.

Päävalmentaja Miikka Sopanen:
Pari viimeisintä ottelua ovat olleet meiltä ehjiä esityksiä alusta loppuun. Nyt sama energia ja yhteistyö pitää löytää myös vieraskentällä, Lapuan tasoinen joukkue ei nimittäin kaadu vain hetkittäin hyvin pelaamalla. Kokoonpano: Foster, Gonzalvez, Heinonen, Keith, Lehtonen, Leppänen, Palmi, Pihlajamäki, Shepherd, Williams

Kobrat – Pyrintö
lauantaina 13.11. klo 17.00 Lapuan urheilutalolla.

Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Kuva: Joonas Caven