PYRINTÖ LAUANTAINA SALOON

11.3.2022 | Otteluennakko, Uutiset

Korisliiga jatkuu Pyrinnön osalta lauantaina Salossa. Upeasti keskiviikkona Pyynikillä taistellut Pyrintö saa vastaansa puolustavan mestarin Vilppaan, joka on runkosarjan hapuilun jälkeen löytänyt identiteettinsä nyt, kun useampi avainpelaaja on sairastuvalla. Vilppaalla ylemmässä jatkosarjassa 4/4 voittosaldo! Siinä haastetta Pyrinnölle.

Pyrintö kohtasi runkosarjan lopulla kaikki kärkijoukkueet, joten nyt ylemmässä loppusarjassa tunne on kuin elokuvassa Päiväni murmelina, jossa päivät toistavat itseään, yhä uudestaan.
Samat huippujoukkueet tulevat vastaan nopeaan tahtiin.
Toivottavasti käsikirjoitusta ei ole vaihdettu, vaan Pyrintö hakee lauantainakin voiton Salohallista, kuten muutama viikko sittenkin. Ottelu alkaa poikkeuksellisen aikaisin, jo klo 14.00.

VILPAS UUDESTI SYNTYNYT JATKOSARJASSA

Puolustavalla mestarilla oli melkoinen hang-over koko runkosarjan ajan. Saloon kerättiin tälläkin kaudella erinomainen joukkue, mutta pelaamisen taso heittelehti pitkin kautta ja lopulta joukkueen selviytyminen ylempään jatkosarjaan ei ollut sen omissa käsissä.
Mutta sitten, kun joukkue ylemmän jatkosarjan aluksi menetti sairastuvalle Jeremiah Woodin, viime kevään finaalien MVP:n ja koko joukkueen keskeisimpänä pidetyn pelaajan, se onnistui taistelemaan vierasvoiton Kouvoista.
Sitten ykköstakamies Marcus Lovett jr. loukkaantui, mutta Vilpas onnistui ilman häntäkin raastamaan voiton myös Seagullseista Helsingissä.
Ja kun vielä toinen huipputakamies Roope Ahonen joutui sivuun, pienille peliminuuteille alkukaudesta jääneestä Trey Niemestä tuli äkkiä Vilppaan ykköspelinjohtaja. Nyt viimeistään kaikki asiantuntijat ennustivat Vilppaalle vaikeita viikkoja.
Mitä vielä, salolaiset nappasivat kivenkovan kotivoiton Karhusta ja sen tuomalla itseluottamuksella kaatui myös KTP!  Yhtäkkiä puolustava mestari on sarjakolmonen ja hakee 5:ttä peräkkäistä voittoaan.

Mitä ihmettä Vilppaassa on tapahtunut? Olihan Wood Vilppaan pelissä kuin ruotsalainen juhannussalko, jonka ympärillä koko peli pyöri, ja Lovett sekä Ahonen äärimmäisen tärkeitä pelinjohtajia, jotka pistivät hyökkäyksen liikkeelle.

Voittopelejä yhdistää ainakin se, että salolaiset saivat ylemmän jatkosarjan alkaessa Mikko Koiviston takaisin kokoonpanoon. Joulukuun puolivälistä asti toipilaana ollut Koivisto toi kokoonpanoon yhden kokeneen ja yllättävän monipuolisen joukkuepelaajan. Yllättävän sikäli, että Mikko Koivistoa arvostetaan kyllä kansainvälisen tason kaukoheittäjänä, mutta usein unohdetaan, kuinka hyvin Koivisto lukee peliä, osaa sijoittumalla, oikea-aikaisilla leikkauksilla ja screenien käytöllä pakottaa vastustajan kiinnittämään itseensä erityishuomiota. Kaikki tämä luo tilanteita tai vähintäänkin tilaa pakottamalla puolustuksen levittämään kenttää. Epäilemättä Koiviston äärirauhallinen olemus tuo myös johtajuutta kentälle.

Mutta ihan yhtä tärkeää on, että muut pelaajat ovat pystyneet nostamaan tasoaan olennaisesti.
Erinomaiseksi pelaajaksi tiedetty Bryan Griffin on nostanut pistekeskiarvoaan 15,4:stä (runkosarja) 20,3:een (ylempi jatkosarja) ja sama levypalloissa 6,5:stä 10,3:een. Samoin Brian Fobbs on ottanut lisää vastuuta etenkin korinteossa (13,2 >>18,3).  Osin tilastonousut selittyvät tietenkin lisääntyneellä peliajalla, mutta joukkueelle korinteko- ja levypallovoima ovat ydinasioita.

Juho Nenonen (10,7/3,8) on parhaimmillaan kova pelimies, jonka screenit tekevät kipeää ja kaukoheittokin lähtee edelleen herkästi.

Joukkueen peliä ovat johtaneet viime aikoina siis Trey Niemi ja Perttu Blomgren (jatkosarjassa 12,3 pist./6,3 lev./6,0 syöt.) jotka ovat suoriutuneet tehtävästään hyvin.

Kokenut päävalmentaja Sami Toiviainen on reagoinut muutoksiin ja vaikkei ehkä myönnä, on varmasti itsekin yllättynyt, kuinka hyvin Vilpas on pärjännyt tällä vaihtoehtoisella pelitavalla, jossa palloa ei tyrkätäkään aina Woodille post-asemaan. Vilpas on laadukas joukkue, josta on moneksi. Nämä vaikeitten aikojen onnistumiset voivat tuoda sen peliin pudotuspelejä ajatellen
uusia tärkeitä ratkaisumalleja.

Seuraa ainakin näitä:

* Pyrinnöltä puuttuu kokoonpanosta lauantaina myös Osku Heinonen. Kovan korintekijän/ kotimaisen kärkipelaajan/kapteenin puuttuminen on tietysti paha menetys. Jo aiemmin sivussa olleet takapelaajien prässääjät Valtteri Leppänen ja Tomas Pihlajamäki ovat sivussa edelleen.

Akatemia joukkueesta mukaan nousee sentteri Mika Nuolivirta.  Muutokset tuskin tuovat hyökkäykseen mitään radikaalia uutta, mutta keksiikö Sopanen puolustukseen jotain jännää?
* Vaikka keskiviikon peli Karhua vastaan oli hyvin intensiivinen, David Gonzalvezin ja Devante Fosterin peliminuutit jäivät pieniksi virheongelmien vuoksi. Heillä virtaa ja näyttämisen halua varmasti riittää, mutta miten latautuminen on muulta joukkueelta onnistunut?
* Miten Vilpas järjestää puolustuksensa Pyrintöä vastaan, kun maalivahtina toiminut Wood puuttuu kokoonpanosta?

Ennakkokommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Hallitseva mestari on osoittanut tasonsa heti jatkosarjan alkuun. Vilppaan voittoputki on vain venynyt, vaikka useita avainpelaajia on ollut sivussa. Lauantain otteluun myös me saavumme merkittävän vajaamiehisinä, mutta taistelutahtoa löytyy senkin edestä. Kokoonpano: Shepherd, Foster, Smith, Kilpinen, Gonzalvez, Lehtonen, Peltokangas, Nuolivirta

Sami Toiviainen, Vilppaan päävalmentaja:
Omalla vauhdikkaalla pelaamisellaan meille hankaluuksia aiheuttanut Pyrintö saapuu lauantain päiväpeliin. Edelleen vajausta kokoonpanossa, mutta pidetään hyvä meininki yllä ja toivon mukaan runsaslukuisen yleisön huuto vie meidät edelleen hyvään lopputulokseen. Päivitetään gtd-merkintöjä sitä mukaa kun pelikunnot selviävät. Kokoonpano: Niemi, Blomgren, Koivisto (GTD75%), Nenonen, Ahonen (GTD75%), Mäkynen, Fobbs, Kärkkäinen (GTD25%), Griffin, Loyd.

 Vilpas-Pyrintö
Salohallissa
lauantaina 12.3.2022 klo 14.00   Huomaa aikainen alkamisaika!

Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa

Kuva: Joonas Caven