PYRINTÖ MURSKASI VILPPAAN

6.11.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Miikka Sopanen intoutui laulamaan ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, kun Pyrintö oli voittanut hallitsevan Suomen Mestarin Vilpas Vikingsin suorastaan murskaavan esityksen jälkeen 107-79 (65-49).

Sanojen ja melodian perusteella laulu oli Leevi and the Leavingsin Elämänmeno, jonka syvällinen kertosäe sopii hyvin Pyrinnön menneeseen viikkoon:
Ylämäki,alamäki
ylämäki, alamäki
Yhdessä kulkien.

Ottelun lähtökohta oli molemmille joukkueille karu, häviöllä tappionputki venyy 3 ottelun mittaiseksi. Sopasen Pyrintö pystyi kuitenkin paremmin käsittelemään tilanteen, yhdessä kulkien, ja otti tuiki tärkeän kotivoiton komean esityksen jälkeen.

1. neljännes

Pyrinnön helmasynti on tällä kaudella ollut heikot otteluiden aloitukset. Sopanen lupasi tähän muutosta ja piti sanansa. Aloitusviisikko Shepherd-Foster-Heinonen-Gonzalvez-Palmi pisti heti tuulemaan. Joukkue pelasi enemmän yhdessä, viisikkona. Liikkeen kautta syntyi tilanteita, jotka käytettiin tehokkaasti.
Keskiviikkona hyvän startin saanut uusi vahvistus Emanual Shepherd sai onnistumisia molemmissa päissä kenttää. Vähän rukattu puolustus toimi hyvin, Pyrintö sai riistoja ja pääsi juoksemaan avointa kenttää. Kapteeni Osku Heinosen tykittäessä reilun 3 minuutin pelin jälkeen johdon 14-3, Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen otti aikalisän.
Pyrintö sai 14 pisteen pisteputken eikä tahti juuri laantunut jälkimmäisellä 5 minuuttisellakaan, vaikka Vilpaskin sai jo hyökkäyspään onnistumisia.
Vaihdosta kentälle tullut Shaquille Keith pelasi nöyremmin eikä näyttänyt enää siltä, että yrittää kantaa koko joukkuetta reppuselässään. Tomas Pihlajamäki tuli jälleen pyörremyrskyn tavoin kentälle, kolmonen, riisto ja lay-up peräkkäisissä tilanteissa. Miehelle selvästi sopii ylikierrokset.
Pyrinnön lento kantoi jakson loppuun asti. Valtteri Leppäsen kolmosella ja Topias Palmin kakkosella kotijoukkue taukojohtoon hurjin 36-20 numeroin!

2. neljännes

Katsomossa jännitettiin, koska hallitseva mestari pääsee peliin mukaan ja kuinka Pyrintö onnistuu pitämään silloin tasonsa. Turha pelko. Vaikka peli tasoittui, Pyrinnöllä oli koko ajan tilanne hallussa ja Vilppaan iskuihin pystyttiin vastaamaan saman tien. Shepherd osui läheltä ja kaukaa.
Kun 3 minuutin jälkeen Shaq Keith loi sisäänajollaan heittopaikan, josta Palmi tykitti kolmosella Pyrinnön 46-27 johtoon, Vilpas käytti toisen aikalisänsä.
Se ei oikeastaan parantanut Vilppaan peliä, mutta Pyrintö suttasi loistavasta puolustuksestaan saadut riistot karkeisiin ohiheittoihin tai harhasyöttöihin ja Vilpas pääsi juoksemaan rankaisukorit toiseen päähän. Sopanen reagoi nopeasti ja Pyrintö aikalisälle reilu 2 minuuttia ennen jakson loppua.
Pitkälle tauolle mentiin Pyrinnön 65-49 johdossa.

Food Cornerissa Tapolan mustaamakkaraa mutustellessa tamperelaiset totesivat, että toisen neljänneksen 29-29 tasatulos sopi Pyrinnölle hyvin, sillä isonumeroinen peli oli selvästi Pyrinnön etu. Joku muisti 1970-luvulta asti vanhan junnuille opetetun kannatushuudon, joka sopi hyvin tähän peliin: ”Pyrintö kun pallon saa, kohta sukka suhahtaa!”
Kyllä suhisi.

3. neljännes

Jokainen koriksen seuraaja tietää, että 16 pistettä ei ole puoliajalla vielä mitään. Varsinkaan jos vastassa on hallitseva Suomen Mestari. Kuinka Pyrinnön kantti kestää, jos Vilpas saa pisteputken?
No, ei saanut. Pyrintö aloitti jälleen erinomaisesti!
Palmin kolmosella kotijoukkue siirtyi 69-49 johtoon reilussa minuutissa. Ja kohta tilanne oli jo 73-49 ja Toiviainen jälleen pyytämässä aikalisää.
Pyrintö dominoi peliä joukkueena.
Tomas Pihlajamäki haki taas riiston ja ajoi lay-upin. Valtteri Leppänen oli toinen sähikäinen ja heitti tänään 11 pistettään tarkasti.
Shaq Keith otti puolustuslevypallon ja ajoi korille. Vilppaan Riku Laine yritti pysäyttää, mutta kaatui ikävän näköisesti ilmeisesti Juho Nenosen jalkaan. Laine jäi kentän pintaan ja talutettiin lääkärin saattamana pukukoppiin. Ikävä tilanne, toivotaan ettei Riku telonut itseään kovin pahasti.
Pyrintö kuitenkin jo 80-55 johdossa.
Pyrintö jatkoi vahvaa pelaamista. Lassi Kilpisen ja Tomas Pihlajamäen vapareilla Pyrintö kasvatti eron 30 pisteeseen (90-60). Viimeiselle tauolle kuitenkin 92-66 numeroissa.

4. neljännes

Peli oli käytännössä ohi, sillä edes Vilpas ei kuro 26 pisteen eroa kiinni 10 minuutissa.
Molemmat joukkueet pelasivat tosissaan loppuun, sillä mielessä varmasti, että joukkueet saattavat runkosarjan päättyessä kilpailla samasta sijoituksesta. Ja tietenkin siksi, että vaikeiden aikojen jälkeen ei pelimoraalin saa antaa romahtaa.
Pyrinnön puolustus oli rautaa. Kun Juho Nenonen ajoi korille ja törmäsi Shaq Keithiin joka ei moisesta edes hievahtanut, Nenonen joutui keräilemään itseään ja pudotti pallon käsistään päätyrajan yli. Tuli mieleen Antti Nikkilän pelivuodet, jolloin viimeksi näkynyt yhtä järkkymätöntä puolustusta.
Ja kohta perään Devante Foster pyyhkäisi yhden kolmesta komeasta torjunnastaan. Pyrinnön korille ei ole asiaa! Ja sama mies viimeisteli vapaaheittoviivalta Pyrinnön voittopisteet 107-79.

Nostot:

Tilastojen valossa peli oli heittoprosentteja lukuun ottamatta varsin tasainen. Pyrintö voitti kyllä levypallot 35-28 ja menetykset 21-23, mutta pelitilanneheittojen määrä oli liki tasan (64-62).
Vilpas sai vapaaheittoviivalta 3 pistettä enemmän.

Mutta ne heittoprosentit, Pyrinnön kahden pisteen heitot peräti 75% ja kolmoset 45,8!
Vilppaan prosentit kahdenpisteen heitot 50% ja kolmoset 33,3%

Tällä kaudella Pyrintöä vastaan on kuitenkin heitetty kolmoset keskimäärin yli 40% tarkkuudella, mutta huippuheittäjien Vilpas jäi siis 33%:iin.
Ei se ollut sattumaa, vaan Pyrinnön puolustukseensa tekemät viilaukset toimivat ja loivat uskoa tekemiseen.

Pyrinnön parhaana palkittiin Emanual Shepherd (25/6) ja nälkäisimpänä pelaajana Valtteri Leppänen (8/2). Pyrintö voitti tänään nimenomaan joukkueena, mutta mainittakoon nyt kuitenkin pistekärjet Topias Palmi (17/3), Shaquille Keith (14/5) sekä tuulispäänä riehunut Tomas Pihlajamäki (11/7).

Vilppaan pistekärki oli Brian Fobbs (16/4) ja tarkasti kaukaa heittänyt Marcus Lovett jr (12/1).

Kommentit:

Emanual Sherherd, Pyrintö:
Tulimme peliin sillä asenteella, että tämä voitetaan. Yritin auttaa joukkuetta siinä asiassa.
Minut on otettu Tampereella lämpimästi vastaan.

Mikko Koivisto, Vilpas:
Vilpas pelasi tänään todella surkeasti. Vastaavasti Pyrintö oli energinen ja hyvä. Paikalle tuleminen ei riitä, vaikka olisi kuinka meriittejä. Meidän täytyy löytää uudestaan ilo pelaamiseen, mutta en epäile yhtään, ettemmekö siinä onnistu.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
48 tunnissa on tapahtunut paljon ja olen ylpeä joukkueesta, näistä pelaajista, jotka saivat aikaan sen henkisen muutoksen keskiviikosta. Usko on ollut koetuksella ja olisi huonoa valmennusta, jos ei reagoitaisi asioihin, jotka eivät toimi. Teimme muutoksia, mutta vielä tärkeämpää oli se tunnetilan muutos minkä pelaajat saivat aikaan. Saatiin osviittaa siitä mitä voidaan olla eikä nyt haluta ottaa taka-askelia vaan olla ensi viikolla taas parempia.

Sami Toiviainen, Vilppaan päävalmentaja:
Onnittelut Pyrinnölle voitosta, se pelasi hyvin. Olimme tietysti scoutanneet Shepherdinkin, mutta emme osanneet odottaa, että hän osuu noin hyvin. Vaikeilla hetkillä mitataan joukkueen henkistä kanttia.

Seuraava kotipeli Pyrinnöllä on 10.11. kun vastaan asettuu Bisons Loimaalta.

Kuvat: Joonas Caven