PYRINTÖ PAKKOVOITTOON SEAGULLSISTA

5.3.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö otti kotivoiton Seagullseista numeroin 104-90 (50-43). Loukkaantumiset ja sairastelut sotkivat joukkueiden valmistautumista ja itse ottelua, mutta maaottelutauon jälkeen energiaa ja tunnetta riitti niin kentällä kuin katsomossa.

Jo ennakkoon tiedettiin, että Seagulls tulee otteluun aivan eri näköisenä kuin se on totuttu viime vuosina näkemään. Kun vielä perjantai-iltapäivänä kokoonpanosta putosi pois Shawn Huff,
helsinkiläiset tulivat Tampereelle vain 7 pelaajan voimin ja ilman päävalmentajaansa Jussi Laaksoa. Pyrinnöltä puuttuivat ”vain” Devante Foster ja Valtteri Leppänen, mutta tamperelaisittain pohditutti, miten Pyrintö pärjää korin alla. Ja näissä olosuhteissa Pyrinnön on kuitenkin ”pakko” voittaa ottelu.

Ennen ottelua palkittiin Pyrinnön Ike Smith Korisliigan helmikuun pelaajana, Valopilkku -tittelillä.

1.neljännes 

Panu Peltokangas otti Devante Fosterin paikan aloitusviisikossa. Heti alusta asti ottelun käsikirjoitus on selvä: Pyrintö yrittää päästä juoksemaan, Seagulls säästelee mahdollisimman paljon. Marius Van Andringa solmi kengännauhojaan jo 2 min. jälkeen.
Jakson puolivälissä Seagullsin uusi pelaaja Seth Allen otti jo 2. virheensä, kun hän rikkoi Lassi Kilpistä 3 pisteen heitossa. Lassi pussitti kaikki vaparit ja vei Pyrinnön 14-7 johtoon.
Ike Smith tuli tälläkin kertaa vaihdosta kentälle ja toikin peliin lisää vauhtia. Miehen coast to coast ajon nähtyään, yleisö kyseli katsomossa toisiltaan, että miksei Pyrintö juokse enemmänkin, kun se on noin tehokasta.
Seagulls pelasi itsepintaisesti hyvää organisoitua hyökkäystä ja sai pidettyä pelin 5 vs 5 pelaamisena. Kun Pyrintö sai kierroksia koneeseen, Seagulls katkaisi rytmin aikalisällään.
Pyrintö kuitenkin Ike Smithin kolmosella ensimmäiselle tauolle 26-18 johdossa.

2. neljännes 

Panu Peltokangas aloitti jakson kolmosellaan. Ike Smith otti villejä ratkaisuja, konservatiivisempi koriksen ystävä saattaisi kutsua osaa jopa ”tyhmiksi” heitoiksi.
Toisaalta Smith myös ansaitsi Pyrinnölle pallonhallintoja mm. kahdella komealla torjunnalla.
Niiden innostamana, ja mahdollistamana, Pyrintö alkoi juosta kenttää ja näytti hetken siltä, että Pyrintö ottaa ratkaisevan irtioton.
Emmanual Shepherd syötti 27 jaardin touchdownin korin alle karanneelle Ike Smithille, joka nosti pallon koriin (35-24).
Seagullsilla oli kaksi vaihtoehtoa
a) solmia kengännauhoja
b) ottaa aikalisä
Jussi Laakson sijaan Seagullsin peliä johtanut Vesa Vartio otti aikalisän.
Se tehosi ja Seagulls sai pysäytettyä Pyrinnön hyökkäyspelin.
Puoliajalle 50-43 kotijoukkueen johdossa.

Food Cornerissa yleisö jyrsi Hookin siipiä luottavaisena, sillä Pyrintö näytti puoliajan perusteella
niin paljon paremmalta, ainakin parhaimmillaan, että kolmannella jaksolla ottelun veikattiin repeävän.

3.neljännes 

Olisiko kotijoukkueen pelaajien alitajuntaan hiipinyt tuo sama ajatus? Havainto paremmuudesta oli aivan oikea, silloin kun säpinää riitti, mutta laiskotellessa puntit tasoittuivat eikä paremmuus ollutkaan selvää.
Jokainen korista pelannut tietää, miten väsynyt joukkue pelaa alasarjoissa. Se heittää kolmosia sillä kaarelta on 6 metriä lyhyempi matka puolustamaan kuin korin alta. Pyrintöläiset heittelivät vuorotellen kolmosia ja Seagulls kiri ottelun 3 minuutissa iholle ja 5 minuutin pelin jälkeen Timi Heinonen vei Seagullsit jo johtoon 57-58.
Jos hyökkäyksessä ajoittain saatiinkin etua, peli tasoittui omassa päässä puolustuksen virheisiin tai karkeasti hävittyihin 1 vs 1 puolustuksiin.
Peli eteni kori korista erän loppuun ja viimeiselle tauolle mentiin 72-71 kotijohdossa.

4.neljännes 

Epäilemättä Pyrinnön valmennusjohto muistutti tauolla pelisuunnitelmasta: pitää hyökätä korille eikä roiskia kolmosia.
Seuraus oli kuitenkin, että nyt yksi sankari ajoi vuorollaan 1 vs. 3 tai 1 vs. 4, ja edelleen muut pelaajat tavoittelivat energiankulutuksen minimiä kaaren takana, jos sinne asti ehtivät.
Pyrintö pelasi jakson alkuun liki 3 min ilman pisteen pistettä.
Nyt näyttikin siltä, että Seagulls virittelee karkumatkaa, kun se siirtyi 72-78 johtoon.
Sitten Pyrintö teki vaihtoja ja kentälle tulleiden pelaajien ilmeestä näki, että nyt on pakko laittaa itsensä peliin. Viimeinkin.
Silminnähden tapahtunut tempomuutos toi puolustukseen säpinää, ja kas kummaa, myös hyökkäykseen tuli järkeä. Tai ainakin liikettä, ja sen myötä kollektiivista itseluottamusta.
30 sekunnissa (!) Pyrintö nousi pisteen päähän ja ote siirtyi Pyrinnölle.
Yhtäkkiä Pyrintö oli juuri niin ylivoimainen kuin sen tässä pelissä pitikin olla.
David Gonzalvezin ja Ike Smithin koreilla Pyrintö nousi jo 87-78 johtoon.
Seagulls ei kuitenkaan antanut periksi, vaan taisteli loppuun asti.
Pyrintö ei kuitenkaan enää romahtanut ja tyylitteli suurinumeroiseen voittoon 104-90.

Nostot:

Pyrinnön parhaana palkittiin Ike Smith (30/11/3 syöt.) ja nälkäisimpänä pelaajana Sitkon pizzalle pääsee Panu Peltokangas (10/6), joka ansaitsi kauden ennätysminuuttinsa 27:11 sekunnilleen.
Emmanual Shepherd (24/8/6 syöt.) pelasi jälleen erinomaisen pelin. David Gonzalvez (14/3/6) pystyi nostamaan omaa ja joukkueen tasoa ratkaisuhetkillä.

Seagullsin tehomiehiä olivat Zaccheus Darko-Kelly (20/10/4 syöt.) ja Seth Allen (19/6/12 syöt.).
Nuori Santeri Makkonen kolminkertaisti keskimääräisen peliaikansa ja kiitti luottamuksesta 9 pisteellä.

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Haastava ja vaikea ottelu, kuten etukäteen epäilinkin. Seagullsilla oli kaikesta huolimatta todella hyviä pelaajia joukkueessa. Meillä ei ollut tippaakaan asenneongelmaa, eivät pelaajamme olleet ylimielisiä, mutta aina tällaiseen peliin lähteminen on hankalaa. Olisimme voineet olla vähän aggressiivisempia puolustuksessa. 

Vesa Vertio, Seagullsin valmentaja:
Vaikeat lähtökohdat otteluun. Pelasimme siihen nähden hyvin. Yritimme tietysti pitää pelitempon alhaalla, ja Pyrintö yritti vastaavasti juosta. Välillä vauhti pääsi nousemaan liikaa.
Seth Allen on hyvä 1 vs 1 pelaaja ja koska isot pelaajamme ovat hyviä heittämään, saamme hyödynnettyä hänen taitojaan pallo-screen tilanteissa.

Seth Allen, Seagulls:
Oli hienoa tulla Korisliigaan. Tämä oli kova fyysinen peli. Meillä poissaolojen vuoksi 5 miestä pelasi yli 30 minuuttia eikä se ole silloin tietenkään normaalia peliämme.

Ike Smith, Pyrintö:

Toteutimme pelisuunnitelmaamme hyvin. Tarkoitus oli hyökätä kovaa korille ja pitää pelitempo korkealla. 


Pyrinnön seuraava ottelu on jälleen kotona

Tampereen Pyrintö – Karhu Basket
Ke 9.3.2022 klo 18.30
Pyynikin palloiluhalli

Pyrinnön kotiotteluiden liput ovat myynnissä Pyrinnön toimistolla (Klingendahl) tai ennakkoon Tiketissä.

Kuva: Joonas Caven