PYRINTÖ SAI PAIKALLISPELISTÄ SEN TÄRKEIMMÄN

25.2.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Kauden ensimmäinen Pirkanmaan paikallisottelu ei muodostunut varsinaiseksi koripalloilun juhlaksi. Pyrintö otti odotetusti voiton 103-93, mutta vierasjoukkue BC Nokia kamppaili urheasti johtaen vielä puoliajalla 48-56. Kesällä päikseen seuroja vaihtaneet Shawn Hopkins ja Antero Lehto olivat illan onnistujia.

Koronarajoitusten ja sulkujen sekoittamana joukkueet pelasivat vasta nyt kauden ensimmäisen keskinäisen pelinsä. Ottelu lässähti hieman jo muutama viikko sitten, kun BC Nokia joutui karsimaan taloussyistä kokoonpanoaan. Kun vielä tiistaina näätien kokoonpanosta putosi Lauri Toivonen, odotettiin Pyrinnön rallattelevan helppoon voittoon. Toisin kävi.

1.neljännes

Pyrinnön aloitusviisikossa Valtteri Leppänen korvasi sivussa olleen Marcus Lewisin. Pyrinnön leveä penkki sai puolestaan lisää hartioita, kun Justus Kilpinen palasi Korisliiga-joukkueen kokoonpanoon.
BC Nokia avasi viisikolla: Lehto-Ojala-Natesan-Ahonen-Nikkarinen. Vaihdossa kentälle pääsyä odotti nuorten miesten kolmikko Boman, Piirtola ja Hiekkataipale.

BC Nokia hyökkäsi ennakkoluulottomasti ja käytti kaikki vapaat heittopaikat kovalla prosentilla.
Pyrintö ei tuntunut puolustavan ollenkaan. Onneksi hyökkäyksessä Pyrinnöllä oli sen verran enemmän pitkiä käsiä ja papua pohkeessa, että kotijoukkue pääsi korin alle aika helposti. Varsinkin Brady Skeens näytti olevan vaikea match-up nokialaisille.
Nokia heitti kolmoset ensimmäisellä jaksolla 7/11 joten 10 min jälkeen peli oli tiukasti 34-32 ja Pyynikillä enteiltiin taas aika isoja pistelukemia.

2.neljännes

Jos joku odotti, että Pyrintö ryhdistäytyy tauolla ja pistää puolustusasenteen kuntoon, niin väärin arvasi.
2 min pelin jälkeen Raholan Pyrkivän kasvatti Hugo Boman tykitti jo ottelun 9 pisteensä nostamalla kolmosella BC Nokian johtoon 36-37.
4 minuutin kohdalla Pyrinnölle tilastoitiin jo 7. menetys ja turhautuminen alkoi näkyä sillä puuttuva jalkojen liike yritettiin korvata suuta pieksemällä.
Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen on moderni, humaani valmentaja, sillä old-school coach olisi todennäköisesti heittänyt kentän laidalla volttia ja huutanut koronasta huolimatta pelaajien hiuksiin putkikampauksen.
7 minuutin pelin jälkeen BC Nokian päävalmentaja Greg Gibson otti aikalisän vaikka peli näytti kulkevan. Todennäköisesti Gibson halusi antaa pelaajille hieman huilia ennen viimeisiä minuutteja.
Se osui kohdalleen, sillä nokialaiset karkasivat jo 48-56 johtoon, joka jäi myös tulokseksi puoliajalle mennessä.

Ensimmäisen puoliajan tilastoista esiin nousivat:
Pallon menetykset 11-2
BC Nokian kolmoset 13/31
Pyrinnön vapaaheitot 9/9

3. neljännes

Vaikka 3. jakson alku näytti yhtä tuskaiselta, kun Gokul Natesan riisti pallon peräperää Osku Heinoselta ja Brady Skeensiltä, Pyrinnön puolustukseen oli saatu kuitenkin vähän ryhtiä. Sen ansiosta tai siitä riippumatta, BC Nokian satumainen heittopäivä alkoi arkipäiväistyä.
Tomas Pihlajamäki vei jakson puolivälissä Pyrinnön johtoon vapareillaan 60-59.
Pyrinnöllä oli vaikeuksia reagoida tilanteisiin ajoissa, ehtiä irtopalloihin tai mennä lattiaan niiden perään,
mutta Valtteri Leppäsen ja Pihlajamäen asenne riitti kuitenkin koko ottelun ajan.
Heidän ansiostaan Pyrintö sai otteluun ensimmäisen kerran vähän otetta.
Pyrintö pääsi jo muutaman pisteen johtoon, mutta minuutti ennen jakson loppua Antero Lehto tasoitti
kolmosellaan Pispalan valtatien puoleiseen päätyyn 72-72.
Tomas Pihlajamäki vastasi kuitenkin kohta perään ja Pyrintö viimeiselle tauolle 75-72 johdossa.

4. neljännes

BC Nokian nuoret miehet Peetu Piirtola ja Hugo Boman hyökkäsivät kovaa ja komeasti korille,
mutta Pyrintö repi silti pientä eroa Osku Heinosen kolmosella ja Shawn Hopkinsin parilla kovalla ajolla.
Pyrinnön kummalliset pallonmenetykset kuitenkin jatkuivat ja Antero Lehto kalasti kokemuksellaan pari hyökkääjän virhettä vanhalle kasvattajaseuralleen.
Kuten Ruutu+ kommentaattori Juri Heinämäki asian tiivisti:
”Antero pelasi Korisliigaa jo silloin, kun Pihlajamäki syntyi”

David Gonzalvez ja Brady Skeens pelasivat pari pienpeliä keskenään ja äkkiä Pyrintö karkasi jo 86-76 johtoon.
Vajaa 3 minuuttia ennen loppua Pyrintö johti vielä 98-85, mutta Nokia tuli aikalisän jälkeen terävästi ja vei seuraavan minuutin 0-8 ja äkkiä pelattiinkin taas voitosta, kun eroa oli vain 5 pistettä ja aikaa vielä 90 sekuntia.
Osku Heinonen sammutti kuitenkin valot kolmosellaan 101-93 ja Skeens viimeisteli loppunumerot 103-93.

Nostoja:

Pyrinnön onnistujia olivat numeroittenkin valossa Brady Skeens (26/15) ja Shawn Hopkins (25/7) sekä parhaalla asenteella, siis täysillä, pelanneet Tomas Pihlajamäki (15/7) ja Vatteri Leppänen (11/2).

Pyrinnön tilastokummallisuuksia oli hurja menetysten määrä, peräti 20 kpl, joka kertonee keskittymisen ongelmista. Toisaalta, oliko niin, että vapaaheitoissa ei vastaavasti puristettu mailaa ja se taas näkyi poikkeuksellisen kovana onnistumisena 19/20.

BC Nokian ykkönen oli odotetusti Antero Lehto (19/2/16 syöttöä!). Ärhäkkä Gokul Natesan (21/5/7 riistoa) sopii ainakin nykyiseen Nokian joukkueeseen hyvin ja pystyy auttamaan nuorta joukkuetta.
BC Nokia heitti ottelussa peräti 50 kolmen pisteen heittoa, joista sisään meni lopulta 18 kpl.  Matias Ojala (13/4) jäi ison pään pelaajana tänään liian yksin ja Pyrintö voitti ottelun nimenomaan korin alla.

Joukkueet kohtaavat uudestaan jo reilun viikon päästä, lauantaina 6.3. Nokian palloiluhallissa.
Sitä ennen Pyrintö suuntaa Pohjanmaan kierrokselle, lauantaina Lapualle ja keskiviikkona Kauhajoelle.

 

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Meillä koneiden käyntiin saaminen kesti lähes koko ottelun ajan, sellaista se joskus tauon jälkeen on. Nokia puolestaan pelasi alusta loppuun hyvin ja ennakkoluulottomasti, hatunnosto heille. Tärkein eli voitto kuitenkin saatiin, siitä tyytyväinen.

Greg Gibson, BC Nokian päävalmentaja:
Onnittelut Pyrinnölle voitosta. Vähän meiltä loppui bensa 4. jaksolla. Olen kuitenkin ylpeä joukkueestamme, sillä pelasimme tosi kovaa ja se antoi meille mahdollisuuden pelata voitosta vielä viime minuuteilla. Pyrinnön hyökkäys tuotti meille kuitenkin liikaa ongelmia tänään.

Shawn Hopkins, Pyrintö:
Tiedettiin kyllä, että vaikka Nokia pelaa vajaamiehisenä, niin sieltä tulee se sama aggressiivisesti pelaava Nokia joka haluaa pelata omalla tempollaan. Meidän kulmakivi puolustus rakoili alussa ja Nokia sai ihan vapaita kolkkeja ja heitti ne kovalla prosentilla sisään. Toiselle puoliajalle tultiin meidän tyylillä ja otettiin voitto ja 2 pinnaa. Sehän tässä se nyt tärkeintä.

Antero Lehto, BC Nokia:
Tehtiin tästä kuitenkin peli. Vähän huono maku jäi siksi, kun vähän parempana heittopäivänä olisimme voineet ehkä kääntää pelin vielä meille. Vähän oli itselläni perhosia vatsassa ja outoa tulla Pyynikille. Halli tuntui niin isolta ja korit olivat korkeammalla… Jälleen yksi mieleen jäävä kokemus uralle.

Kuvat: Vera Suihko, Joonas Caven