PYRINTÖ TAISTELI, BIRTS LIEKEHTI – EI RIITTÄNYT

19.1.2023 | Not Assigned

Pyrintö taisteli urheasti loppuun asti, mutta BC Nokia vei voiton Pirkanmaan toisessa paikallisottelussa keskiviikkona Nokialla. Ottelu oli tasainen ja kääntyi keltapaitaisille vasta viimeisen neljänneksen alussa, kun pyrintöläisiltä loppui virta. Loppunumerot 87-75 (43-39).

Pyrintö joutui otteluun hankalassa tilanteessa. Joukkueen takakentältä puuttui peräti 3 avainpeluria Lassi Kilpinen, Tomas Pihlajamäki ja Valtteri Leppänen. Pyrintö on pelannut koko kauden laajalla kokoonpanolla, mutta nyt penkiltä tulleet joutuivat pykälää isompaan rooliin kuin normaalisti. Vain kokenut Panu Peltokangas pystyi auttamaan joukkuettaan myös hyökkäyspäässä.
Sama asia toisesta kulmasta katsoen: avausviisikosta vain Jaquan Lawrence jäi alle 30 minuutin peliajan (27:35 min), kun normaalisti Pyrinnössä kaikki jäävät sen alle.

1.neljännes
Tunnelma Nokian palloiluhallissa, mahdollisesti viimeisessä siellä pelattavassa paikallispelissä, oli mainio. Molemmat joukkueet marssittivat avaukseen 4 amerikkalaista ja yhden Pyrintö-kasvatin,
tamperelaiset Osku Heinosen ja nokialaiset Antero Lehdon.
Pyrintö avasi terävästi hyökkäyspäässä. Tylan Birtsin ja Osku Heinosen kolmosilla peli pysyi tasaisena, vaikka oman pään puolustuksessa oli ongelmia. BC Nokia oli isompi, romuluisempi ja rumempi jyräten korin alle tehokkaasti.
Mutta jos Pyrintö oli vaikeuksissa korin alla, asetelma kääntyi toisessa päässä, kun erinomaisesti pelanneelle Tylan Birtsille ei näyttänyt löytyvän kotijoukkueesta pysäyttäjää.
Pyrinnön tuorein hankinta ensin tasoitti ja vei sitten tamperelaiset johtoon 16-17 pian jakson puolivälin jälkeen.
Ensimmäiselle tauolle kuitenkin nokialaisten 25-20 johdossa.

2.neljännes
Pyrintö tuli tuumaustauolta hyvin ja vei jakson alun 1-7.
Se riitti BC Nokian päävalmentaja Greg Gibsonille, sillä kun Pyrintö juoksi Jaquan Lawrencen komean torjunnan päätteeksi hienon nopean hyökkäyksen jossa Ike Smithin syötöstä Tylan Birts pamautti alley-oop donkin, BC Nokia otti aikalisän. Pyrintö siirtyi jälleen johtoon (26-27).
Jakson edetessä Pyrinnön hyökkäys muuttui staattiseksi, kaikki screen-pelit juostiin yksi kerrallaan ei ollut jatkumoa, dynaamisuutta , jonka seurauksena kotijoukkue otti 7-0 pisteputken.
Jakson puolivälissä Pyrintö aikalisälle tilanteessa 33-30.
Nokialaisten toinen Pyrintö-kasvatti Niko Mattila alkoi lämmetä ja mies loi oman kolmosensa jälkeen paikan Raision palloseuran kasvatille Mikael Laihoselle, joka nosti eroksi 40-34. Ilmassa roikkui uhka, että kotijoukkue yrittää irtiottoa, joten coach Sopanen otti  Pyrinnölle aikalisän.

Pitkälle tauolle päästiinkin taas ihan mukavissa numeroissa 43-39.

Ensimmäisen puoliajan tilastoissa huomiota kiinnitti tietysti Tylan Birtsin vahva esitys, 17 pistettä, mutta myös ikävämpi asia, että BC Nokian vaihtopenkki johti pisteissä 15-2.
BC Nokia hallitsi korin alustoja, josta todistaa Pyrinnön huono 2 pisteen heittojen tarkkuus, vain 35%, kun BC Nokia vastaava oli 64%.  Taukoon mennessä se merkitsi 8 pistettä, mutta huolestuttavampaa oli tietysti tietoisuus siitä, että tällä tilastolla on taipumus olla suuntaa antava loppupeliäkin ajatellen.

3. neljännes
Pyrintö keskittyi pelaamiseen eikä huolehtimiseen. Varsinkin Birts jatkoi hienoa peliään ja vei 4 minuutin jälkeen Pyrinnön taas johtoon 50-51.
Jaquan Lawrence otti haltuunsa oman korin alustan ja pimensi kerta toisensa jälkeen nokialaisten korille ajot pyyhkäisemällä pallon katsomoon tai sitten keltapaidat joutuivat muuttamaan heittoon blokkiuhan edessä. Tältä osin näytti siis hyvältä, mutta sitten Tylan Birtsin pelaamisessa alkoi näkyä väsymisen merkkejä. Tuli muutama huono valinta, menetys ja nukahdus puolustuspäässä. Kun vaihtoa ei saatu ajoissa, Sopanen otti aikalisän tilanteessa 57-51.
Minuutin huilattuaan Birts jatkoi, kun vaisusti pelanneesta Ike Smithistä ei ollut tänään korintekouhaksi. Oli pakko jaksaa.
Pyrintö taistelikin jakson loppuun hienosti ja tauolle edelleen siedettävässä tilanteessa 59-54.

4.neljännes
Jakson alusta asti näytti, että nyt Pyrinnön energiat ovat lopussa. Yritystä riitti, mutta varsinkin hyökkäyksessä tyydyttiin huonoihin heittoihin ja pakissa ei oltu enää riittävän aggressiivisia.
Trap-puolustus, siis kahdella palloon meneminen, on tuhoisaa, jos pallollisen syöttöä ei pystytä tekemään hitaaksi ja vaikeaksi. BC Nokia oli tehnyt kotiläksynsä ja sai toimitettua pallon, ei suoraan, mutta linkkipelaajan kautta korin alle, jonne syntyi armotta ylivoima liian usein.
Kun Antero Lehto revitti kolmosellaan eroksi jo 69-56, Pyrintö vetäytyi aikalisälle.
Pyrintö pysyi mukana taistelussa kovilla kolmosilla joissa osuivat Birtsin lisäksi Lapuan Kobrien kasvatti Panu Peltokangas kahdesti, mutta vakavasti Pyrintö ei pystynyt enää voitosta pelaamaan.
Sopanen ja joukkue pelasivat aivan viimeiseen sekuntiin asti kuin vimmattu, mutta väsynyt vimmattu. Ansaittu kotivoitto nokialaisille 87-75.

Nostot:

Pyrinnön parhaana palkittiin kovan esityksen jälkeen Tylan Birts (29/6).
Myös Jaquan Lawrence (8/6/ 4 torjuntaa) pelasi erinomaisen ottelun. Kapteeni Osku Heinonen (14/4) pystyi luomaan jälleen peliä, myös Panu Peltokangas (8/7) teki omat hommansa hyvin.

BC Nokian parhaana palkittiin Johnathan Stove (25/1).

Pyrintö on pelannut pudotuspeleissä yhtäjaksoisesti kaudesta 2007-2008 asti, siis peräti 15 kauden ajan. Kausi 2019-2020 keskeytyi koronan takia – se olisi ollut 16.
Tämä kertoo laadukkaasta toiminnasta siinä kuin tuona aikana voitetut 5 SM-mitaliakin.
Pyrinnön yksiselitteinen tavoite on jatkaa taistelua pudotuspelipaikasta myös tänä keväänä.

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Nokia pelasi hyvin ja ansaitsi voittonsa. Olen ihan ylpeä meidän joukkueen taistelusta. Tehtiin töitä, meillä oli hyvä keskittyminen ja taistelumieli. Ei ihan riittänyt tänään. Meidän poissaolot valitettavasti näkyi. Bensa loppui lopussa.

Panu Peltokangas, Pyrintö:
Fyysistä, kovaa vääntöä. Ei pelattu tarpeeksi kovaa ja organisoidusti tänään, niin Nokia oli parempi ja ansaitsi voittaa tänään.

Niko Mattila, BC Nokia:
Kokonaisvaltaisesti hyvä peli. Ensimmäinen puoliaika oli vähän vuoristorataa, toisella puoliajalla se oli meidän näpeissä koko ajan. Saatiin ero yli kymppiin ja pelattiin fiksusti.

Greg Gibson, BC Nokian päävalmentaja:
Tarvitsimme voiton, se oli tärkein asia. Jokainen pisti kortensa kekoon tänään. Jätkät antoivat spurteissa sen energian, mitä tarvitsimme. Ei se ollut aina kaunista. 16 menetystä joukkuetta vastaan, joka tekee erikoisia juttuja puolustuksessa, mutta meidän piti elää sen kanssa.