PYRINTÖ TAISTELI – KOUVOT VEI VOITON PYYNIKILTÄ

18.11.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö joutui hurjasta taistelusta huolimatta taipumaan kotisalissaan Kouvoille numeroin 98-104 (44-51). Kouvot siirtyi alun ongelmien jälkeen nopeasti pieneen viisikkoon ja voimasuhteet kääntyivät saman tien: Pyrintö jäi takaa-ajajaksi, joka pääsi lähelle, muttei enää koskaan päässyt kunnolla ohi.

Etukäteen pohdittiin miten Kouvot muuttaa pelaamistaan, kun Hannes Pöllä on Kouvojen ainoa terveenä oleva yli kaksimetrinen pelaaja. Jyri Lehtonen, jota syystäkin lempinimellä ”Velho” kutsutaan, siirsikin ongelman Pyrinnölle.

1.neljännes

Pyrintö oli ottelun alussa erinomainen! Kotijoukkue oli selvästi tullut pistämään kaikki peliin ja puolustuksessa tehtiin töitä. Devante Foster on saanut levypallopeliin kovuutta ja määrätietoisuutta. Mies hallitsi korin alustoja kun Kouvojen Susijengi-sentterillä Hannes Pöllällä oli vaikeuksia ehtiä mukaan.
Myös Pyrinnön puolustus toimi hyvin, Pyrintö sai riistoja pääsi juoksemaan kenttää. Vajaan 3 minuutin jälkeen Kouvot otti aikalisän, kun Pyrintö rymisteli 13-2 johtoon.
Pian tämän jälkeen Jyri Lehtonen vaihtoi Pöllän pois eikä mies enää palannut kentälle. Koripallokatsojat ymmärtävät kyllä, ettei se ollut epäluottamus Pöllää kohtaan vaan koska Pyrinnöllä ei ole perinteistä sentteriä ollenkaan, ei 211 cm pitkälle ja muutenkin isokokoiselle kolossille löytynyt vastaparia.
Jyri Lehtosen veto auttoi saman tien. Pikkuviisikolla Kouvot tasoitti pelin parissa minuutissa.
Pyrintö oli vaikeuksissa Kouvojen aggressiivista puolustusta vastaan ja sortui lukuisiin menetyksiin.
Ensimmäiselle tauolle kuitenkin tasatilanteessa 24-24.

2. neljännes

Jakson alkuun yleensä pallovarmat Osku Heinonen ja David Gonzalvez syyllistyivät karkeisiin pallonmenetyksiin. Oskulla se jäi yhteen, mutta Gonzalla näytti vielä tuossa vaiheessa olevan tosi synkkä ilta.
Kouvot yritti ensimmäistä karkumatkaa, mutta Topias Palmin donkilla ja sitä seuranneella vapaaheitolla Pyrintö puhalsi hönkää hiipumassa olevaan hiillokseen 31-34.
Sitten erinomaisesti pelanneet Heinonen ja Palmi kantoivat Pyrinnön aina uudestaan peliin mukaan, kun Kouvot yritti karkuun.
Kun Pöllä ei tuntunut palaavan rotaatioon, Pyrintö alkoi määrätietoisesti pyrkiä korin alle.
Punapaidat jyräsivät isompana korille, Kouvot vastasi todella aktiivisella liikkeellä.
Molemmat toimivat, mutta jälkimmäinen toi puoliaikaan mennessä 44-51 johdon.

3. neljännes

Pyrintö tuli pitkältä tauolta tänäänkin terävästi. Gonzalvez avasi pistetilinsä viimein kolmosella.
Kotijoukkue hyökkäsi härskisti korin alle: Emanual Shepherd nosti kaksi baby-hook heittoa sisään, pienemmän puolustajansa yli ja Shaquille Keith sovelsi painovoiman lakeja pyrkiessä korille.
Pyrinnöllä oli isompana joukkueena etu hyökkäyksessä, mutta vastaavasti puolustuksessa ongelmia, kun Kouvoilla oli jatkuvasti kaaren takana viisi pelaaja, joista yksi jäi väkisinkin vapaaksi.
Pyrinnön puolustus yritti juosta perässä, mutta syöttöharhautuksilla Kouvot juoksutti kotijoukkuetta vielä ylimääräistä, kuin sakkokierroksille käskien.
Taitavat ja urheilulliset kouvolalaiset pistivät pallon liikkeelle ja löysivät vapaan heittäjän kulmasta, raon kovalle lay-upille tai korin päältä hurjasti ponnistavan Macuah Maluachin, joka esitti Pyynikin yleisölle muutaman komean alley-oop donkin.

Kuitenkin, toimivan hyökkäyksen ansiosta Pyrintö aikalisän jälkeen 66-66 tilanteeseen 7 minuutin pelin jälkeen. Mutta sitten, jakson loppuun Pyrintö sähläsi puolustuksessa pelaten pallollisen puolustajana itsensä toistuvasti ulos tilanteesta tai ottamalla tyhmiä virheitä. Kouvot karkasi jo 11 pisteen johtoon, mutta Eero Lehtosen ja David Gonzalvezin kolmosilla viimeiselle tauolle 72-80 takaa-ajoasemista.

4. neljännes

Pyrintö oli tullut pelaamaan voitosta. Pyrintö kiri eroa kiinni ja Palmin coast to coast (päädystä päätyyn) ajolla kotijoukkue jo pisteen päähän 81-82.
Devante Foster tasoitti pelin minuuttia myöhemmin 85-85, kun jaksoa oli pelattu 4 minuuttia.
Sitten viisikko alkoi ehkä väsyä, tai muusta syystä tuli pari epäonnistumista joista Kouvot rankaisi armotta. Tilanteessa 85-92 Miikka Sopanen keskeytti Kouvojen pisteputken aikalisällään.
Heikon ensimmäisen puoliajan jälkeen David Gonzalvez oli toisella puolikkaalla jo erinomainen.
Viimeisellä neljänneksellä mies pussitti 12 pistettä ja toi Pyrinnön jo 3 pisteen päähän (92-95)
pari minuuttia ennen loppua, mutta Makuach Maluach vei Kouvot 92-98 johtoon kun pelikellossa oli enää 1:34.
Pyrintö ei antanut periksi, mutta ei päässyt viimeisellä minuutilla 4 pistettä lähemmäksi.
Pelikello kului armotta ja kun sen pysäytti virheellä, Kouvot kasvatti vapaaheitoilla loppunumeroiksi 98-104.

Nostot:

Hyvin pelatun pelin jälkeen ei pitäisi harmittaa, mutta koska kyse on tunteesta, niin pitää muistaa, ettei tunteella ole useinkaan logiikkaa.
Pyrintö ei hävinnyt räikeästi missään muussa tilastokategoriassa, kuin vapaaheitoissa.
Pyrintö heitti vaparit täydellisen tarkasti 12/12, mutta Kouvotkin hyvin 17/21 ja isommalla heittomäärällä syntyi 5 pistettä eroa. Vaikka Pyrintö pyrki itsekin vahvasti korin alle, se oli puolustuksessa takaa-ajo tilanteessa, jonka seurauksena tuli ymmärrettävästi myöhästymisiä, jotka johtivat virheisiin. Lisäksi pari yli-innokasta riistoyritystä kostautui, kun joukkuevirheet olivat täynnä.

Pyrinnön paras oli tänään kapteeni Osku Heinonen (22/0/3 riistoa). Devante Foster kokosi jälleen tupla-tuplan: 11 pistettä ja 11 levypalloa. David Gonzalvezille kertyi toisella puoliajalla, ja siis koko pelissä 18 pistettä ja 3 levypalloa. Topias Palmi (13/4/4 syöt.), Emanual Shepherd (14/6/3 syöt.) ja Shaquille Keith (15/5) ottivat oman tärkeän hetkensä kotijoukkueen hyökkäyspelissä.

Kouvojen peliä pyöritti nopea ja taitava Deshon Taylor (21/1) peräti 12 koriin johtavalla syötöllään.
Asiantunteva raati palkitsi parhaana kuitenkin Amir Hintonin (19/6). Koko Kouvojen ulkomaalaisvahvistusten nelikko teki vaikutuksen nopeudellaan ja taitavuudellaan.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Kouvot pelasi hienosti ja voitti. Heidän pelistään näkee, että syksy on ollut voitokas.
Alku oli meidän, mutta ilmeenkään värähtämättä he menivät pieneen viisikkoon ja aiheuttivat meille tosi paljon ongelmia, kun kentällä olikin viisi takamiestä. Emme saaneet missään vaiheessa pallollista pelaaja kuriin. Siitä aiheutui kaikenlaisia ongelmia. Jouduimme juoksemaan pallon perässä, se kuluttaa energiaa, mutta on myös osasyy myös mm. siihen miksi hävisimme ne levypallot, kun oltiin väärissä spoteissa kun heitto lähti.

Jyri Lehtonen, Kouvojen päävalmentaja:
Puhuimme ennen peliä, että tästä ei tule painimatsi vaan nyrkkeilymatsi. Tuli muutama kerta leukaperiin, mutta siitä täytyy vaan nousta.
Olisimme voineet voittaa pelin jo vähän aikaisemmin, mutta David (Gonzalvez) laittoi kovia kuppeja. Meillä oli kolme vaihtoehtoa: pysymme omassa konseptissa, siirrymme pieneen viisikkoon, joka toimikin tänään hyvin, ja takataskussa oli vielä perinteinen 2-3 paikka. Taktinen valmistautuminen onnistui hyvin, mutta intensiteetti on ollut alhainen, kun vähän pelaajia harjoituksissa.


Deshon Taylor, Kouvot:
Intensiivinen peli niin hyökkäyksellisesti kuin puolustuksellisesti. Pisteitä tehtiin paljon ja tämä olikin pisteputkien peli. Pyrintö auttaa paljon pallo-screeneissä, joten meidän täytyi löytää vapaat pelaajat.

David Gonzalvez, Pyrintö:
Kova taistelu. Kouvoilla oli 5 ulkopelaajaa ja pelasivat koko pelin veitsenterällä. He pelasivat pienellä viisikolla, mutta voittivat silti esim.  levypallot. Täytyy antaa heille tunnustus, sillä heittivät myös kovia heittoja sisään loppuun asti.

Pyrintö vetäytyy nyt maaottelutauolle. Topias Palmi matkaa siis Susijengin mukaan, kun muu joukkue keskittyy viemään omaa pelikonseptia eteenpäin.

Pyrinnön seuraava ottelu on vasta sunnuntaina 5.12.2021 Nokialla.

Kotiin Pyynikille palataan keskiviikkona 8.12.2021.
Kyseessä on Pyrinnön pääseuran 125 v. ja Pyrinnön koripallojaoston 80 v. juhlaottelu
johon vieraaksi saapuu toinen perinteinen seura KTP.

Kuvat: Joonas Caven