PYRINTÖ TAISTELI VOITON VILPPAASTA

13.1.2021 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö nousi viimeisen 6 minuutin rynnistyksellään arvokkaaseen voittoon Salon Vilppaasta 86-82 (44-45).
Kotijoukkue osoitti yhteisöllisyyden voiman sillä se taisteli voiton nimenomaan joukkueena, kun vierasjoukkue näytti jo karkaavan. Sarjakakkonen Pyrintö vahvisti asemaansa sarjakakkosena kasvattaen eron seuraaviin Vilppaaseen ja Karhuun 4 sarjapisteeseen.

Molemmat joukkueet joutuivat otteluun vajaamiehisinä. Pyrinnöltä kokoonpanosta puuttui edelleen Justus Kilpinen ja lisäksi aamupäivällä rivistä putosi Valtteri Leppänen ja David Gonzalvez, jonka koronatestitulos ei ollut saapunut ennen pelin alkua. Tulos tuli myöhemmin samana iltana negatiivisena. Vilppaalta kotiin jäivät Perttu Blomgren ja Mikko Koivisto.

Ennen peliä palkittiin Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen, jolle tämä oli jo 600. ottelu Korisliigan päävalmentajana.  Kolme edellistä kautta Pyrintöä valmentanut Toiviainen olisi varmasti saanut yleisöltä raikuvat aplodit, mutta ottelu pelattiin koronamääräysten vuoksi ilman yleisöä. Pyrinnön urheilutoimenjohtaja Elisa Hakanen kukitti Samin, joten hänellekin jäi juhlapelistään kotiin vietävää, vaikka sarjapisteet jäivät Pyynikille.

 

1. neljännes

Tomas Pihlajamäki nousi Pyrinnön aloitusviisikkoon Gonzalvezin tilalle.
Ottelu alkoi hermostuneesti, pallo pomppi niin pelaajien käsissä kuin koriraudoissa. Kesti 2:13 minuuttia ennen kuin Vilpas teki avauskorin. Osku Heinonen tasoitti sitten heti perään ja peli normalisoitui.
Pyrinnöllä oli alussa pahoja ongelmia puolustuspään levypallojen kanssa. Isokokoinen Vilpas ja kenties hieman erilainen peluutuksen rotaatio aiheuttivat epävarmuutta.
Vilppaan konkarisentteri Jeremiah Wood oli varsinkin ottelun alkupuolella ilmiömäinen. Aina kun Vilpas sai pallon Woodille vapaaheittoviivan korkeudelle (high-post) tai syvemmälle nurkan ja korin väliin (short corner) mies syötti Pyrinnön paikan päreiksi, Vilppaan korille leikkaaville pelaajille.
Kun Ladarie Griffin puolusti Pyrinnön ykköstykin Marcus Lewisin erinomaisesti, Pyrinnön hyökkäys näytti olevan kaukoheittojen varassa. Onneksi Shawn Hopkins ja Osku Heinonen osuivat alussa. Lisäksi Heinonen narutti Jeremiah Woodia ja taitavilla palloharhautuksilla ajoi 5 min jälkeen kotijoukkueen 15-9 johtoon.
Mutta sitten pari menetystä ja ohi heitettyä lay-uppia kostautuivat nopeasti ja Vilpas tuli rinnalle.
Sekavan ensimmäisen jakson jälkeen tilanne 23-22.

 

2. neljännes

Panu Peltokangas aloitti jakson kasvattamalla kolmosellaan Pyrinnön johtoa.
Silti merkit eivät luvanneet hyvää sillä Pyrintö ei päässyt korille mitenkään.
Jopa erinomaisesti kauden pelannut Brady Skeens epäröi valinnoissaan. Mies kääntyi monta kertaa pois tilanteesta, josta on yleensä nostanut korin. Isokokoinen Vilpas vei tilan taitavasti.
Ja kun kaukoheitotkaan eivät enää alun jälkeen uponneet, Pyrintö oli pelillisesti vaikeuksissa.
4 minuutin pelin jälkeen Vilpas siirtyi 28-31 johtoon Myles Stephensin kolmosella.
Riku Laine oli kovassa heitossa ja mies pommitti Pyrinnön puolustukselta vapaaksi jääneet kolmoset puoliaikaan mennessä peräti 5/5. Laineella on selvästi sydämessä erityinen paikka Pyynikin hallille, sillä mies on usein kovassa tikissä Tampereella.
Shawn Hopkins pommitti tärkeä kolmosen ja Osku Heinonen pujotteli jälleen korille kun heittotilaa ei saanut. Pyrintö roikkui mukana ja 3 sekuntia ennen puoliaikaa kotijoukkue pelasi aikalisän jälkeen komean päätyrajakuvion, josta Marcus Lewis pamautti TOP10 donkin. Tärkeä kori sillä näin pitkälle tauolle päästiin vain pisteen takaa, 44-45.

 

3. neljännes

Osku Heinonen oli erittäin aktiivinen koko pelin ja vaikka kolmoset eivät osuneetkaan, mies pelasi muuten hyvin. Toinen puoliaika alkoi Oskun hypärillä ja Pyrintö nousi hetkeksi johtoon 46-45
Kolmannella jaksolla Pyrintö sössi lay-uppeja ja Vilpas palasi kuskin paikalle.
Pyrintö roikkui mukana kuitenkin sisukkaasti ja aina, tai ainakin riittävän usein, löytyi joku joka kovalla korillaan piti Pyrinnön pelissä mukana, kuten Panu Peltokangas toisella kolmosellaan kavensi jakson puolivälissä tilanteeksi 50-53.
Sen jälkeen Pyrintö pelasi palloa Shaquille Thomasille jonka ratkaisut olivat vähintäänkin vaikeita. Puolustajaansa pitempänä Thomas pystyi voittamaan puolustajansa vaikka lantio näytti A-katsomon suuntaan, hartialinja B-katsomoon ja katse tyhjään kahvioon. Mies nosti kuitenkin kahden pisteen korinsa kovalla prosentilla 6/9 tärkeässä paikassa. Thomasin korilla Pyrintö nousi taas johtoon hetkeksi (57-56) pari minuuttia ennen viimeistä taukoa.
Vilppaan Elias Eerikinharju oli joutunut hakemaan pelirytmiä pelin alkupuoliskon, mutta sitten hän punnersi väkisin 4 pistettä peräjälkeen ja vei Vilppaan taukojohtoon 57-63.
Hyvin kuvaavaa Marcus Lewisin tuskastumiselle oli, kun jakson lopussa hän pääsi 3 pisteen kaarelta pelaamaan viimeisen hyökkäyksen itseään paljon hitaampaa Woodia vastaan, mutta mies ei saanut edes heittoa aikaiseksi. Pallo jäi käteen.

 

4. neljännes

Pyrintö ei olisi sarjakakkonen, jos se olisi luovuttanut vain siksi, ettei kaikki mene aina kuten toivoisi.
Tomas Pihlajamäki heitti ilmaan upean syötön Brady Skeensille joka pamautti ahtaasta tilasta Vilpas pelaajien keskeltä komean alley-oop donkin. Pyrintö etsi sytyttäjää leimahtaakseen.
Mutta vielä oli märkää ja pelissä oli epätavallista epävarmuutta. Kun korille ajettiin, sinne mentiin syöttääkseen, ei koria tekemään. Kokenut Vilpas luki nämä ja peitti syöttölinjat. Pyrinnölle ei tilastoitu ottelussa kuin 6 menetystä, mutta silti päättämättömien ajojen seurauksena se seuraava heitto oli pakotettu ja huonompi.
Miikka Sopanen otti aikalisän 6 minuutin kohdalla, kun Vilpas repi tilanteeksi 64-72.
Sillä hetkellä Pyrinnön kaukoheittojen prosentti oli hyvin vaatimaton 25%
Vaan mitä teki Pyrintö tullessaan aikalisältä? Lassi Kilpinen ja Tomas Pihlajamäki pussittivat kolmosen mieheen ja yhtäkkiä tilanne taas 70-72 ja juhlakalu Toiviaisen vuoro kutsua Vilpas aikalisälle.
Pyrintö tuli aikalisältä itseluottamusta uhkuen. Hyvän puolustuksen jälkeen se juoksi pelin ensin tasoihin, sitten Marcus Lewis tykitti kolmosen.
Brady Skeens otti peräkkäisissä tilanteissa levypallon, ajoi lay-upin pohjaan asti ja taas toisessa päässä heitontorjunta. Pyrintö vyörytti: kun Osku Heinonen saa heiton flow-tilanteessa, sukka soi #aina.
Kun kello näytti peliaikaa 2:40 Vilpas otti toisen aikalisän, sillä nyt Pyrintö näytti karkaavan (80-72).
Vilpas teki aikalisän jälkeen seuraavat 4 pistettä. Thomas armahti Pyrinnön uhkaavan kuivan jakson kaatumalla jälleen korin alta kummallisen nostonsa rautojen kautta sisään.
Vilppaan Griffin oli hurjana ja minuutti ennen loppua hän kuroi kolmosellaan eroksi vaivaiset 2 pistettä (82-80)
Pyrinnön toiseksi viimeinen hyökkäys oli kovin staattinen, mutta Osku Heinonen onnistui silti pelaamaan Marcus Lewisille ihan kelpo paikan. Heitto kolisi ohi.
Mutta 15 sekuntia ennen loppua Lassi Kilpinen riisti pallon Stephensiltä ja juoksi pallon koriin 84-80.

Vilpas iski nopeasti ja 8 sekuntia ennen loppua Stephens kavensi lay-upillaan 84-82. Pyrintö pelasi pallon päätyrajasta Osku Heinoselle jota Vilppaan oli jo pakko rikkoa. Osku pussitti eron uudestaan 4 pisteeseen ja peli oli ohi, sillä Vilppaalla ei ollut enää aikalisiä käytettävissään.

Nostot:

Pyrinnön parhaana palkittiin Osku Heinonen (20/1) joka pelasi hyvin vaikkei miehen tavaramerkki, kaukoheitot, tänään uponneetkaan (kolmoset 2/9). Peliään monipuolistanut Heinonen jallitti vastustajiaan ja sijoittui puolustuksessa hyvin.
Niin ikään Brady Skeens joutui pelissä epämukavuusalueelleen, mutta pelin edetessä tottui pelaamaan Vilppaan puolustusta vastaan. Mies tilastoi jälleen tupla-tuplan: 15 pistettä – 12 levypalloa (+ 3 torjuntaa).
Shawn Hopkins tilastoi 13/7.
Kuten kerrottu, Shaquille Thomas punnersi korinsa tärkeään paikkaan (12/3). Thomasin suhteen on toiveissa aavistuksen aktiivisempi ja fyysisempi levypallopeli, muuten mies sopii kokonaisuuteen hyvin.
Mutta tänäänkin Pyrintö voitti siis joukkueena. Hyvänä esimerkkinä Lassi Kilpisen (5 p) 6 levypalloa ja 7 syöttöä sekä tietenkin se yksi riisto, joka ratkaisi pelin.

Vilppaan paras oli Ladarien Griffin (18/10) jonka puolustuspeli meinasi viedä siivet pyrintöläisten suusta.
Jeremiah Wood (3/11/6 syöttöä) oli ensimmäisellä puoliajalla ilmiömäinen. Harvemmin tulee näin paljon kehuttua miestä, joka tekee vain 3 pistettä. Mutta näytti vaan siltä, että aina kun Vilpas sai pallon Woodille, syntyi jotain hyvää. Toisella puoliajalla Wood ei pystynyt enää auttamaan joukkuettaan samalla tavalla.
Vilppaan kotimaisista pelaajista Riku Laine (15/3) oli siis varsinkin 1.puoliajalla pitelemätön.

Kommentit:
Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Hieno taisteluvoitto meiltä, etenkin kun vain 8 miestä pelikelpoisina. Ottelun ratkaisuhetkillä olimme oikein hyviä, vaikka otteluun mahtui huonompiakin jaksoja. Meille tyypilliseen tapaan ratkaisijoita löytyi tänäänkin useita, se on iso vahvuutemme.

Sami Toiviainen, Vilppaan päävalmentaja:
Onnittelut Pyrinnölle! Heidän 4.jakso oli todella vahva. Muutama nukahdus kostautui puolustuspäässä ja pieni tuska omassa hyökkäyksessä, kun ne vapaat kolmen pisteen heitot kolisivat rautoihin.

Riku Laine, Vilpas:
Teimme tyhmiä puolustusvirheitä neljännellä jaksolla, jotka sitten ratkaisivat pelin Pyrinnölle

Brady Skeens, Pyrintö:
Olemme tottuneet tekemään isompia pistemääriä. Vilpas puolusti hyvin. Usein vastustajat keskittyvät Marcusin (Lewis) puolustamiseen, koska hän on mahtava pelaaja. Me olemme kuitenkin hyvä joukkue ja pystymme kaikki auttamaan joukkuetta ja toisiamme.

Pyrinnön seuraava ottelu pelataan vasta ensi viikon perjantaina 22.1. Kotkassa.
Pallo heitetään ilmaan klo 18.30 ja ottelu on luonnollisesti nähtävissä Ruutu+ kanavalla.

 

Kuvat: Vera Suihko, Joonas Caven