RAPORTTI KARHU

3.2.2022 | Otteluraportit, Uutiset

”Tai olen niitä, joilla on tahto, ei voima” kuvaili aikanaan Eino Leino tilannetta, jossa ihmiseltä löytyy halua ja rohkeutta, mutta sentit ja kilot loppuvat vähän kesken. Pyrintö kaatui tänään kunniakkaan taistelun jälkeen sarjakärki Karhulle 85-94 (36-47). Lauantain kotipelissä Katajaa vastaan on siis mukavasti panosta.

Ennen ottelua Ruutu+ haastattelussa Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen kertoi kotijoukkueen keskittyvän tukkimaan 3-sekunnin alueen. Karhun koko, urheilullisuus ja intensiteetti pyrkiä korille oli kuitenkin niin korkealla tasolla, että oman korinalustan haltuunotto jäi Pyrinnöltä yritykseksi.


1.neljännes
Pyrintö tuli otteluun päättäväisesti, kumartelematta sarjakärjelle yhtään. Peli alkoi jälleen iloisella koritehtailulla molemmissa päissä kenttää. David Gonzalvez ajoi lay-upin ja Osku Heinonen heitti kolmosviivan takaa, Karhu puolestaan jyräsi korin alle syöttämällä.
Jälleen aloitusviisikossa pelannut Valtteri Leppänen puolusti erinomaisesti kaarella, ja Osku Heinonen heitti Karhun Pyrintö-kasvatin Miikka Marttisen edestä jo toisen kolmosen.
Pyrintö sai 5 minuutissa niukan 8-4 johdon.
Alusta asti huolta herätti kuitenkin Karhun fyysisyys korin alla. Devante Foster sai toisen virheensä jo 5 minuutin kohdalla.
Ike Smith, Lassi Kilpinen ja Tomas Pihlajamäki tulivat kentälle jakson puolivälissä.
Pari minuuttia ennen jakson loppua väkivahva Simeon Carter vei vaparilta Karhun ensimmäisen kerran johtoon 13-14.
Lassi Kilpinen loi kentälle palanneelle Devante Fosterille kaksi donkkipaikkaa, joilla kotijoukkue kiri uudestaan kärkeen 17-16. Kilpinen oli välillä ainoa pyrintöläinen joka voitti oman puolustajansa säännöllisesti ja pakotti Karhun puolustuksen rotaatioon.
Emmanual Shepherd tasoitti kolmosellaan taukonumeroiksi 20-20.

2.neljännes
Viime lauantaina hyvin Vilppaan Woodin kanssa paininut Devante Foster oli tänään vaikeuksissa.
Karhun isot miehet olivat liikkuvampia ja pyrkivät suoraviivaisemmin korille kuin Vilppaan peliä pyörittävä Wood. Karhu pääsi kenties hieman Fosterin korvien väliin ja ehkä sen seurauksena
mies otti hölmön 3. virheen rikkoessaan 3 pisteen heittäjää heti 45 sek. pelin jälkeen.
Pyrintö joutui muuttamaan peluutustaan jo tuossa vaiheessa peliä.
Karhu otti 2 minuutissa 0-7 pisteputken.
Vaikkei Karhun heittopeli ollut ensimmäisellä puoliajalla kummoista, se jyräsi korin alle vastustamattomasti. Miikka Sopanen otti aikalisän 3 min jälkeen tilanteessa 22-29.
Pyrintö keskittyi kaikin voimin oman 3-sek. alueen suojeluun ja sen myötä Karhu sai muutamia vapaita heittoja. Eero Innamaan kolmosella Karhu karkasi 22-32 johtoon.
Kun taistelusta huolimatta hävittiin korin alla, itseluottamus alkoi kärsiä ja heijastua muuhunkin pelaamiseen. Mutta periksi Pyrintö ei antanut, siitä ei voi syyttää!
David Gonzalvezin koreilla Pyrintö pysyi mukana pelissä. Karhun valmentaja Janne Koskimies otti aikalisän, kun Pyrintö teki kolmesta peräkkäisestä hyökkäyksestä korin.
Karhun aikalisän jälkeen Miikka Marttinen donkkasi karhun 32-45 johtoon ja nyt Sopanen käskytti Pyrinnön aikalisälle (kellossa 1:00). Sama mies ajoi toisen kovan lay-upin jolla mentiin pitkälle tauolle 36-47 numeroissa.
Puoliajan tilastot todistivat sen minkä silmäkin tänään näki.
Karhu oli tehnyt hyökkäyslevypalloista 12 pistettä Pyrinnön jäätyä paikkoheitoista nollille.

3.neljännes
Kovalla asenteella pelannut Valtteri Leppänen antoi uskoa uuteen nousuun, kun mies tykitti heti toisen puoliajan alkuun 3. kolmosensa.
Puolustuspäässä Pyrinnöllä oli kuitenkin samat ongelmat kuin ensimmäisellä 20 minuutilla.
Kotijoukkue hyppäsi, kurotti ja syöksyi pallon perään parhaansa mukaan, mutta lähes aina Karhu oli vähän ulottuvampi, painavampi tai kovempi. Virheitäkin kertyi, kun eri syistä myöhästyttiin tilanteista. Moog Konttinen lauloi aikanaan 1970-luvun Tampereen katujen karuista laeista, ”se joka lyö takas, aloittaa tappelun”. Levypallopelissä ensimmäisen iskun antaja voittaa yleensä tilanteen. Se toinen on nimittäin myöhässä.
Miikka Marttisen vietyä Karhun 39-55 johtoon, Pyrintö aikalisälle jo 2 min jälkeen.
Pelin suunnan kääntäminen näytti vaativan sellaista ihmettä, jota ei tänään ollut mahdollista tapahtua, mutta molemmat joukkueet pelasivat kiitettävällä asenteella.
Viimeiselle tauolle luvuista 58-73.

4.neljännes
Karhun ammattimaisuudesta ja vaatimustasosta kertoo, että joukkue jatkoi aktiivista hyökkäyslevypalloihin menemistä ja koko kentän prässiä.
Karhu toteuttaa maailmalla paikoin yleistyvää tapaa mennä koko joukkueella hyökkäyslevypalloihin, sen sijaan että levypalloon osallistuu vain pari pelaajaa ja muut juoksevat alas. Moinen taktinen veto on tietysti helpompaa, kun peli kulkee muutenkin ja kun joukkue saa organisoituja tai ainakin haluamiaan heittoja. Tällöin nimittäin korostuu vanha muistisääntö: heitto ei saa yllättää joukkuekavereita. Oli miten oli, Karhulla tulee olemaan melko varmasti seuraajia jo ensi kaudella.
Pyrintö kiri vaivihkaa muutamassa minuutissa eron 13 pisteeseen 65-78.
Ike Smith teki muutaman kovan korin ja Pyrintö pääsi jo Emmanual Shepherdin kolmosella 11 pisteen päähän, mutta sitten Karhu nosti taas yhden hyökkäyslevypallon sisään ja seuraavasta hyökkäyksestä Kotkan kasvatti Severi Kaukiainen venytti kolmosellaan eroksi 14 pistettä (72-86).
Miikka Sopanen otti aikalisän reilu 3 min ennen loppua ja arvatenkin muistutti, että lopullisen sarjataulukon koriero voi hyvinkin ratkaista mitä jatkosarjaa parin viikon päästä pelataan.
Tai todennäköisemmin Sopanen loi vielä uskoa ja taktiikkaa, miten otetaan loppukiri, että voitosta pelataan loppuun asti. Se olisi kuitenkin vaatinut, että Pyrintö pitää Karhun ilman pisteitä viimeiset 2 minuuttia. Siinä ei onnistuttu, mutta Ike Smith donkkasi vielä viime sekunnilla loppunumeroiksi 85-94.

Nostot:
Karhu voitti levypallot 33-47, ja haki peräti 21 hyökkäyslevypalloa, joista nosti toisella yrityksellä peräti 32 pistettä (Pyrintö 8 hyökkäyslevypallosta 6 pist.). Muissa tilastoissa ei niin suuria eroja tai niiden poikkeamat johtuvat edellisestä.

Valtteri Leppänen (9/1) palkittiin Pyrinnön nälkäisimpänä pelaajana, parhaaksi valittiin
Ike Smith (21/4) joka ei tänään saanut niin lentävää lähtöä otteluun kuin aiemmin, mutta keräsi silti jälleen messevän pistesaaliin tärkeillä koreilla. Devante Foster (16/9) pelasi hyvän hyökkäyspelin lukuun ottamatta turhia pallonmenetyksiä. Levypallopelin vaikeuksista ei voi häntä tai hurjat minuutit (36:55) urakoinutta Emmanual Shepherdia (8/9/3 syöt.) syyttää, se oli koko joukkueen ongelma, sillä Karhusta peräti 4 pelaajaa otti 2 tai enemmän hyökkäyslevypalloja.

Miikka Marttinen (18/2) palkittiin Karhun parhaana. Hyvin pelasivat myös mm. Cameron Jones (21/7/8 syöt.) ja Simeon Carter (20/10).

Kommentit:

Valtteri Leppänen, Pyrintö:
Jäätiin vähän pieneksi levypalloissa. Se oli aika iso tekijä miksi hävisimme, Karhu sai liikaa toisia yrityksiä. Karhu on fyysinen ja systemaattinen joukkue, rankaisee virheistä samantien.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Vaikka tiesimme, että Karhu tulee kovaa levypalloihin, mutta Siperia vasta opetti kuinka paljon siihen täytyy laittaa eforttia, ihan kaikkien 5 pelaajan joka tilanteessa. 21 hyökkäyslevypalloa ja niistä 32 pistettä, niin eipä tarvita korkeampaa matikkaa, että siihen peli ratkesi.

Janne Koskimies, Karhu Basketin päävalmentaja:
Ei ollut sellainen peli, jota tultiin hakemaan, en ole yhtään tyytyväinen pelaamiseemme. Voitettiin heittämällä enemmän kolmosia sisään ja otettiin paljon hyökkäyslevypalloja, mutta puolustuksessa
jalat eivät olleet mukana. Lassi Kilpisen ajoista Pyrintö sai joko suorina ajoina tai hyvien syöttöjen kautta 14 pistettä. Peli näytti enemmän Pyrinnön korikselta kuin meidän pelitavaltamme.

Miikka Marttinen, Karhu:
Ihan hyvä matsi. Puolustuksessa oli vähän ongelmia. Pyrintö hyökkäsi vapaalla tyylillään hyvin.
Kun heitto putoaa, niin pelaaminen näyttää hyvältä.

***************************

Pyrintö pääsee päättämään runkosarjan lauantaina Pyynikillä. Jos julkisuudessa annetut lausunnot muuttuvat päätöksiksi, lauantaina myös yleisö pääsee Pyynikille katsomaan tärkeää ottelua!

Pyrintö – Kataja
lauantaina 5.2.2022 klo 17.00
Pyynikin palloiluhallissa

Seuraa siis Pyrinnön somea erityisen tarkkaan!

Kuvat: Joonas Caven