RUNKOSARJA PAKETTIIN: PYRINTÖ SUVEREENIIN VOITTOON KATAJASTA!

6.2.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Pyynikin palloiluhallissa nähtiin hymyileviä kasvoja ennen ja jälkeen ottelun. Jälleennäkemisen lisäksi Pyrinnön kannattajat riemuitsivat kotijoukkueen lähes ylivoimaisesta voitosta tärkeässä runkosarjan viimeisessä pelissä. Pyrintö voitti Katajan komeasti 104-72 (51-30) ja varmisti paikan ylemmässä loppusarjassa. Ottelussa juhlittiin myös kapteeni Osku Heinosen 500. onnistunutta kolmen pisteen heittoa.

Pyrinnöllä on aihetta iloisiin ilmeisiin, sillä joukkue oli vielä ennen joulutaukoa jäämässä varsin selvästi alempaan jatkosarjaan. Joukkue teki kuitenkin pyyteettömästi töitä ja pystyi kääntämään pelaamiseen suunnan aivan täysin. Viimeisestä 7:stä ottelustaan Pyrintö voitti 6, vaikka ohjelman piti olla mahdoton.
Vastaan tulivat kaikki kärkipään joukkueet Kotkaa lukuun ottamatta. Siinä kaatui Kouvot, Seagulls, Vilpas, mitä niitä nyt oli…. Ja tänään selkä seinää vasten pelatessa Kataja kaatui juurineen!

1.neljännes
Ottelun alku oli tiukkaa puolustusta molemmilta joukkueilta. Kataja yritti kovaa pelaamalla ottaa luuloja Pyrinnöstä ja reippaalla käsien käytöllä saikin estettyä kotijoukkueen pääsemisen vauhtiin. 3 minuutin jälkeen peli oli vielä 2-6. Myös Pyrintö puolusti hyvin ja Katajan korit tulivat vaikeista heitoista.
Devante Foster oli selvästi pelipäällä. Mies puolusti erinomaisesti ja puheella ohjasi koko ajan niin, että Pyrintö pystyi vaihtamaan kaikki epäedulliset match-upit (kuka puolustaa ketäkin).
Useamman minuutin kuivan kauden hyökkäyspäässä katkaisi David Gonzalvez ja kohta perään Lassi Kilpinen kavensi jo tilanteeksi 7-8.
Sen jälkeen Pyrinnön hyökkäyspeli normalisoitui ja siihen uuteen normaaliin kuuluu, että Ike Smith alkoi päästä vauhtiin. Ensimmäiselle tauolle Pyrintö pääsi jo 18-15 johdossa.

2.neljännes
Panu Peltokangas on tullut rytinällä takaisin kokoonpanoon. Mies heitti heti jakson alkuun jo toisen kolmosensa ja Devante Foster tuuppasi perään omansa. Näin Pyrinnön isot pelaajat tulittivat kaaren takaa puolustushaastetta Katajan isoille puolustajille. Ei kannata antaa tilaa.
Osku Heinonen heitti oman kolmosensa samaan syssyyn. Kun David Gonzalvez ja Ike Smith supattivat keskenään ennen sisäänheittoa, ja sitten Gonza syötti suoraan sivurajasta Smithin vapaaksi korin alle, Katajan päävalmentaja Petri Virtanen otti 1. aikalisänsä tilanteessa 31-23.
Jakson puolivälissä David Gonzalvez hyökkäsi kahdesti tylysti Rahlir Hollis-Jeffersonia vastaan ja hassutti Pyrinnön jo 37-23 johtoon.
Pyrinnön puolustus oli rautaa ja saatuaan stoppeja, se juoksi kenttää show-tyyliin!
Kataja otti toisen aikalisänsä 4 minuuttia ennen puoliaikataukoa, kun Osku Heinonen pussitti kolmosella tamperelaiset 17 pisteen johtoon.
Pyrintö venytti eron jo 24 pisteeseen, mutta Kataja sai kirittyä taukotilanteeksi 51-30.

Food Cornerin jonossa fanit kummastelivat Pyrinnön huikeaa toista neljännestä, jonka Pyrintö vei 33-15.

3. neljännes
Jostain syystä Pyrinnön jalat olivat vielä pukukopissa, kun 3. jakso alkoi. Jos kotijoukkue oli hallinnut peliä pitämällä vauhtia, niin nyt Pyrintö käveli hyökkäykseen ja alkoi pelata staattisesta tilanteesta kummallisia match-up hyökkäyksiä, joissa yksi kerrallaan tungettiin mitä mielikuvituksellisemmalla tavalla mitä ahtaampaan asemaan. Ja 4 muuta pelaajaa seurasi paikallaan seisten vähän matkan päästä.
Kataja kuroi eroa kiinni minuutti minuutilta. Jakson puolivälissä Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopaselta petti pokka ja hän otti aikalisän tilanteessa 55-44.
Ero kaventui jo 9 pisteeseen, kunnes 3 minuuttia ennen taukoa Devante Foster taisteli väkisin pelaajien välillä kimpoilevan pallon ja kävi tekemässä tahtokorin (61-50). Sitten Tomas Pihlajamäki puolusti raivokkaasti ja syötti pallon korirenkaan lähelle ja Ike Smith juoksi tippaamaan sen sisään (63-50).
Petri Virtanen näki, että ottelun kulku oli jälleen muuttumassa ja otti aikalisän 2 min ennen viimeistä taukoa. Se ei kuitenkaan auttanut Katajaa, vaan Pyrintö juoksi jakson loppuun eroksi taas 20 pistettä (70-50). Lopulta Pyrintö hävisi 3. neljänneksen vain yhdellä pisteellä (19-20).

4.neljännes
Pyrintö ei leikkinyt enää tulella vaan lähti taistelemaan kovalla sykkeellä. Panu Peltokangas haki kaksi tahtolevypalloa, säpinää riitti eikä kävelystä ollut enää puhettakaan.
Pyrintö viihdytti yleisöä, joka muisti jälleen kuinka hienoa on seurata korista paikan päällä.
Korisottelu jos mikä on vuorovaikutteinen tapahtuma: pelaajat antavat yleisölle taistelua, yleisö antaa pelaajille voimaa ja näin onnistumisen kierre on valmis.
Kapteeni Osku Heinonen syötti pallon sokkona päänsä yli selkänsä taakse, johon Devante Foster juoksi tyhjään tilaan ja nosti kotijoukkueen jo 83-57 johtoon.
Pari minuuttia myöhemmin Heinonen tykitti kolmosen, joka oli hänen Korisliiga-uransa 500. onnistunut kolmen pisteen heitto! Kuten Pyynikin loistava kuuluttaja Timo Flinck kannusti: ”Sopii yrittää perässä!”
Pyynikillä koettiin tänään siis todellista juhlatunnelmaa.
Kion Williams viimeisteli Pyrinnön voittonumerot 104-72.

Nostot:
Pyrinnön parhaana palkittiin ansaitusti Devante Foster, joka pelasi monipuolisesti onnistuneen ottelun.
Mies oli vahva molemmissa päissä kenttää ja keräsi myös numeroitten valossa komean tilastorivin:
23 pistettä, 9 levypalloa, 2 syöttöä, 2 riistoa, 2 torjuntaa, pelitilanneheitot 64,3%.

Ike Smith (26 pist./11 lev./5 syöttöä) oli jälleen loistava! Juhlakalu Osku Heinonen pussitti 15 pistettä.
Ne huomion kohteena olleet kolmoset tänäänkin 50% tarkkuudella (3/6).
Emmanual Shepherd pelasi jälleen (8/9/5 syöt.) vahvasti auttaen joukkuetta siellä missä milloinkin apua tarvittiin. Pyrintö oli jälleen tänään yhtenäinen joukkue ja onnistujia tuli pitkin peliä koko leveydellä.
Hyvin kuvaavaa, että Pyrinnön penkki voitti tänään Katajan vaihdosta kentälle pelaajat peräti 42-25.

Katajan parhaana palkittiin 21 minuutissa 18 pistettä heittänyt Tomi Lommi. Susijengin takamies Jamar Wilson jäi tänään 5 pisteeseen.

Pyrintö siis varmisti paikkansa ylempään jatkosarjaan ja sitä myötä pudotuspeleihin. Runkosarja on vielä osin kesken. Ensi viikon aikana BC Nokia pelaa vielä 3 rästiotteluaan ja ovat edelleen mukana kilpailemassa Vilppaan kanssa ylemmän jatkosarjan paikasta. Näätien on kuitenkin voitettava kaikki 3 vieraspeliään (Korihait, Vilpas, Kouvot). Muussa tapauksessa se jää alempaan jatkosarjaan.
Jos BC Nokia siinä kuitenkin onnistuu, se ei uhkaa kuitenkaan Pyrintöä. Jos Vilpas, Nokia ja Pyrintö päätyvät tasapisteisiin, Vilpas putoaa alempaan jatkosarjaan keskinäisten pelien tappioiden myötä.

Kommentit: 

Osku Heinonen, Pyrintö:
Alku oli meiltä vähän tahmea. Ei saatu palloa koriin ja kaveri teki muutaman kovan korin, mutta sitten alettiin ottaa puolustuslevypalloja ja juoksemaan niin siitä tulikin sitten parinkymmenen pinnan ero puoliaikaan ja onnistuttiin vielä vähän kasvattamaan toisella puoliajalla.

Tomi Lommi, Kataja:
Meidän 1 vs 1 puolustus romahti 2. erässä. Kausi jatkuu. Jos ja kun pääsemme play-offseihin niin siellähän sarja alkaa alusta, 0-0 tilanteesta.

Pyrinnön päävalmentaja Miikka Sopanen:
Aloitimme pelin mielestäni hyvin. Kun puolustus pysyi betonisena, saimme stoppeja ja pääsimme juoksemaan ja siinä me olemme hyviä. Puoliajalla ei ollut tarkoitus muuttaa mitään, mutta niin aika usein käy, että jää joku prosentti hyvän olon tunnetta, kun johdetaan 20 pistettä. Emme kuitenkaan silloinkaan lopettaneet pelaamista ja lopputulos oli sitten kuitenkin hyvä.

Katajan päävalmentaja Petri Virtanen:
Tekosyitä turha kaivaa, tänään jäätiin jalkoihin pahasti. Puuttui ammattiylpeys 1 vs 1 tilanteissa ja Pyrinnön 2.neljänneksen hurmos, niin me olimme täysin vastaanottajia siinä. Nyt huilataan muutama päivä rankan viikon jälkeen ja sitten alkaa jatkosarja. 10 peliä ja 2 play-off paikkaa tarjolla, me olemme erittäin halukkaita tarttumaan toiseen niistä.

 

Kuva: Joonas Caven