SEAGULLS KÄRKIOTTELUUN PYYNIKILLE

29.10.2020 | Otteluennakko, Uutiset

Perjantaina on odotettavissa erityisen mielenkiintoinen korisottelu, kun Korisliigan ainoat puhtaan pelin joukkueet iskevät yhteen Pyynikin palloiluhallissa. Kauteen lähteissä Helsinki Seagullsin odotettiinkin olevan piikkipaikalla, mutta Pyrinnön hieno alkukausi on yllättänyt kaikki.

Taustaa Seagullseista

Seagulls on nuori seura. Se perustettiin vuonna 2013 vastaamaan helsinkiläisen huippukoriksen alennustilaan, kun pääkaupungissa ei ollut yhtään Korisliiga-joukkuetta. Seurat yhteistyössä ymmärsivät tietysti lippulaivan tarpeen ja epäilemättä muukin koripalloileva Suomi oli tyytyväinen ryhtiliikkeestä, joka toi uskottavuutta ja näkyvyyttä koko lajille.

Seagulls on osakeyhtiöpohjainen. Tunnettujen sijoittajien myötä seura on Korisliigaan noustuaan vahvistanut joukkuettaan vuosi vuodelta. Viime vuosina siitä on muodostunut ulkomailta Korisliigaan palaavien maajoukkuepelaajien kotisatama.

Seagullsin nimilista on tälläkin hetkellä vakuuttava: Susijengin kokeneet runkopelaajat Tuukka Kotti (6,3 pist./6,8 lev.//3,5 syöt.), Shawn Huff (12,3/4) ja Antti Kanervo (13,5/2) sekä Korisliigan kokenein pelaaja Timo Heinonen (6,3/2,5). Heistä kuka tahansa olisi minkä tahansa muun seuran kimalteleva keulakuva. Nuorta talenttia tuova Max Besselink (7,3/4,8) sekä amerikkalaispelaajat: väkivahva sentteri Wayne Martin jr (17/7), takamies Kendale McCullum (13/4,8/6,3 syöt.) sekä laiturit Porter Troupe (9/0,7) ja Mambi Diawara (6,5/3,3) joista kaksi viimeistä ovat tosin jääneet hieman Seagullsin kovan kotimaisen eturivin varjoon vielä alkukaudesta.

Seagullsia valmentaa Jussi Laakso, joka voitti Karhu Basketin päävalmentajana kaksi Suomen Mestaruutta ja on nyt toista kautta helsinkiläisten ruorissa.

Seagullsin ensimmäiset pelit ovat siis päättyneet Pyrinnön tapaan voitokkaasti. Avauspelissä Kisahallissa Karhu tosin meinasi ihan tosissaan ahmaista lokkiparven, mutta vaikka höyhenet jo pöllysivät, Seagulls nousi voittoon 84-82.  Myös Nokialla Seagullsin peli vielä takelteli, vaikka voitto tulikin (74-80) mutta coach Laakson mukaan Kouvot kotipelissä yhteinen idea kirkastui ja niin sekä Kouvot että Ura kaatuivat jo selvemmin numeroin.

Aloitteellisuus palkitaan

Molemmat joukkueet pelasivat keskiviikkona, joten valmistautumisaika on lyhyt. Välipäivä käytetään varmasti molemmissa joukkueissa palautumiseen ja akkujen lataamiseen. Varsinkin tässä vaiheessa kautta päähuomio on muutenkin omassa tekemisessä.
Toisaalta Pyrinnön valtavirrasta poikkeava pelitapa aiheuttaa kotijoukkueelle sen edun, etteivät vastustajat muutenkaan voi pelata täysin omaa peliään. Siksi Pyrinnön ei tarvitse niin paljon paneutua vastustajajoukkueen pelikuvioihin, vaan huomio pysyy aina enemmän omassa tekemisessä. Scouttauksen, siis vastustajan videotarkkailun, painopiste lieneekin yksittäisten pelaajien ominaisuuksissa sekä joissain pienpelitilanteissa.

Esim. Seagullsin pallo-screen puolustuksen on kehuttu surffaavan jo seuraavan aallon harjalla, mutta Pyrinnölle se ei ole ihan niin suuri ongelma, koska Pyrinnön hyökkäyspeli ei perustu pallo-screeneihin.
Toki Pyrintökin on niitä pelannut, mutta se ei ole kuitenkaan hyökkäyksen ydin.

Pyrinnön valmennustrio: Miikka Sopanen-Damon Williams-Antti Nikkilä on luonut pelitavan, joka on sikäli mainio, että aloite on jo lähtökohtaisesti aina Pyrinnöllä. Vastustaja ei voi juosta Pyrinnön saalistavaa paikkapuolustusta vastaan samoja set-hyökkäyksiä kuin normaalisti. Aloitteen saaminen on koriksessa aina tärkeää, sillä se joukkue, joka kontrolloi pelin rytmiä pääsee yleensä pelaamaan omilla vahvuuksillaan.

Kuinka Pyrintö onnistuu säilyttämään aloitteen Seagullsia vastaan, riippuu pitkälti siitä, miten nopeasti paikkapuolustus osaa reagoida vastustajan hyökkäyksen muutoksiin. Pyrinnön pitää myös vähintään pärjätä levypalloissa ja 1 vs 1 pelaamisessa.

Ilmassa kihelmöi

Päävalmentaja Miikka Sopanen:
-Hieno Korisliigan kärkikamppailu luvassa Pyynikillä, kun kaksi puhtaan pelin joukkuetta kohtaavat. Seagulls on ultrakokenut ja erinomaisesti valmennettu joukkue, jonka peli on rullannut komeasti kauden alusta asti. Niihin rattaisiin on meidän kapuloita iskettävä jos voittaa haluamme. Kokoonpano: Gonzalvez, Heinonen, Hopkins, Kilpinen J, Kilpinen L, Leppänen, Lewis, Peltokangas, Pihlajamäki, Skeens

 

Pyrintö – Seagulls
perjantaina 30.10. klo 18.30 Pyynikin palloiluhallissa.

Huomioithan poikkeusjärjestelyt joista on lisää infoa Uutiset-osiossa. Liput kannattaa ostaa ennakkoon tiketti.fi/pyrinto tai Pyrinnön toimistolta, Pyhäjärvenkatu 5H, jotta varmistat pääsysi peliin.

Punaista päälle ja Pyynikille!

Kuva: Vera Suihko, Joonas Caven