SEAGULLS VOITTI TOISEN PUOLIAJAN RYNNISTYKSELLÄÄN

31.10.2020 | Otteluraportit, Uutiset

Kihelmöivä Korisliigan kärkikamppailu oli vähintäänkin erinomaista viihdettä 25 minuutin ajan. Sitten Pyrinnön 3. jakson sukelluksesta tuli niin pitkä, että Seagulls tuli ensin tasoihin ja meni saman tien menojaan. Sarjan ennakkosuosikki osoitti tasonsa ja karkasi 79-100 (50-40) voittoon.

Pyrintö pelasi edelleen ilman sentteriään Marlon Johnsonia. Se ei kuitenkaan ollut tänäänkään ottelun ratkaisu, vaan ottelu kulminoitui Pyrinnön toisen puoliajan peräti 8 minuutin täysin pisteettömään jaksoon.

1. neljännes
Pyrintö ei tullut pelaamaan hyvää peliä, vaan voittamaan! Sen aisti kaikesta tekemisestä, vaikka alkuun parista puolustuksen merkkausvirheestä Seagullsin kovin tykki Antti Kanervo pääsi pussittamaan kaksi kolmosta peräkkäin.  Hetken näytti, että Seagulls syöttelee Pyrinnön puolustuksen päreiksi, kun Tuukka Kotti nosti helsinkiläiset 2-8 johtoon. Kuten aiemminkin tällä kaudella, Pyrintö oppii vastustajan tekemisestä ja puolustus kehittyy nopeasti. Jo erän puolivälissä erinomaisesti pelannut Brady Skeens nosti Pyrinnön ensimmäisen kerran johtoon 11-10.  Neljänneksen loppupuolella vaihtopenkiltä aloittanut haalariviisikko piti pelin hallussa varsinkin loistavasti esiintyneen Panu Peltokankaan johdolla. Itseluottamusta uhkunut Peltokangas pelasi alkukauden ehdottomasti parasta peliään molemmissa päissä kenttää ja oli kuin kivimuuri, johon lokkiparvi lensi kerta toisensa jälkeen. Pyrintö ensimmäiselle tauolle 19-16 johdossa.

2. neljännes
Pyrinnöllä oli henki päällä ja yleisö haukkoi henkeä, kun Shawn Hopkins täräytti ilmavan donkin. Pyrintö pyrki määrätietoisesti korille ja sen seurauksena Osku Heinonen lisäsi Pyrinnön johdoksi vapariviivalta 23-16. Seagullsin päävalmentaja Jussi Laakson huumorintaju loppui, kun Panu Peltokangas tykitti ensin kolmosen pohjaan ja kohta perään torjui Antti Kanervon korille ajosta pallon katsomon yläriville asti.
Pallo desinfioitiin korona-ajan määräysten mukaisesti ja Marcus Lewis heitti puhtaan palloon puhtaasti keskelle koria. Jussi Laakso otti aikalisän Seagullseille 2 minuutin pelin jälkeen tilanteessa 28-18.
Pyrinnön johto kasvoi parhaimmillaan 15 pisteeseen. Peli oli iloista, Lassi Kilpinen haki 6 minuutin kohdalla riiston ja tarjoili Shawn Hopkinsille alley-oop donkin joka nosti yleisön seisomaan.
Tauolla syötiin iloisella mielellä Foodcornerissa ravintola Hookin herkullisia siipiä 50-40 johdossa. Kaikki ymmärsivät kuitenkin, ettei peli ole ohi. Seagullsin maajoukkuepitoinen joukkue pystyy muuttamaan pelaamistaan.

3. neljännes
Pitkältä tauolta palasi selvästi aktiivisempi Seagulls. Vaikka David Gonzalvez osui ensimmäisessä hyppyheitossaan, miehen seuraavat 6 heittoa kolisivat rautoihin. Tuore isä, Osku Heinonen, nosti vielä 4 minuutin pelin jälkeen Pyrinnön 57-46 johtoon, mutta sitten Pyrinnön hyökkäyspeli tyrehtyi täysin. Tai oikeastaan se kuivui jo jakson alusta, mutta seuraukset tulivat esiin vasta seuraavan pisteettömän 8 minuutin aikana.
Seagulls auttoi reippaasti palloon päin ja tukki ajolinjat. Kokeneet ja suhteellisen isokokoiset pelaajat osasivat silti peittää Pyrinnön kovimmat kolmostykit ilman palloa tai niin, että he saivat pallon aina häirittynä, jolloin rytmistä heittäminen loppui kokonaan.
Kun Seagulls sai itseluottamusta puolustuspään onnistumisista, se vapautui myös hyökkäyspäässä liikuttamaan palloa nopeammin. Kun empiminen jäi, lokit saivat parempia heittoja. Aloite oli siirtynyt Seagullsille. Pyrintö yritti ehtiä häiritsemään heittoja, mutta kaikki peliin -tyyppisestä puolustuksesta ei tule mitään, jos päälle pääsee epävarmuus tai itseluottamuksen puute. Ajoitukset sakkaavat.
Seagulls sai peräti 25 pisteen putken ja pääsi viimeiselle tauolle 57-71 johdossa.

4. neljännes
Pyrintö sai seuraavat pisteensä vasta 4. jaksolla vajaan kahden minuutin jälkeen, kun Brady Skeens nosti tilanteeksi 59-77. Pyrintö ei luovuttanut vaan yritti vielä päättäväisesti peliin mukaan. Marcus Lewis ajoi korille maailmanluokan tyyliin, pamautti ahtaassa tilassa tasajalkapysähdyksestä uskomattoman donkin ja kohta perään heitti kolmosella Pyrinnön mahdollisen päähän, 68-81.  Jussi Laakso otti Seagullsille aikalisän jakson puolivälissä. Seagulls suki höyhenensä ja vei seuraavat minuutit taas 5-0. Peli oli käytännössä ohi.
Loppunumeroiksi jäivät 79-100.

Nostot:

Pyrinnöstä puhtaat paperit saavat vitospaikan pelaajat Brady Skeens (17/12) ja Panu Peltokangas (5/7/2 torjuntaa) jotka antoivat puolustuksen kovuudellaan ja levypallopelillään sekä 100% viimeistelyillään Pyrinnölle mahdollisuuden pelata voitosta.
Marcus Lewis (19/7/6 syöttöä) pystyy taidollaan ja atleettisuudellaan luomaan etua myös tilanteessa, jossa sitä ei lähtökohtaisesti ole pallon liikkeen tai joukkuehyökkäyksen avulla pystytty hankkimaan.
Myös David Gonzalvez (7/5) pystyy luomaan tilanteen nollasta, mutta tällä viikolla Pyrinnön kapteeni ei siltä osin pystynyt auttamaan joukkuettaan. Myös heitot kolisivat rautoihin.
Osku Heinonen (7/5) ja Shawn Hopkins (10/1/3 syöttöä) eivät tarvitse kummoista etua, kun tulosta syntyy. Omassa roolissaan molemmat liigan ehdotonta eliittiä. Tänään Hopkins oli joukkueensa tapaan tehokas ja erittäin näyttävä pelaaja 1.puoliajalla, mutta sortui 3. neljänneksellä punkemaan Seagullsin puolustuksen sumppuun.
Lassi Kilpinen (11/2) toi jälleen uskomatonta virtaa kentälle ja oli olennainen osa Pyrinnön peliä, kun karkumatkaa rakennettiin ja yritystä riitti vielä toisen puoliajan takaa-ajossakin.

Seagullsin pelinjohtaja ja suurimman pistepotin kerännyt Kendale McCullum (19/9/7 syöt.) oli avainpelaaja.
Joukkueen tärkeimpiä pelaajia olivat myös kolmostykit Shawn Huff (15/5/5) ja Antti Kanervo (18/4/3)
sekä sisäpelaajat Tuukka Kotti (11/6) ja Wayne Martin (10/6) jotka toisella puoliajalla empimisen jälkeen osasivat hyökätä korille saatuaan pallon Pyrinnön puolustuksen keskelle. Ehkä juuri tässä Pyrinnön sentterin Marlon Johnsonin torjuntauhan puuttuminen näkyi kaikkein selvimmin.

Vaikka takana on vasta 5 peliä ja edessä vielä monta kovaa joukkuetta ennen kuin kaikki vastustajat on kohdattu edes kertaalleen, Pyrintö on osoittanut, että se pystyy haastamaan ihan kenet vaan.
Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Tuli ilmi, ettemme ole vielä valmiita olemaan sarjan paras joukkue. Toisella puoliajalla emme liikkuneet enää pallottomana emmekä liikuttaneet palloa vaan hyökättiin suoraan Seagulssin puolustusta vastaan. Tästä opitaan ja ensi viikolla Vilpasta vastaan uusi yritys.

Jussi Laakso, Seagullsin päävalmentaja:
Kaksijakoinen peli. Ensimmäisellä puoliajalla emme puolustaneet ollenkaan, toisella jo sitten oikein hyvin. Saimme otettua ajot pois Lewisiltä ja muilta kovilta ajajilta emmekä silti jättäneet parhaita heittäjiä vapaaksi. Erilainen peli, kun emme pelanneet yhtään omaa set-hyökkäystämme. Kauden mittaan uskon, että opimme paremmin hyökkäämään paikkapuolustuksia vastaan, kun niitä tulee varmasti muiltakin joukkueilta vastaan.

Osku Heinonen, Pyrintö:
Ekalla puoliajalla pelattiin hyvää korista, mitä ollaan tällä kaudella toteutettu aikaisemmissa peleissä. Erityisesti kolmas erä oli meille myrkkyä tänään, hyökkäys ei oikein missään kohtaa erää loksahtanut kohdilleen. Tänään tappio, sitten vapaa viikonloppu, jonka jälkeen opiskellaan, mitä tehtiin väärin ja ensi viikolla uudella ilmeellä Saloon.

Shawn Huff, Seagulls:
Pyrintö pelaa todella erilaista koripalloa, ja siihen kestää hetken aikaa tottua. Ensimmäisellä puoliajalla yritimme muokata omaa peliämme heidän tyyliinsä sen sijaan, että olisimme pelanneet omaamme. Toisella puoliajalla lähdimme pelaamaan omaa peliämme. Teimme sitä, mitä me olemme tehneet koko vuoden, emmekä kikkailleet. Siihen tuli sitten ihan hyvä runi.

Ensi viikolla Pyrintö matkustaa keskiviikkona 4.11. Saloon Vilppaan ja Sami Toiviaisen vieraaksi. Ottelu on nähtävissä Ruutu Plus kanavalla.

Seuraava kotiottelu pelataan Pyynikillä lauantaina 7.11. klo 17.00. Ensi viikko on ”omistettu” Pyrinnön entisille valmentajille, sillä vierasjoukkue Lahti Basketballia luotsaa Pieti Poikola.

 

Kuvat: Vera Suihko, Joonas Caven