SO YOU WIN AGAIN!

8.11.2020 | Otteluraportit, Uutiset

”Tyt-tyy-dy-dy” hyräili Pyynikin palloiluhallin yleisö kotiin lähteissä. Jo 1970-luvulta asti Pyrinnön voittolauluna toiminut soul-biisi keinutti askelia, kun Pyrintö palasi voittavaksi joukkueeksi kertakaikkisen komean koris-shown jälkeen. Vakuuttavasti kauden aloittanut Lahti Basketball kaatui Pyrinnön toisen puoliajan rynnistykseen 118-88 (54-53).

Illan hahmo oli Marcus Lewis, joka vapautui varsinkin toisella puoliajalla aivan hurjaan lentoon. Sananmukaisesti lentoon! Pistetehtailu oli hurjaa, lopulta komeat 38 pistettä, mutta kirjurit olivat tarkkana eikä kukaan vaatinut pisteidenlaskun keskeyttämistä.

1. neljännes
Molemmilla joukkueilla oli ylösheitosta lähtien hyvä energia kentällä. Pelin intensiteetti ja molempien joukkueiden aktiivisuus oli todella mukavaa katsottavaa. Heti tuli selväksi, että tänään juostaan kenttää molempien tahdosta, jarrujoukkueet pelaavat muualla. Vaikka taktisesti joukkueiden aktiivinen pelitapa erosi toisistaan suuresti, se tuntuu olevan kuitenkin yhdistävä tekijä.  Lahti Basketball oli hieman niskan päällä alusta asti, mutta jakson puolivälin jälkeen Pyrintö sai puolustuksensa toimimaan ja Lahti hukkasi pallon 3 kertaa lyhyen ajan sisään.
Pyrinnön sortuessa muutamaan vähän huonoon heitonvalintaan ja Marcus Lewisin tuskaillessa vielä viimeistelyjensä kanssa, Lahti meinasi jo repiä eroa, mutta Panu Peltokankaan buzzer-beater summerikolmosella ero ensimmäisellä tauolla kohtuullinen 21-25.

2. neljännes
Kun Brady Skeens ja David Gonzalvez avasivat toisen jakson kolmosella mieheen, Lahti Basketballin päävalmentaja Pieti Poikola kutsui joukkueensa mietiskelyhetkeen jo 1:30 minuutin pelin jälkeen.
Tästä huolimatta Pyrintö meni 2 minuutin jälkeen ottelussa ensimmäisen kerran johtoon 30-28.
Lahti prässäsi Pyrintöä ylhäältä asti koko ottelun ajan. Tarkoitus oli luonnollisesti väsyttää Pyrinnön takapelaajia ja toisaalta ottaa aloite pelissä, pakottaa Pyrintö tekemään jotain muuta kuin se halusi.
David Gonzalves ja Lassi Kilpinen kestivät paineen kuitenkin hyvin eikä kummallekaan takamiehelle merkitty ottelussa itseasiassa ainuttakaan pallonmenetystä.
Pyrintö alkoi saada villin vaihteen päälle. Tomas Pihlajamäki pelasi fiksusti ja kovalla itseluottamuksella. Lahti pysyi kuitenkin mukana, kun Pyrintö nukahteli silloin tällöin. Esimerkiksi Pihlajamäen nostaessa jo 8. pisteensä, kotijoukkue tuuletteli vielä puolessa kentässä, kun Lahti kosti jo toiseen päähän pitäen pelin tasaisena. Puoliajalle Pyrinnön niukassa 54-53 johdossa.

Puoliajalla Lahti johti levypalloissa 16-22, mutta pallonhallinnat tasoittuvat, koska menetykset olivat vastaavasti Pyrinnön eduksi 3-11.

3. neljännes
Makkaratauolta molemmat joukkueet tulivat yhtä energisinä ja vauhti tuntui vaan kiihtyvän. 3 minuutin pelin jälkeen Lahti vaihtoi paikkapuolustukseen, mutta Pyrinnön henkisestä vahvuudesta kertoi, ettei Poikolan taktinen muutos vaikuttanut Pyrinnön intensiteettiin mitenkään.
Seuraavan 4 minuutin aikana joukkueet heittivät yhteensä 6 kpl kolmosia! Lahtelaisista Ville Karvonen, Pyrinnöstä Marcus Lewis, Panu Peltokangas ja Tomas Pihlajamäki.
Poikola näki, että Pyrintö pelaa mukavuusalueellaan ja yritti vielä aikalisällä muuttaa pelin kulkua, mutta varsinkin Lewis ja Pihlajamäki oli päästetty irti. Pyrintö murskasi Lahden neljänneksen puolivälin jälkeen ja repi viimeiselle tauolle jo 89-71 johdon.

4. neljännes
Lahdesta ei ollut enää nousemaan peliin mukaan, sillä Pyrintö pelasi niin kovalla itseluottamuksella. Muutama Skeensin ja Lewisin donkki, sitten 2 minuutin kohdalla Osku Heinosen viimeisteltyä läpiajosta alakautta veivillä pallon koriin, oltiin Pyynikillä nähty jo kaikki. Ihan kaikki.
Lahti otti vielä pari aikalisää, sillä Pieti Poikola ei hyväksy pelimoraalin rappiota, mutta Pyrintö jatkoi ilotulitusta ja ero kasvoi edelleen.
Loppunumerot 118-88 eivät kerro enää pelistä kovinkaan paljon. Ottelu ratkesi käytännössä 3. neljänneksellä.

Nostot:

Pyynikillä pelasi tänään kaksi Korisliigan eniten levypalloja kahminutta joukkuetta ja tämä näkyi fyysisenä taisteluna jokaisesta irtopallosta. Lisäksi molemmat joukkueet halusivat juosta kovaa hyökkäykseen, kun pallon saivat. Kun myös heittopeli oli kohdallaan, onnistuneet kolmoset 16-12 Pyrinnön hyväksi ja päälle kymmenkunta näyttävää donkkia, niin yleisö sai vastinetta lipulleen ihan koko rahalla.

Pyrinnöstä Marcus Lewis siis huikeat 38 pistettä sekä 9 levypalloa ja 7 syöttöä. Tomas Pihlajamäki tehtaili uuden Korisliigan piste-ennätyksensä 16 (3 lev./3 syöt.).  David Gonzalvez (14/4/4) palasi tilanteita voittavaksi pelaajaksi, Panu Peltokangas (11/3) oli jälleen erinomainen molemmilla koreilla. Osku Heinonen kirjasi 14/2 ja pelasi muuten kelpopelin, vaikka miehen tavaramerkki kolmoset osuivatkin tänään huonosti.

Lahti Basketballin pistekärki oli sentteri Henri Ventoniemi 17 pisteellä (8 levypalloa).
Brandon Myer (16/8) ja Wayne McCullough (16/5/7 syöt.) heti jäljillä. Ensimmäistä kauttaan Korisliigaa pelaava Ville Karvonen (12/3) oli erinomainen niin kauan kun Lahtikin, 25 minuuttia.

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Intensiteetti oli kohdallaan. Jotain kertoo joukkueesta, että pystymme käsittelemään edellisen pelin notkahduksen ja tulemaan seuraavaan peliin näin. Tämä ei ollut taktiikan voitto siinä mielessä, että olisimme muuttaneet jotain olennaista, vaan tänään pelaajat pistivät itsensä likoon ja se näkyi kentällä.

Pieti Poikola, Lahti Basketball päävalmentaja:
Pyrinnön donkki-ralli oli varmasti katsojille oikein miellyttävää seurattavaa. Meillä oli ajatus, mistä voimme auttaa, mutta huono valmentaja valitsi selvästikin väärät pelaajat, joiden annettiin heittää. Pyrinnön paikkapuolustusta vastaan hyökättäessä syötöt tulevat vähän eri kulmista ja ajoitukset korostuvat, mutta kyllä ratkaisu oli siinä, ettemme olleet henkisesti riittävän vahvoja. Pyrintö ansaitsi voiton.

Nyt edessä on kaksi yhden pelin viikkoa. Ensi viikolla Pyrintö matkustaa keskiviikkona 11.11. Kaarinaan, jossa se kohtaa jo toisen kerran tällä kaudella Ura Basketin Littoisten monitoimitalolla. Ottelu on nähtävissä Ruutu Plus kanavalla.

Seuraava kotiottelu pelataan Pyynikillä keskiviikkona 18.11. klo 18.30 jolloin Pyynikille saapuu Kobrat Lapualta.

Kuvat: Vera Suihko, Joonas Caven