TASAINEN VÄÄNTÖ KÄÄNTYI KOTKALLE

20.3.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Vajaamiehinen Pyrintö uhmasi kohtaloaan, mutta KTP haki lopulta pisteet Pyynikiltä numeroin 84-94 (41-41). Vanha viisaus on, että lopputulosta pitää kunnioittaa, mutta tällä kertaa pelkät numerot eivät kerro totuutta. Vielä 90 sekuntia ennen loppua peli oli vielä tasan. 
Ottelun tasaisuudesta kertoo myös, että ottelu oli 14 kertaa tasan, johto vaihtui 9 kertaa.
Yhtä kaikki, sarjapisteet Kotkaan.

Pyrinnön lähtökohdat otteluun olivat karut. Jo aiempien poissaolojen lisäksi Panu Peltokangas putosi kokoonpanosta lauantaina päivällä, joten Pyrinnön vaihtopenkillä kentälle pääsyä odottivat vain Lassi Kilpinen sekä Kion Williams ja Mika Nuolivirta, jotka ovat pelanneet tällä kaudella lähinnä Pyrinnön Akatemia-joukkueessa 1A-divisioonaa.

1.neljännes 

Ike Smith palasi tässä tilanteessa siis luonnollisesti aloitusviisikkoon. Ottelu alkoi heti kovalla taistelulla, jokaisen korin eteen joutui tekemään töitä. Ensimmäiset 5 min edettiin vuorotahtiin, sitten Pyrintö innostui Ike Smithin ja Osku Heinosen lay-upeilla pieneen irtiottoon ja KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä halusi aikalisän tilanteessa 12-7.
Keskiviikkoinen väsymys ei näkynyt Pyrinnön otteissa vaan kotiyleisön edessä joukkue pisti parastaan. Kion Williamsin ja David Gonzalvezin onnistumisilla Pyrintö pystyi vastaamaan KTP:n rymistelyyn ja ensimmäiselle tauolle mentiin 17-16 kotijohdossa.

2. neljännes 

Oli tietysti helppo arvata mitä joukkueiden taktiikkataululle oli tänään piirretty. KTP jyräsi korille syöttämällä ja Pyrintö yritti juosta avoimella kentällä aina kun se oli edullista. Turhanpäiväinen ryntäily oli kuitenkin tänään pannassa, sillä kokoonpanoon laajuus (lue: kapeus) ei mahdollistanut tänään sellaista huikentelevaista ja alati jatkuvaa juoksurallia, josta Pyynikillä on saatu nauttia.
Pyrinnön palautuminen oli selvästi onnistunut, sillä peli oli energistä ja yritteliästä. David Gonzalvez oli jälleen yhden vaisumman pelin jälkeen taas kuin nuori varsa. Mies kikkaili puoliaikaan mennessä jo 13 pistettä. Samoin Ike Smith oli saanut takaisin itseluottamuksensa ja/tai ammattiylpeytensä. Eero Lehtonen taisteli raivoisasti ja kaiken näiden vuodatettujen hikipisaroiden ansiosta Pyrintö pääsi puoliajalle tasatilanteessa 41-41.

Food Cornerissa oli tarjolla lähiruokaa sanan varsinaisessa merkityksessä, Pyynikin palloiluhallin aulan toisesta päästä. Saila’s  Kitchenin nuggetteja mutustaessa asiantunteva yleisö oli toiveikas, sillä Pyrintö oli pärjännyt levypalloissa erinomaisesti (22-20).  Samoin ihailtiin Eero Lehtosen 7 levypalloa.

3. neljännes 

Toinen puoliaika käynnistyi jälleen tasaisesti kori korista, johtopaikan vaihdellessa. Sitten KTP onnistui saamaan pari peräkkäistä puolustusvoittoa tuplaamalla Pyrinnön hyökkäyskorin alle ajautuneen pelaajan. KTP juoksi pallonriistoista 44-51 johtoon.
Pyrintö ei antanut kuitenkaan periksi. Mika Nuolivirran kahdella kolmosella sekä oskuheinosmaisella pistesumalla Pyrintö palasi pelaamaan taas voitosta.
Hauskin Oskun kori oli, kun hän pääsi hyökkäämään KTP:n massiivista Flenard Whitfieldiä vastaan 3 pisteen kaarella. Osku harhautteli niin että KTP:n voimanpesä kellahti takamukselleen ja Osku kuittasi päälle kolmosen ja pääsi vielä vapaaheittoviivallekin tilanteesta.
Kapteenin komein suoritus oli kuitenkin nopea hyökkäys, jossa Osku sai täydessä vauhdissa syötön, josta hän pysähtyi tasapainoiseen heittoon niin nopeasti, ettei niitä Korisliigassa usein näe.
Pyrinnöllä oli henki päällä! Lassi Kilpinen ja Ike Smith viimeistelivät kovat ajot. Päädyn side court-katsomossa keräiltiin tavaroita ja led-aitaa peräjälkeen, kun miehet ajautuivat hurjassa vauhdissa yleisön sekaan.
Myös KTP onnistui kuitenkin hyökkäyspelissään, joten viimeiselle tauolle niukassa vierasjohdossa 64-65.

4.neljännes 

Hyvän jakson alun jälkeen, Pyrinnön hyökkäys pysähtyi ja KTP iski heti armottomasti.
3 min jälkeen Miikka Sopanen otti aikalisän tilanteessa 70-75.
Ottelussa seurasi vähän sekava vaihe, jossa Osku Heinoselta paloi pinna, kun ensin vastustaja tunki jalkansa heittotilanteessa laskeutumistilaan ja kohta perään mies koki saaneensa iskun käsilleen toisessa heittoyrityksessä. Protestointia seurasi teknillinen virhe.
Ottamatta kantaa yksittäistilanteisiin, tuomarien toivoisi suojelevan heittäjää näiden kaikkein ikävimpien virheiden osalta. Tuskin Korisliigassa kukaan haluaa satuttaa toista pelaajaa, pelaajien välistä kunnioitusta kyllä onneksi riittää, mutta pelotteena heittäjän jalkoihin menoa kyllä käytetään. Kun heittäjä on kerran meinannut taittaa nilkkansa tai polvensa, heittoon tulee helposti epävarmuutta ja sitä jalkoihin ryntäilyllä tietysti tavoitellaankin. Joskus kunnon kolaus on yhden virheen väärti, mutta toki rautaisimmat ammattilaiset ovat oppineet kaatumaan itseään yleensä telomatta eikä korvien väliinkään pääse niin helpolla.

Oskun, Ike Smithin ja Devante Fosterin koreilla Pyrintö nousi tasoihin 84-84 n. reilu 3 minuuttia ennen loppua. KTP otti aikalisän pari minuuttia ennen loppua, jonka jälkeen kotkalaiset onnistuivat pysäyttämään Pyrinnön hyökkäyksen ja kun itse onnistuivat Jahvon Blairin ja Remu Raitasen johdolla toisessa päässä, KTP pääsi viimeiselle minuutille johdossa, jota Pyrintö ei onnistunut enää tavoittamaan, ero vaan kasvoi. Loppunumerot 94-84.

Nostot: 

Pyrintö menestyi levypallopelissä odotuksiin nähden erinomaisesti (40-39). Suurin ero joukkueiden välille syntyi 2 pisteen heittotarkkuudessa: 45,7% – 60%. Kaukoheitot Pyrintö heitti toisen jakson suman ansiosta mainiosti 43,5% (10/23).

Pyrinnön parhaana palkittiin Ike Smith (21/8) ja nälkäisimpänä pelaajana Eero Lehtonen (6/10).
David Gonzalvez (16/2/7 syöt.) onnistui varsinkin ensimmäisellä puoliajalla ja toisella puoliajalla korisukkaa heilutti Osku Heinonen (17/3). Tänään koko joukkue ansaitsee kuitenkin hatun noston upeasta taistelusta.

KTP:n pistekärkiä olivat Urald King (21/9) ja toisella puoliajalla loistanut Jahvon Blair (18/5/8 syöt.).
Remu Raitanen (15/5) oli jälleen Pyrinnölle hankala puolustettava.

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Lähtökohdat otteluun olivat vaikeat, mutta suoriuduttiin mielestäni hienosti. Yleensä me yritämme juosta vastustajalta jalat alta, mutta nyt siihen ei ollut resursseja, mutta onnistuimme silti tempon hallinnassa ihan kohtuullisesti. Erityisen ylpeä olen levypallopelistä. Ensimmäisen kerran voitimme levypallot KTP:tä vastaan, vaikka sen alan osaajia oli pois kokoonpanosta.
Tappio harmittaa, mutta aika vähän mikään muu.

Roope Mäkelä, KTP:n päävalmentaja:
Tämä ylempi jatkosarja on niin kova, että tietysti olen iloinen, että voitettiin. Kaverin lähtökohdat aika hurjat, hienosti kamppaili Pyrintö. Vähän meinasi usko mennä, sillä Osku Heinonen on sarjan kovin heittäjä. Viimeksi upotti meidät puolesta kentästä ja nytkin tosi kovia koreja. Jahvon Blair oli aika ulalla ensimmäisen puoliajan, mutta huikea toisella ja teki meidän kaikki ratkaisevat korit. 

Eero Lehtonen, Pyrintö:
38 min aika tasaista ja viimeisen 2 aikana ero repesi. Ajoittain saatiin pidettyä tempoa mieleisenä, vaikka välillä kaveri pääsi juoksemaan liikaa. Pienellä porukalla oltiin liikkeellä ja 2. ja 3. jaksolla isot minuutit vähän painoivat, mutta ei sitä viimeisellä jaksolla enää ajatellut.

Topias Kuukkanen:
Intensiivinen ottelu. Jaksettiin tehdä puolustuspäässä hommia koko 40 min. Vastustaja pelasi pienellä rotaatiolla, avainpelaajien minuutit tosi isoja. Niin peli kääntyi lopulta meille ja siihen uskottiinkin.

Pyrinnön osalta ylempi jatkosarja jatkuu ensi viikon vieraskiertueella.
Tiistaina 22.3. Pyrintö matkustaa Kauhajoelle, perjantaina 25.3. Kouvolaan.

Ylempi jatkosarja päättyy Pyrinnön osalta kotiottelulla

Pyrintö – Vilpas
Ke 30.3.2022 klo 18.30
Pyynikin palloiluhalli

Pyrinnön kotiotteluiden liput ovat myynnissä Pyrinnön toimistolla (Klingendahl) tai ennakkoon Tiketissä.