THEN WE TAKE SALO!

30.1.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrinnön vieraskiertue päättyi komeaakin komeammin, kun se haki myös Salohallista voiton.
Puolustava mestari kaatui 74-81 (40-45). Voitot Kouvolasta, Helsingistä ja Salosta todistavat, että Pyrintö on sarjan kuumin joukkue Karhu Basketin kanssa. Ja arvatkaas mikä tuleekaan vastaan keskiviikkona Pyynikillä?!

Lähtökohdat otteluun olivat molemmille joukkueille paineiset. Voitto olisi melkein saatava, muuten pääsy ylempään loppusarjaan, ja sen myötä varma paikka pudotuspeleihin, ei ole omissa käsissä. Ottelu olikin erittäin hyvätasoinen ja mahtavaa korisviihdettä.

1.neljännes
Vilpas marssitti kentälle 4 amerikkalaisvahvistusta ja Perttu Blomgrenin.
Tomas Pihlajamäen parannellessa pikkuvaivaansa, Pyrinnön viisikkoon nousi nimipäiväänsä viettävä Valtteri Leppänen, joka viimeisteli myös ottelun avauspisteet David Gonzalvezin syötöstä.
Pyrinnön hyökkäys sujui, ratkaisut tulivat monipuolisesti, mutta hyvin hyökkäsi myös Vilpas.
Ottelu alkoi heti viihdyttävällä koriksella.
Kohta alkoi muodostua ottelun käsikirjoitus. Devante Fosterille sattui pari menetystä, kun hän yritti ajaa korille Vilppaan massiivisen eturivin sekaan. Vaan Foster pistikin pian kolmosen sisään ja näytti sen pelin toisen puolen: miten Vilpas pystyy puolustamaan, riittääkö jalkoja, kun Pyrinnöltä löytyy tulivoimaa jokaiselta pelaajalta?
Vilpas hyödynsi korinalusvoimaansa erinomaisesti ja Jeremiah Wood oli pelätyn vaarallinen.
Wood viimeisteli itse, käänsi kovalla syötöllä toiseen laitaan ja kun Pyrintö ryntäsi kolmosta estämään, Vilppaan toinen järkäle Bryan Griffin vapautui korin alle.
Jakson puolivälissä peli tiukkaakin tiukemmin 11-12.
Ike Smith ja Lassi Kilpinen tulivat jo totutusti kentälle pian sen jälkeen, jonka seurauksena Emmanual Shepherd pääsi pelaamaan Juho Nenosta vastaan. Shepherd heitti ensin kolmosen ja sitten hyökkäsi korille, jolloin hitaampi Nenonen joutui rikkomaan. Emmanual vei vapariviivalta Pyrinnön 13-19 johtoon.
Vilpas pysyi kuitenkin mukana, varsinkin hienon pelin pelanneen Roope Ahosen kahdella kolmosella. Sitten Ike Smith alkoi takoa tapansa mukaan, kolme kahden pisteen koria peräjälkeen.
Vilpas onnistui kaventamaan kolmosella kuitenkin taukotilanteeksi 24-27.

2.neljännes
Vilpas tuli kuitenkin määrätietoisesti ja jyräsi korin alta 6-0 pisteputken, kun Pyrintö joutui jälleen Woodiin autettuaan juoksemaan pallon perässä. Vilpas 30-27 johtoon yhdessä minuutissa.
Devante Fosterilla ja koko Pyrinnöllä oli vaikeuksia myös hyökkäyksen sisäpelin kanssa, mutta enemmän kuin yksittäiset epäonnistumiset hyökkäyskorilla, huoletti missä vaiheessa ne alkavat heijastua puolustuspäässä, sillä Foster on Pyrinnölle erittäin tärkeä korivahti.

Jos Pyrinnöllä oli haasteita korin alla, kolikon toinen puoli alkoi näkyä yhä selvemmin kauempana korista. Vilppaalla oli vaikeuksia pysäyttää Osku Heinosta, joka tuntui tekevän mitä tahtoo.
Jakson puolivälissä Osku sai vastaansa Woodin 3 pisteen kaaren takana. Wood ei voinut Heinosen edessä tietenkään peruuttaa, Pyrinnön hyvän tilankäytön ansiosta Vilpas ei pystynyt myöskään vaihtamaan puolustajaa kesken tilanteen. Osku harhautteli muutaman kerran, Wood twistasi edestakaisin ja tämän epäreilun match-upin päätteeksi Osku pussitti hyppyheitolla Pyrinnön uudestaan johtoon (32-33).
Kun seuraavasta hyökkäyksestä Osku tykitti jo 13. pisteensä, Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen käskytti joukkueensa aikalisälle.
Pyrintö hyökkäsi hyvällä itseluottamuksella. Oskun mentyä vaihtoon, Valtteri Leppänen heitti kolmosella Pyrinnön 39-45 johtoon. Vilpas kavensi vielä taukonumeroiksi 40-45.

Pitkällä tauolla joka kodin Food Cornereissa, samalla kun kaluttiin Hookin siipiä, ihailtiin Osku Heinosen hurjia tilastoja: 16 pistettä puoliaikaan mennessä!
Vähän kuitenkin huoletti, sillä pitkän päälle Pyrinnön pitää pystyä luomaan myös sisäuhkaa, tavalla tai toisella. Molemmat joukkueet viimeistelivät hyvillä prosenteilla, tamperelaisten 2-pisteen heitot peräti 70%, mutta Pyrintö ei päässyt juuri ajamalla tai leikkaamalla sisään, vanhasta kunnon post-pelistä puhumattakaan. Siitä pelin osa-alueesta Pyrintö on strategisesta syystä luopunut jo joukkuetta kootessaan, mutta muulla tavoin sisäuhkaa kyllä tarvitaan.
Tilasto sen kertoi, Vilpas teki maalatulta alueelta (3-sek alue) 8 pistettä enemmän (18-10).
Pyrintö teki kahden pisteen korinsa pitkälti hyppyheitoilla.

3.neljännes
Toinen puoliaika alkoi siitä mihin oli jääty: Osku Heinonen käynnisti jakson korillaan ja Vilpas vastasi omallaan. Mutta sitten pelattiin 3 minuuttia ilman pisteitä.
David Gonzalvez sai virheen ja otti mokoma vielä teknillisen virheen päälle joka oli jo miehen 3.
Ike Smith tuli kentälle ja taas alkoi tapahtua: pari kovaa koria, mutta myös pari menetystä kun Vilpas laittoi enemmän käsiä eteen ja vei tilan pallon riplaukselta.
5 minuutin jälkeen peli tiukasti 48-50.
Kolmannella jaksolla pelin taso laski, jota me markkinointiosastolla kutsumme puolustuksen parantumiseksi. Nyt taisteltiin jokaisesta pallosta ja sen paras ilmentymä oli jälleen Lassi Kilpisen riisto, jossa hän syöksyi tippaamaan pallon vastustajan kuljetuksesta Ike Smithille, joka pääsi jatkotilanteesta nostamaan Pyrinnön 54-58 johtoon. Yksittäinen pieni tilanne, mutta juuri tällainen periksi antamattomuus ratkaisee pelin suunnan, silloin kun jokainen heitto ja syöttö ei löydä perille. David Gonzalvezin vapareilla Pyrintö pääsi viimeiselle tauolle 57-59 johdossa.
Rilleriä pukkaa.

4.neljännes
Vilppaan oma kasvatti Roope Ahonen vei kolmosellaan Vilppaan heti jakson alussa johtoon.
Pyrinnön hyökkäys oli ongelmissa, peli meni pompottamiseksi. Sopivien match-uppien (kuka puolustaa ketäkin) hakeminen pysäytti luonnollisen hyökkäyksen liikkeen, joka helpotti Vilppaan sijoittumista apuasemiin, antoi aikaa.
Gonzalvezin ja Fosterin menettäessä pallon pompotuksesta, näytti pahalta, kun Vilpas pääsi juoksemaan kenttää 64-59. Miikka Sopanen oli tietysti hereillä ja otti aikalisän.

Vilpas pääsi vielä 67-59 johtoon kunnes Emmanual Shepherd heitti kaksi peräkkäistä kolmosta ja vapautti Pyrinnön hyökkäyksen. Ensimmäinen Shepherdin kolmosista meni pikkuneliön kautta sisään ja vaikutti hieman onnekkaalta, mutta kaikki lasketaan.
Pyrintö jälleen pelaamassa voitosta!
Sitten Devante Foster meni rytinällä hyökkäyslevypalloon, törkkäsi heiton sisään ja vielä vaparilta 69-68. Ihan pian Foster haastoi pienemmän puolustajansa ja heitti tämän yli tamperelaiset  jälleen johtoon 73-74.
Ottelun lähetessä ratkaisuhetkiä Vilppaalla alkoi olla puolustuspäässä ongelmia. Wood joutui puolustamaan David Gonzalvezia keskellä kenttää. Gonza tanssitti salsaa ja heitti sen jälkeen Woodin naamaan kolmosen 73-77 (peliaikaa jäljellä 2:20).
Vilpas yritti hyödyntää match-up pareja toisessa päässä, lähempänä koria, mutta Woodin pari yleensä kovaprosenttista työntöheittoa pomppivat raudoista pyrintöläisten käsiin.
Sitten Ike Smith sai vastaansa Woodin ja vei vierasjoukkueen 74-79 johtoon.
Seuraavasta hyökkäyksestä Smith vei puolestaan lyhyempää puolustajaansa jyräten tämän yli ja Pyrintö yhtäkkiä 74-81 johtoon. Vilpas yritti vielä aikalisällä päästä mukaan, mutta kun Foster torjui läpiajon liimaamalla pallon levyyn, peli oli pelattu.
Pyrinnölle hieno, hieno, 74-81 voitto!

Nostot:

Pyrinnön määrätietoisuus on ihailtavaa. Tässäkin ottelussa peli ja sen rytmi oli pääosin pyrintöläisten hallinnassa, vaikka vastassa oli jälleen kotimaisen nykykoriksen kärkikokoonpanoja.
Kuten coach Sopanen totesi Ruutu+ haastattelussa, että Pyrinnön kova henkisen puolen kunto nousi alkukauden kuopista noustessa.

Odotetusti ottelun ratkaisu muodostui molemmille vaikeiden match-up -tilanteiden ympärille.
Pyrintö oli pitkään vaikeuksissa Jeremiah Woodin kanssa, mutta onnistui lopulta hänen puolustuksessaan riittävän hyvin. Toisaalta Vilppaalla loppuivat jalat kauempana korista ja Pyrintö pääsi hyödyntämään nopeutta romuluisia salolaisia vastaan.
Osku Heinonen (20/3) kantoi Pyrintöä ensimmäisellä puolikkaalla, Ike Smith (23/9) teki varsinkin toisella puoliajalla jälleen tärkeitä koreja. Emmanual Shepherd (13/12) pelasi tasapainoisen ja ehjän ottelun alusta loppuun. Devante Foster (11/9) hoiti oman tärkeän puolustusroolinsa hyvin, vaikka hyökkäyksessä olikin välillä haasteita.

Vilppaan ykkönen on illasta toiseen Jeremiah Wood (14/11/ 5 syöttöä). Roope Ahonen (14/0) heitti tarkasti kaukaa ja rakensi Vilppaan peliä mallikkaasti.

Kommentit:

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Meidän ilmeen muutos alkoi oikeastaan jo ennen joulua. Jouduttiin vaihtamaan kokoonpanoa ja pistettiin puolustustaktiikka uusiksi, kun jätkiltä lähti luotto edelliseen. Olen iloinen, että saan valmentaa näitä jätkiä. Ne uskoo tähän tekemiseen ja tiukoissa peleissä usko ei lopu. Puolustus toi meille voiton tänään ja Woodin kanssa pärjättiin hyvin. Meidän jätkät on kovassa fyysisessä kunnossa.

Osku Heinonen, Pyrintö:
Hyvä vire tauon jälkeen johtuu varmaan hyvästä harjoittelusta ja hyvästä itseluottamuksesta. Vieraissa tuntuu kulkevan, eihän me kotona osata pelata. Bussimatkat sopii meille, kun on niin nuorta porukkaa. Taktiikkana oli ottaa Woodin sisäpeli pois ja onnistuttiin siinä. 

Sami Toiviainen, Vilppaan päävalmentaja:
Tänään ei oltu tarpeeksi hyviä tunnistamaan vastustajan pelaajien parhaita ominaisuuksia. Ei oltu tarpeeksi hyviä levypallopelaamisessa ja viimeisen viiden minuutin viisi tehtyä pistettä ei riitä. Pyrintö ei tee mitään superihmeellistä, mutta puolustaa tällä hetkellä hyvin. Peli on simppeliä, mutta kurinalaista. Osku Heinonen nousi esiin ensimmäisellä puoliajalla, Gonzalvez ja Smith toisella. Meillä hyvä harjoitusviikko ja laatu eivät siirry parhaillaan peleihin. Minun pitää myös miettiä peluutusta ja pelaajien minuutteja.

Roope Ahonen, Vilpas:
Ruvettiin lopussa puskemaan liikaa yksin ja otettiin huonoja ratkaisuja. Pienet virheet merkkaa näin hyvää joukkuetta vastaan, täytyy vaan pelata täydet 40 minuuttia. Ollaan treenattu hyvin, mutta synkät jaksot venyvät peleissä liian pitkiksi.

Pyrinnön runkosarja päättyy kotiotteluihin Pyynikillä.
Ke 2.2. klo 18.30 Karhu
La 5.2. klo 17.00 Kataja

Karhu-ottelu jouduttaneen pelaamaan ilman yleisöä, sillä nykyiset koronarajoitukset ulottuvat 4.2. asti. Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Elämme kuitenkin toivossa, että runkosarjan päättävään Kataja peliin saamme jälleen
palata mahtavassa vireessä olevan Pyrinnön tueksi.

Kuvat: Joonas Caven