URA NURIN HOPKINSIN JOHDOLLA

22.10.2020 | Otteluraportit, Uutiset

Pyrintö keikkuu Korisliigan sarjakärjessä kolmen ensimmäisen kierroksen jälkeen yhdessä niin ikään tappiottomien KTP:n ja Seagullsin kanssa. Keskiviikkona Pyynikillä kaatui Ura Basket 100-86.
Shawn Hopkins nautti silminnähden pelaamisesta ja heitti Korisliiga-uransa ennätyksen 22 pistettä.

Pyrintö joutui otteluun ilman Joensuussa loistanutta sentteriään Marlon Johnsonia. Vaikka Pyrintö hävisi tänään levypallot ja jäi ajoittain lyhyeksi, kun puolustuksen ulottuvin maalivahti puuttui, Pyrintö onnistui puolustuksessa vähintäänkin riittävän hyvin. 14 riistoa ja 26 menetystä vastustajalle toivat pallonhallintoja toisella tavalla.

 

1. neljännes

Ura oli valmistautunut otteluun erinomaisesti. Se otti heti ottelun alussa aloitteen vastaamalla Pyrinnön puolustustapaan omalla paikkapuolustuksellaan. Sitten se vaihteli mies- ja paikkapuolustuksen kanssa niin, että Pyrinnön oli vaikea päästä rytmiin. Kuten usein, Uran onnistuminen puolustuspäässä toi itseluottamusta myös hyökkäykseen ja Ura heitti pelin alussa käytännössä kaikki heittonsa koriin. Vieraat johtivat peliä jo 2-11, mutta pikkuhiljaa Pyrintö pääsi peliin mukaan.
Matti Nuutisen saatua nopeasti kaksi epäonnista virhettä, Uran päävalmentaja Damion Dantzler otti johtavan pelaajansa vaihtoon. Samoihin aikoihin Pyrinnön vaihtaessa Lassi Kilpisen, Panu Peltokankaan ja Justus Kilpisen kentälle, Pyrintö onnistui ottamaan aloitteen kotijoukkueelle. Nyt Pyrintö määräsi tahdin.
Ensimmäiselle tauolle mentiin kuitenkin vielä Uran johdossa 23-24.

 

2. neljännes

Pyrinnölle tuli ongelmia omanpään levypallopelissä, kun Ura tuli toisen neljänneksen alkuun selvästi fyysisemmin. Pyrintö sai ensimmäisellä puoliajalla 9 puolustuslevypalloa, Ura 6 hyökkäyslevypalloa. Suhde voisi olla huolestuttava, mutta vastaavasti toisessa päässä irtopalloja oli jaossa paljon enemmän ja siellä Pyrintö pärjäsi samassa suhteessa hakien peräti 13 hyökkäyslevypalloa.
Ottelun ratkaisun avaimet kävivät kuitenkin ilmi jo toisella neljänneksellä. Ura menetti pallon jo puoliaikaan mennessä peräti 15 kertaa ja Pyrintöhän on ollut tällä kaudella avoimella kentällä erinomainen.
Korisjunnujen pitäisi katsoa Marcus Lewisin pelaamisessa ennen kaikkea hänen jalkatekniikoitaan, miten hän pystyy muuttamaan rytmiä ja suuntaa niin ajoon lähteissä kuin korin viimeistelyssä.
Jakson puolivälissä Ura siirtyi paikkapuolustukseen ja Pyrinnön huonojen heitonvalintojen myötä orastava karkumatka kutistui 6 pisteeseen ennen pitkää taukoa.

 

3. neljännes

Puoliajan jälkeen Ura jatkoi siitä mihin jäi. Se syötti pallon useamman kerran Pyrinnön aktiivisen paikkapuolustuksen käsiin ja Pyrintö juoksi nopeasti lisää kaulaa. Jo 2 minuutin pelin jälkeen Dantzler kutsui Uran aikalisälle, kun Hopkins oli ensin viimeistellyt korin hyökkäyslevypallosta ja heti perään donkannut riiston jälkeen pallon koriin. Uran epäonni jatkui, kun Nuutinen sai 3. virheensä.
Pyrintö löysi paikanmurtopeleistä sen kaikkein kauneimman: joukkue syötti pallon puolustajien väliin vapaaheittoviivan korkeudelle ja pudotti siitä ryntäävän puolustuksen ihmetellessä helpon syötön korin alle vapaalle pelaajalle. Tai kun pallo saatiin puolustuksen sisään, sieltä päästiin syöttämään kaarelle hyviä vastapalloheittoja. Vaan sitten maltti taas loppui eikä palloa maltettu syöttää puolustuksen keskelle, jonka jälkeen pelkkä pallon kaarella syöttely ei tuottanut kummoisia heittopaikkoja.
16 pisteen karkumatka kutistui jo 10 pisteeseen, mutta Hopkinsin kovan 3 pisteen heiton myötä Pyrintö pääsi kuitenkin tauolle 77-64 johdossa.

 

4. neljännes

Viimeisen neljänneksen alkuun Pyrintö hosui pari huonoa ratkaisua, mutta Sopasen valmennustiimi oli hereillä ja otti aikalisän jo minuutin pelin jälkeen. Sankariviitat pois ja takaisin töihin!
Pyrintö otti uudestaan aloitteen, mutta Ura roikkui silti todella hyvin iskuetäisyydellä. Täysi tunnustus täytyy antaa Uran yhdelle erittäin näyttävälle paikanmurto pelille, joka ansaitsisi kernaasti paikan Korisliigan high-lights-koosteeseen, kuin vaihteluna sinänsä hienoille yksilösuorituksille.
Pyrintö oli kuitenkin päättäväinen ja Justus Kilpisen kolmosen jälkeen Ura joutui aikalisälle. Jotain täytyi tehdä, sillä Pyrintö oli sitkeästi 84-73 johdossa ja peliaikaa jäljellä 5 minuuttia.
Molemmat joukkueet menettivät minuutin sisään avainpelaajansa, kun Uran Matti Nuutinen ja Pyrinnön David Gonzalvez saivat 5. virheensä.
Pyrinnön kokoonpanon leveys kesti tämän selvästi paremmin. Ottelu päättyi käytännössä reilu 2 minuuttia ennen loppua, kun ensin Shawn Hopkins ajoi kovaa korille ja pian perään Osku Heinonen naulasi viivan takaa kolmosella eron jo 16 pisteeseen. Loppunumerot 100-86 Pyrinnölle.

 

Nostot:

Tämä ilta oli Shawn Hopkinsin. Kuten jo todettua mies heitti ja donkkasi ennätyspisteensä 22. Mies selvästi nauttii pelaamisesta, sillä hymy on ollut herkässä. Pyrinnön tämän kauden pelitapa on epäilemättä mieleen hänen kaltaiselleen monipuoliselle ja atleettiselle pelaajalle.
Brady Skeens sai Johnsonin puuttuessa lisäminuutteja ja viimeisteli kovalla prosentilla 15 pistettä/6 levypalloa.
Pyrinnöstä yhteensä 6 pelaajaa ylsi kaksinumeroisille pisteille. Mainittujen lisäksi David Gonzalvez (12/6/8 syöt.), Osku Heinonen (11/4), Lassi Kilpinen (10/3/5 syöt.) ja Marcus Lewis (11/6/5 syöt.)
Panu Peltokangas (7/3) ja Justus Kilpinen (5/0) tekivät miehen työn puolustuspäässä, mutta viimeistelivät myös hyvällä prosentilla heittonsa, kun paikka tuli.

Myös Ura Basketilla kaikki 10 pelaajaa onnistuivat korin teossa. Matti Nuutinen (15/11), Javan White (15/5) ja Kevaughn Allen (13/4) olivat tilastokärjet, mutta heti perässä nopeasti ja tarkasti heittänyt Ville Hänninen (11/4/5 syöttöä).

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Alussa ei oltu täysin valmiita. Selkärankaa osoitti kuitenkin, että tulimme takaisin peliin. Vaihtopenkiltä löytyi aina uusia pelaajia, jotka pystyivät parantamaan peliämme. Kun Marlon Johnson puuttui kokoonpanosta, emme ajatelleetkaan, että kenenkään yksilön täytyy häntä varsinaisesti korvata vaan hoidimme asian komiteana.

Damion Dantzler, Uran päävalmentaja:
Olen oikein tyytyväinen 1. jakson peliimme, mutta sitten emme pystyneet enää toteuttamaan hyökkäystämme. Meille tuli menetyksiä niin paljon, ettei sillä määrällä voikaan voittaa ottelua. Eteenpäin on kuitenkin menty peli peliltä, kunhan opimme vielä pitämään parempaa huolta pallosta.
Pyrintö saa viikon harjoitustauon sillä seuraava peli on keskiviikkona 28.10. Uudessakaupungissa Korihaita vastaan. Ottelu on nähtävissä Ruutu Plus kanavalla.

Seuraava kotiottelu pelataan Pyynikillä reilun viikon päästä perjantaina 30.10. klo 18.30 jolloin Pyrintö saa vastaansa sarjan kovimman ennakkosuosikin Helsinki Seagullsin.

 

Kuvat: Vera Suihko, Joonas Caven