VÄLIERÄT ALKAVAT: VASTASSA VÄKIVAHVA KARHU

27.3.2021 | Otteluennakko, Uutiset

Korisliigan runkosarjan neljä parasta kohtaavat odotetusti välierissä. Molemmat otteluparit ovat äärimmäisen mielenkiintoisia. Vilppaalla on täydet edellytykset yllättää runkosarjaa hallinnut Seagulls, toisessa otteluparissa sarjakakkonen Pyrintö saa vastaansa sarjakolmosen Karhu Basketin. Tässä parissa on vielä vaikeampi asettaa ennakkosuosikkia. Pyrinnön osalta välierät alkavat tiistaina 30.3. ja paikan loppuotteluun ansaitsee neljällä voitolla.

2010-luvun menestysseurat Pyrintö ja Karhu Basket aloittavat uuden vuosikymmenen ensimmäiset välierät tiistaina Pyynikin palloiluhallissa. Pyrintö oli Korisliigan valtias vuosikymmenen alkupuolella (SM kultaa 2010, 2011, 2014 sekä hopeaa 2016) ja Karhu sen lopulla (2018 ja 2019). Koska vallitseva mestari korona-virus vei Korisliigan viime keväänä, Karhu on edelleen hallitseva mestari. Pyrinnöllä on kuitenkin vahva luotto, että Pantteri-patsas viettää jo ensi kesän jälleen turvallisesti Hakasten autotallissa Härmälässä.

Mitä löytyy Karhun turkin alta?

Karhu Basketin emo on perinteinen yleisseura Kauhajoen Karhu, joka on perustettu 1910.  Koripalloa on Kauhajoella pelattu 1940-luvulta asti. Vuosituhannen vaihteeseen asti korisjoukkue pelasi nimellä Kauhajoen Pesukarhut, mutta seuran noustua 1-divisioonaan, se otti jälleen emokarhun nimen.
Karhu nousi Korisliigaan kaudeksi 2007-2008, mutta joutui sen jälkeen hakemaan vauhtia 1-divisioonasta noustakseen saman tien kaudeksi 2009-2010 takaisin ylimmälle sarjatsaolle. Tuolla kaudella Karhu oli runkosarjan 10., ei siis päässyt vielä pudotuspeleihin, mutta vältti jo putoamisuhan. Pyrintö voitti muuten ensimmäisen mestaruutensa samana keväänä.
Kaudesta 2010-2011 alkaen Karhu on ollut säännöllisesti pudotuspelijoukkue ja kolmesti jo välierissäkin ennen mestaruusvuosiaan.

Karhun tunnetuimpia omia kasvatteja ovat maajoukkuesentteri Pekka Lähdetniemi ja edesmennyt Timo Hakamaa. Pyrintöläisittäin tuttuja nimiä löytyy toki Karhunkin historiasta. Pyrinnöstä Karhuun siirtynyt amerikkalainen Eric Washington oli joukkueen avainpelaajia sen taistellessa sarjapaikastaan, Olli Ahvenniemi siirtyi Pyrintöön juuri Karhusta ja nuoremmatkin fanit muistanevat, että Pyrinnön kasvatti Niko Mattila pelasi Karhussa vielä pari vuotta sitten.

Vuonna 2017 Kauhajoen Karhu eriytti edustuskoripallon omaksi seurakseen ja nykyisin Karhu Basket on kauhajokelainen koripallon erikoisseura.
Karhu on kymmenkunta vuotta kehittänyt toimintaansa määrätietoisesti eikä vähäisimpänä tietenkään päätös rakentaa oma KB-areena, jonka pitäisi valmistua jo ensi vuoden aikana.

Karhu on profiloitunut kovien hankintojen seurana. Siellä on vuosien saatossa vieraillut lukuisia maajoukkuepelaajia Mikko Koivistosta Antti Kanervoon, mutta vahvimmin kauhajokelaiseksi pelaajaksi kai mielletään Bojan Sarcevic, joka pelaa seurassa nyt 8.kauttaan. Hänelläkin on takanaan kuitenkin hyvin muistettava ura niin KTP.ssa kuin Korihaissa, jossa hän aloitti Korisliigauransa 18-vuotiaana 2006.
Hänen lisäkseen Karhun pelaajaidentiteettiä kuvaavat varmaan parhaiten laadukkaat ulkomaalaisvahvistukset kuten Greg Mangano, Jeremiah Wood ja Rene Rougeau.

Karhu on Bojan Sarcevicin joukkue

Karhu Basketin joukkue on erilainen. Se on erilainen suhteessa Pyrinnön puolivälierävastustajaan Katajaan, mutta se on myös vähän erilainen kuin Kauhajoella on ollut aikaisempina vuosina. Yhteistä kuitenkin on, että Karhu on ehdottomasti laadukas joukkue ja tähän aikaan vuodesta aina nälkäinen.

Bojan Sarcevic (10,6 pist./3,3 lev. /7,2 syöt.) on siis joukkueen ruumiillistuma ja edelleen maan ykköstakamiehiä. Bojan on erinomainen pelinjohtajana, kokenut ja älykäs, mutta myös ratkaisuvalmis, joka pystyy voittamaan otteluita henkilökohtaisella panoksellaan.  Sarcevicin paras ominaisuus kuitenkin on, että hän osaa tehdä hyökkäyspäässä joukkuekavereistaan parempia.

Okko Järvi (15,4/3,7/3,3) on Karhun toinen kotimainen kärkipelaaja. Hän on alati vaarallinen korintekijä, joka pystyy heittämään suurilla heittomäärillä ja tarkasti. Lisäksi Järvi on riittävän fyysinen pelaaja, joka pystyy ajamaan korille sekä viimeistelemään myös vaikeita heittoja.

Kolmanneksi kotimaiseksi Karhun profiilipelaajaksi nousee helsinkiläisen Sykin kasvatti Antti Niskanen. Lempinimen ”Jumppa” mies on epäilemättä saanut hurjan urheilullisuutensa ansiosta.  Tilastokeskiarvoilla 4,1 pistettä/3,7 levypalloa ei aina pääse avainpelaajien joukkoon, mutta Niskanen on niin raudanluja puolustaja, että hän on tässä maassa yksi niistä harvoista, jolla on edellytyksiä pärjätä myös Marcus Lewisia vastaan 1vs 1 tilanteissa.

Karhulla on peräti 5 ulkomaalaisvahvistuksen reservi. Seura joutui vuodenvaihteen jälkeen vahvistamaan rivejään, kun koronakaranteenit ja loukkaantumiset söivät kokoonpanoa. Tämän jäljiltä päävalmentaja Koskimiehellä on nyt mahdollisuus valita keitä neljää se peluuttaa Pyrintöä vastaan tai jopa ottelukohtaisesti.

Osasumwen Osaghae jr (15,1/8,2/2,2 torjuntaa) on ulottuva (206 cm) sentteri, joka on tehokas korin läheisyydessä, niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessa. Toisaalta miehellä ei ole minkäänlaista kaukoheittoa, joka helpottaa Pyrinnön puolustuksen rotaatiota. Toinen kysymys, jota Koskimies varmasti pohtii, liittyy siihen pärjääkö Osaghae puolustaessaan kauempana korista ja ehtiikö siirtymissä pelin mukaan?

Isot ja fyysiset laitapelaajat Collin Malcolm (17,5/6,2) ja Jeffery Garrett (14,1/9,6) lienevät varmimmin kokoonpanossa myös Pyrintöä vastaan. Molemmat ovat olleet hyvässä iskussa ja monipuolisina pelaajina tuovat päävalmentaja Koskimiehelle työkaluja peluutukseen. Epävarmuutta toki liittyy tähänkin, sillä kumpikaan ei ole maailmanluokan kaukoheittäjä ja Pyrintöä vastaan ei voi kentällä olla kovin montaa alle 30% kolmosheittäjää. Toisaalta, vaikka Malcolm roiski runkosarjassa pitkin lakeuksia, viimeisessä puolivälierässä Nokiaa vastaan hän heitti yhdessä pelissä 6/10.
Timothy TJ Holyfield (14,1/7,1) sopii ulkoisesti samaan muottiin, Karhun isojen laiturien porukkaan. Hän on joukkueen toiseksi tarkin kaukoheitoissaan, mutta heittomäärä on maltillinen (1,2/2,7=43,8%).

Anthony Hilliard (9,6/4,1) on pykälän pienempi kuin Malcolm ja Garrett, mutta kokenut ja pätevä pelimies hänkin. Hilliardin kokemus voi olla Koskimiehen arvostama seikka pudotuspeleissä. Heittäjänä hän sopinee samaan muottiin muiden kanssa, saattaa saada suman, mutta ei mikään erikoismies.

Sentteri Osaghae oli sivussa viimeisestä puolivälierästä, mutta annettiinko miehelle ylimääräinen lepopäivä vai ounasteliko se jo välieräsarjan kokoonpanoa? Hakeeko Karhu ottelusarjaan erottautumistekijää vai pyrkiikö se vastaamaan Pyrinnön vahvuuksiin?

Periaatteessa Karhu voi vaihtaa kokoonpanoa sarjan kuluessakin, mutta tuskin tekee sitä jollei ole pakko. Pelin sotkemisesta on hyötyä vain, jos oma peli on jo sekaisin.

Ei saa näytellä kuollutta

Ratkaisee päävalmentaja Janne Koskimies Karhu Basketin kokoonpanon miten tahansa, Pyrinnön kannalta on selvää, että sen on muistettava tarkkaan ohjeet miten Karhun kanssa pitää toimia:
1) Pakoon ei saa juosta
2) Ei kannata näytellä kuollutta

Pyrinnön on hyökättävä molemmissa päissä kenttää! On oltava aktiivisia, luotava palloon painetta ja peitettävä syöttölinjoja aktiivisesti. Oltava levypalloissa ja muissa irtopalloissa pirun kova!

Myös hyökkäyksessä Pyrinnön täytyy olla aggressiivinen, luotava pelaajien ja pallon liikettä. Karhun pitää joutua koko ajan peittämään leikkausta, syöttölinjaa, screeniä, jotta se ei ehdi organisoida puolustusta niin että kaikki 5 puolustajaa ovat kaksi jalkaa maassa, rintamasuunta pallollista kohti, valmiina auttamaan.
Helposti sanottu, mutta kun hyökkäys perustuu 1 vs 1 pelaamiseen niin se ei saa muuttua alivoimalla 1 vs 3 hyökkäämiseksi.

Tiistaina se alkaa!

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti. Runkosarjapelit menivät ristiin, molemmat hakivat vierasvoiton. Suomen cupin välieräkohtaamisen vei Pyrintö, mutta sitä ei lasketa: Karhu Basket oli juuri tuolloin pahasti vajaamiehinen.

Tässä ottelusarjassa on kaikki klassikon ainekset.

Pyrintö- Kataja
tiistaina 30.3. klo 18.30 Pyynikin palloiluhallissa.
Ottelu joudutaan edelleen pelaamaan tyhjille katsomoille, mutta se on nähtävissä Ruutu+ kanavalla, kuten kaikki Korisliigan ottelut tällä kaudella.

#pantterijahti

Kuva: Joonas Caven, Vera Suihko