VAUHTIA LUVASSA, KOUVOT LAUANTAINA PYYNIKILLE

18.2.2022 | Otteluennakko, Uutiset

Ylempi jatkosarja jatkuu Pyrinnön osalta lauantaina, kun Pyrinnön vieraaksi saapuu Kouvot.
Molemmat joukkueet hävisivät keskiviikkona, joten voitonnälkä on kova. Molemmat myös juoksevat kenttää kovaa, pelaavat yleisöönmenevää korista, joten ainakaan vauhtia ei Pyynikiltä tule puuttumaan.

Pyynikin palloiluhalli täyttyy jälleen lauantaina, kun yleisö pääsee kannustamaan Pyrintöä ylemmän jatkosarjan avausvoittoon. Jokainen ottelu on nyt tärkeä, ajatellen kotietua pudotuspeleihin, sillä jatkosarjan 10:stä ottelusta vain 5 pelataan kotikentällä.
Keskiviikon kierros oli Pyrinnölle harmillinen, kun sekä KTP että Vilpas onnistuivat ottamaan sarjapisteitä. Vilpas haki vierasvoiton juuri Kouvolasta, ja ilman tähtisentteriään Jeremiah Woodia.

Pöllällä tai ilman – Kouvot on kahden pelitavan joukkue

Runkosarjassa Pyrintö ja Kouvot kohtasivat kahdesti. Marraskuussa Pyynikillä Kouvot vei voiton vaihdettuaan pieneen viisikkoon, siis vedettyään kentältä ison sisäpelaajansa (Hannes Pöllä) ja vastattuaan kotijoukkueen vauhtiin samalla mitalla. Pyrintö joutui paikkapuolustuksensa kanssa takaa-ajajaksi, aina oltiin myöhässä jostain, ja Kouvot vei sarjapisteet, vaikka muuten Pyrintö pelasi silloinkin hyvin.

Runkosarjan viime kierroksilla tamperelaiset hakivat voiton Kouvolasta. Sitten marraskuun, kokoonpanoissa oli tapahtunut muutoksia. Kouvot oli menettänyt dominoivan takamiehensä Deshon Taylorin Unkariin, tilalla pelasi varsin erityylinen Robert Hall. Pyrintö oli menettänyt Palmin Belgiaan ja vaihtanut Shaquille Keithin Ike Smithiin. Lisäksi Pyrintö oli päivittänyt puolustuskonseptiaan, joten tällä kertaa Pyrintö ryösti arvokkaat pisteet Mansikka-aholta.

Sittemmin Kouvot on vahvistanut edelleen takakenttäänsä. Äänekosken Huiman kasvatti coach Jyri Lehtonen hyödynsi kotiseutukontaktejaan ja sai Huimassa 1B-divisioonaa huimilla tehoilla pelanneen Billy Boyd III:n Kouvolaan. Boyd on pelannut nyt kaksi ottelua Korisliigaa 28,5 pisteen keskiarvolla. Laituri-takamies on ennen kaikkea kova kolmostykki, joka heittää arkailematta, jopa härskisti, mutta kiitettävän tarkasti (kaikki pelitilanneheitot n. 60%). Aika näyttää miten Kouvojen sisäinen kemia kestää Boydin heittomäärät. Niin kauan kuin voittoja tulee, tämä ei liene ongelma.

Kouvojen joukkueessa on kuitenkin muitakin erityisen korinteko-orientoituneita pelaajia.
Amir Hinton (22,0/6,7) on sarjan toiseksi paras 1 vs 1 pelaaja, Ike Smithin jälkeen. Erittäin urheilullinen ja taitava, joka pääsee oikeuksiinsa varsinkin silloin kun Kouvot pääsee juoksemaan järjestäytymätöntä puolustusta vastaan.
Macuach Maluach (12,1/4,2) ponnistaa Hintonin tavoin korkealle ja löi viimeksi Pyynikillä sellaisia donkkeja, että niille olisi melkein taputtanut, jollei olisi harmittanut niin vietävästi.
Isaiah Osborne (17,2/5,2) on ollut Kouvojen paras kaukoheittäjä, liki 40% mies kolmosen viivan takaa, heittää paljon ja hyvin.

Myös Kouvojen kotimainen pelaajisto on mielenkiintoinen. Jyri Lehtosen ajatus miehittää vitospaikka kotimaisilla nuorilla suurlupauksilla, on kuivunut vähän kokoon, sillä Ilmari Toikkanen ja Aapeli Syrjämäki ovat olleet loukkaantuneena suurimman osan kaudesta. Susijengin Hannes Pöllä (9,7/6,7) on jäänyt ainoaksi isoksi mieheksi, jonka seurauksena Kouvojen vaihtoehtoiseksi pelitavaksi on tullut small ball, ”pienten peli”, alle kaksimetrisillä pelaajilla. Silloin hyökätään kaaren takaa heittämällä tai kaarelta kovaa korille ajamalla ja mitataan liikkuvatko vastustajan jalat riittävän nopeasti. Tamperelaisittain tuttu pelitapa, noin perustaltaan.

Keskiviikon tappiopelissä Vilpasta vastaan, Kouvot oli pelinjohdollisissa vaikeuksissa. Sivussa olivat takamiehet Tuomas Hirvonen (6,6/3,0/4,5 syöt.) ja Henri Permanto (8,3/2,6) joita coach Lehtonen kuvaa ”pelin aivoiksi”. Epäilemättä joukkue, joka on täynnä pallonälkäisiä ja kunnianhimoisia pelaajia, kaipaa kentälle jonkun säännöstelemään huomiota, siis jakamaan palloa.
Hirvonen palannee riviin jo lauantaina Pyynikillä, Permannolla on kuulemma pidempi poissaolo.

Seuraa ainakin näitä:

* Pyrinnön pallon liike, pallottomien pelaajien liike ja heitonvalinnat
Tämä on kokonaisuus, jonka täytyy toimia paremmin kuin Kotkassa. Vaikka Kouvot on erilainen vastustaja, ei senkään korin alle kannata punkea yksin ylivoimaa vastaan. Kouvot rankaisee nopeilla vastahyökkäyksillä tehokkaasti.
* Levypallopeli
Joukkueet ovat lähtökohtaisesti varsin tasaisia levypallopelissä. Juuri siksi se voi olla ratkaisevan eron tuova tekijä lauantain ottelussa. Aktiivisella hyökkäyslevypallopelillä voi myös hidastaa vastustajan hyökkäyksen käynnistämistä.
* Ike Smith – Amir Hinton
Kuuma taistelupari, jonka pelaamisen vahvuudet liittyvät 1 vs 1 hyökkäystilanteiden voittamiseen.
Tämä on nähtävä!

Ennakkokommentit: 

Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Vauhtia ei pelistä puutu, kun Kouvot tuo korkeaoktaanisen hyökkäyksensä Pyynikille. Pyrimme tekemään Kouvojen heitoista mahdollisimman vaikeita ja voittamaan levypallot. Kokoonpano: Shepherd, Foster, Smith, Pihlajamäki, Leppänen, Kilpinen, Heinonen, Williams, Gonzalvez, Lehtonen, Peltokangas

Kouvojen päävalmentajan Jyri Lehtosen ennakkokommenttia ei ollut tätä kirjoitettaessa vielä saatavilla.

Pyrintö – Kouvot
Lauantaina 19.2.2022 klo 18.00. (Huomaa kellonaika!)
Pyynikin palloiluhallissa

Pyrinnön kotiotteluiden liput ovat myynnissä Pyrinnön toimistolla (Klingendahl) tai ennakkoon Tiketissä.

Kuva: Joonas Caven