VIERASKIERTUE ALKAA KOUVOLASTA

21.1.2022 | Otteluennakko, Uutiset

Pyrinnöllä alkaa varsinaiset härkäviikot, kun se kohtaa reilun viikon sisään vieraskentällä sarjataulukon kärkijoukkueet Kouvot, Seagulls ja Vilpas. Atro Vuolteen punainen Pyrintö-bussi pöllyttää lunta, ensimmäisenä matkalla Kouvolaan. Sekä Pyrinnöllä että Kouvoilla on takana kaksi peräkkäistä voittoa, joten siipipeliä siis pukkaa.

Kevään 2016 finalistit kohtasivat marraskuussa Pyynikillä. Silloin Kouvot vei voiton, vaikka Pyrintö pelasi hyvän ottelun. Tamperelaiset veivät tuolloin peliä, kun Kouvojen isolla kokoonpanolla ei riittänyt nopeus puolustuspäässä. Sitten Kouvojen coach Jyri Lehtonen vaihtoi pieneen viisikkoon, jonka jälkeen Pyrintö oli puolestaan vaikeuksissa, etenkin taitavan ja nopean takamiehen Deshon Taylorin pyörittäessä peliä. Tämän jälkeen Lehtonen on peluuttanut pienempää viisikkoa säännöllisesti, muutenkin kuin hetkittäin. Viimeksi tiistaina Kotkassa, josta se haki kovan vierasvoiton.

Sitten viime näkemän, Kouvot menetti Taylorin, joka lähti pelaamaan Unkariin, mutta rekrytoi tilalle takamies Robert Hallin (193 cm) joka on pelannut nyt 5 peliä 12 pisteen ja 3,4 levypallon keskiarvoilla. Lyhyen otannan perusteella mies on korintekijänä selvästi vaarallisempi kaaren takaa kuin korille ajajana (kolmoset neljässä viimeisessä pelissä liki 50%, 2 pisteen yritykset selvästi huonompi).  Ainakin numeroiden valossa erilainen takamies kuin Taylor.

Mutta löytyy Kouvoista edelleen eväät myös isojen poikien peliin. Kotimaisilla nuorilla lupauksilla miehitetty vitospaikka (perinteinen sentterin rooli) herättää kunnioitusta: Hannes Pöllä 211 cm on vasta joukkueen toiseksi pisin. Aapeli Syrjämäki 214 cm on kuntoutunut ja palaamassa todennäköisesti kokoonpanoon jo lauantaina. Ilmari Toikkanen (207 cm) on vielä toipilaana.

Koska Kouvot on pystynyt miehittämään sentterin paikan kotimaisilla pelaajilla, se on voinut hankkia alle kaksimetrisiä ulkomaalaisvahvistuksia. Kun ei tarvitse rekrytoida kiloja ja senttejä, voi kolikot käyttää siihen, että saa varmasti laatua.
Joukkueen tilastokärki on laituri Amir Hinton (21,9/6,4) joka on erittäin vaarallinen. Mies juoksee kenttää hyvin ja pyrkii röyhkeästi korille. Ehdottomasti Korisliigan parhaita pelaajia!
Isaiah Osborne on Kouvojen paras kaukoheittäjä (17,1/5,2), liki 40% mies kolmosen viivan takaa, heittää paljon ja hyvin! Macuach Maluach (11,1/3,8) on Kouvojen neljäs vahvistus.

Kouvojen kotimainen pelaajisto on niin ikään laadukas. Kouvolan oma kasvatti Tuomas Hirvonen (6,7/3,0/4,6 syöt.) on joukkueen toinen pelinjohtaja. Henri Permanto (7,6/2,1) on ihastuttanut koripallokansaa ennakkoluulottomuudellaan ja etenkin puolustuspelillään. Lisäksi Jyri Lehtosen koripallokoulusta löytyy muitakin nuoria lupauksia, mm. vasta 2002-syntynyt Joel Mäntynen on esittänyt miehekkäitä otteita Kouvot-paidassa ja seuran akatemiajoukkueessa 1A-divisioonassa.

Seuraa ainakin näitä:

* Pyrinnön heitonvalinnat
Pyrinnön pitää olla rohkea ja järkevä. Pyrinnön pitäisi pystyä yhtaikaa molempiin, se on usein vaikeaa. Jos ajetaan apupuolustuksen keskelle sumppuun tai otetaan heittoja, jotka yllättävät myös omat joukkuekaverit, ei ehditä levypalloihin ja tulee kiire puolustamaan.
Jos taas arkaillaan ja epäröidään, syöttöjen ja leikkausten ajoitukset kärsivät, jolloin tuloksena menetyksiä ja pakotettuja heittoja. Ja taas tulee kiire puolustukseen.
Pyrinnön on siis saatava ote itselleen ja rytmitettävä peliä. Yleensä se lähtee vahvan puolustuspelin kautta.

* Match-upit
Kuka Kouvoista puolustaa Pyrinnön Ike Smithiä? Ja kuka Pyrinnöstä Amir Hintonia?
Entä muut 1 vs 1 puolustajaparit?

* ”Small ball”?
Coach Lehtonen lupailee ennakkokommentissaan, että myös Kouvot jatkaa pienellä viisikolla pelaamista. Pyrintöhän sitä on toteuttanut koko kauden, sillä kokoonpanossahan ei edes ole
varsinaista sisäpelaajaa. Lehtonen on kuitenkin aika kettu, joten mielenkiintoista nähdä keksiikö hän tavan peluuttaa myös isoja miehiään.

* Palaako Pyrintö paikkapuolustukseen?
Kettu on myös Sopanen, koskaan ei tiedä.

Ennakkokommentit:


Miikka Sopanen, Pyrinnön päävalmentaja:
Kouvot on keikkunut korisliigan kärkipaikoilla koko kauden, eikä vähiten tehokkaan hyökkäyspelin ansiosta. Coach Lehtosen joukkue levittää kenttää erinomaisesti aiheuttaen apupuolustuksille harmaita hiuksia. Olemme selkeitä kakkossuosikkeja tähän lähtöön, joten underdog-asenteella lähdemme taistelemaan. Kokoonpano: Shepherd, Foster, Smith, Pihlajamäki, Leppänen, Kilpinen, Heinonen, Gonzalvez, Lehtonen, Peltokangas

Jyri Lehtonen, Kouvojen päävalmentaja:
Pyrintö on mielenkiintoinen joukkue. Paljon tulivoimaa ja urheilullisuutta. Haastavat puolustusta heti heittokellon alusta. Paljon small ballia luvassa. Kokoonpano: Maluach, Osborne, Hirvonen, Hinton, Mäntynen, Hall, Pöllä, Permanto, Korkiatupa, Syrjämäki GTD75% ja Kristeri GTD75%

Kouvot-Pyrintö
Lauantaina 22.1.2022 klo 15.00. (Huomaa kellonaika!)
Kouvolan Jatke-areenalla

Ottelu pelataan ilman yleisöä, mutta se on nähtävissä Ruutu+ palvelussa.

Kuva: Joonas Caven