VILPAS VAHVEMPI SALOSSA

12.3.2022 | Otteluraportit, Uutiset

Vilpas otti 5.peräkkäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa, kun se kukisti Pyrinnön Salohallissa 99-90 (50-41). Molemmat joukkueet pelasivat pahasti vajailla kokoonpanoilla, joka vaikutti ottelun kulkuun monella tapaa. Organisoidumpaa 5 vs. 5 korista pelaava Vilpas kärsi tilanteesta vähemmän ja hallitsi peliä alusta loppuun, vaikka Pyrintö taisteli urheasti mukana. Tamperelaiset eivät kuitenkaan uskaltaneet tai kyenneet painaa kunnolla kaasua, joka olisi ollut Pyrinnön ”omaa peliä”. Nyt mentiin Vilppaan vahvuuksilla ja lopputulos oli ennakoitavissa.

Pyrintö pelasi keskiviikkona fyysisen ja varmasti kuluttavan pelin Karhua vastaan. Jo silloin joukkueesta puuttuneet Valtteri Leppänen ja Tomas Pihlajamäki olivat pois edelleen,
tänään kokoonpanosta putosi vielä kapteeni Osku Heinonen, joten lähtökohta otteluun oli todella vaikea. Pyrinnön 1A-divisioonaa pelaavasta Akatemia-joukkueesta kokoonpanoon nostettu Mika Nuolivirta teki tänään paluun Korisliigaan. Raamikkaalla (210 cm) sentterillä on aiempaa Korisliiga kokemusta Korihaista, Kouvoista ja Katajasta.

1.neljännes

Ike Smith nousi Pyrinnön aloitusviisikkoon ensimmäisen kerran. Joulukuussa joukkueeseen liittynyt tamperelaisten ykköstykki aloitti mukaan tultuaan erinomaisesti vaihtopelaajana ja hyvää käytäntöä on jatkettu tähän asti.
Poissaolot näkyivät varsinkin Pyrinnön pelitavassa heti alusta lähtien. Huomattavan verkkainen tahti hyödytti tietysti Vilpasta, mutta vaihtopenkin ohuuden takia tamperelaiset joutuivat tekemään kompromisseja myös pelitavassaan. Puolustuksessa ei voitu laittaa pallolliseen normaalisti painetta, joka antoi kotijoukkueelle mahdollisuuden juosta set-hyökkäyksiään, liikuttaa palloa ja saada niiden ajoitukset toimimaan täydellisesti.
Tuntui oudolta nähdä Ike Smith kävelyttämässä palloa ylös ja oudolta se tuntui varmasti kentälläkin. Tilannenopeuden ja terävyyden löytyminen oli vaikeaa, kun ensin on kävelty 10-15 sekuntia ja sitten pitäisi tehdä räjähtävä korille ajo, täysin toisessa rytmissä.
Jakson puolivälissä Vilpas alkoi saada otetta pelistä ja repiä muutaman pisteen eroa.
Pyrintö taisteli kuitenkin jälleen. 7 min. jälkeen Ike Smith kavensi vapaaheittoviivalta tilanteeksi 17-14 ja minuuttia myöhemmin Mika Nuolivirta tykitti horisontaalisesti kaukaa ja vertikaalisesti korkealta kolmosen ja Pyrintö pisteen päähän 22-21.
Tauolle kuitenkin Vilppaan 27-23 johdossa.

2.neljännes

Nuolivirran torjuntayritys sammutti Salohallin valot, mutta se ei estänyt erotuomareita näkemästä tilanteessa virhettä (joka siinä varmasti olikin, ei sillä). Griffinin vapareilla Vilpas venytti eroa 32-25.
Vilpas auttoi rohkeasti ja sumputti oman korin alustan. Näin se pakotti Pyrinnön heittämään ja Pyrintöhän heitti. Valitettavasti vapaista heittopaikoistakaan ei tullut osumia, joka puolestaan olisi avannut tilaa korin alle. Näin Pyrintö ajautui ”hyppyheittojoukkueeksi”, kuten Pieti Poikola sanonnan aikanaan muotoili ja lanseerasi kotimaiseen koripalloon.
Päävalmentaja Miikka Sopanen reagoi ja otti aikalisän ajassa 7:21 (34-25).
Hyökkäys ei kuitenkaan ollut tamperelaisten ainoa huolen aihe. Vilppaan screen-peli tuotti jatkuvasti tulosta, ei vähiten Susijengi-konkari Mikko Koiviston ansiosta. Koivisto venytti kolmosillaan eron jo 19 pisteeseen. Kun Pyrintö ei osannut screen-tilanteita puolustaa, Koiviston osumien lisäksi tilanteista syntyi Vilppaalle myös muita pisteitä.
Ike Smith ajoi kovan coast to coast ajon, loikki eurostepillä, pyöräytti pallo vartalonsa ympäri ja roikkui ilmassa vielä, kun vastustajat olivat jo palanneet lattiaan, ja pallo levyn kautta koriin.
Ja sama joukkueen tempomuutos auttoi siihen, että Panu Peltokangas pääsi lay-backilla nostamaan pallon takakautta koriin ja näin Pyrintö kuroi neljänneksen viimeisen 3 minuutin aikana eroa 10 pistettä kiinni, heti kun pistivät peliin vähän vauhtia.
Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen oli hereillä ja saikin Pyrinnön pisteputken katkaistua.
Peli tasoittui taas ja puoliajalle säilyi Vilppaan johto 50-41.

Ruutu+ haastattelussa Mika Nuolivirta analysoi hyvin, että Pyrinnön ”pallo-screen-puolustuksessa oli ongelmia ja hyökkäyspää oli vähän sekaisin, kun ei olla totuttu pelaamaan noin isolla viisikolla”.
Näinhän se oli. Eikä heikko kaukoheittopeli (kolmoset 1/8) tietenkään auttanut asiaa.

3.neljännes

Salohalli kohahti heti toisen puoliajan alkuun, kun maan vetovoimalle erityisen altis Juho Nenonen nousi donkkiin joka pomppi lopulta 4 pompun kautta sisään.
Pyrintö sai vähän sähäkkyyttä tekemiseen ja alkoi pärjätä hyökkäyspäässä. Emmanual Shepherd voitti puolustajansa ja mainiolla syötöllä vapautti Eero Lehtosen korin tekoon, 56-50.
Puolustus tuotti kuitenkin edelleen ongelmia. Vilpas repi 7-0 jakson ja Sopasen oli kutsuttava tamperelaiset aikalisälle 4 minuutin pelin jälkeen kun ero oli taas kasvamassa (63-50).
Jakson puolivälissä Brian Fobbs sai jo 4.virheen ja Pyrinnön tapaan vain 8 pelaajalla pelannut kotijoukkue joutui ottamaan yhden avainpelaajansa vaihtoon.

Kun myös Mikko Koiviston täytyi mennä haukkaamaan happea vaihtopenkille, Pyrintö pystyi puolustuksessa vaihtamaan screeneissä huolettomammin ja alkoi voittaa oman pään tilanteita.
Puolustuksen onnistumiset heijastuivat myös toisessa päädyssä. Devante Fosterin kolmosella Pyrintö kiri tilanteeksi 66-59, kun jaksoa oli jäljellä 3 minuuttia. Sami Toiviainen otti aikalisän katkaistakseen Pyrinnön rynnistyksen, mutta varmasti myös antaakseen Koivistolle minuutin lisää palautumisaikaa. Koivisto palasikin kentälle aikalisän jälkeen ja jakson loppuun edettiin tasaisesti.
David Gonzalvezin kovilla koreilla viimeiselle tauolle 73-66 numeroissa.

4.neljännes

Vilppaan 7 pisteen johto ei sinällään ole nykykoriksessa kovinkaan paljon, mutta etumatka antaa kuitenkin anteeksi vastustajan yhden ”momentumin”. Pyrintö ei kuitenkaan onnistunut iskemään jakson alkuun vaan Vilpas venytti eroa 11 pisteeseen, kunnes jälleen puolustuksen onnistumisten kautta Devante Foster pääsi syöttökatkosta lyömään ilmavan donkin ja seuraavasta tilanteesta Emmanual Shepherd viimeisteli tilanteeksi 77-70.
Lassi Kilpisen 5. virhe (pelikellossa 5:45) vaikeutti Pyrinnön peluutusta entisestään. Vaihtovälit alkoivat venyä ja Juho Nenosen tykitettyä kolmosella taululle 84-76,
Miikka Sopasen oli pakko ottaa aikalisä jo ihan huilauksen vuoksi.
Juuri tässä vaiheessa Pyrintö on yleensä painanut kaasun pohjaan, mutta nyt se oli vähintään riskialtista, jos edes mahdollista.
Mikko Koiviston kolmosella ero kasvoi 11 pisteeseen, mutta Pyrintö taisteli edelleen. Ike Smithin  perinteisellä 3 pisteen hyökkäyksellä (kori+vapaaheitto) Pyrintö sai taas toivon kipinän kun ero kaventui alle 10 pisteen (89-80).
Juho Nenonen ratkaisi kuitenkin ottelun kolmannella kolmosellaan ja Vilpas karkasi 95-82 johtoon.
Sopanen käytti viimeisen aikalisän ja Pyrintö hyökkäsi muutaman sekunnin hyökkäyksillä suoraan korille.  Lisäksi Vilpas sähläsi, 2 palautusta yms. menetykset siivittivät Pyrinnön vielä loppukiriin,  mutta aika loppui kesken, ja Vilpas vei voiton 99-90 lukemilla.

Nostot:

Ottelu ratkesi kahteen seikkaan. Pyrinnön kokoonpano ei riittänyt pelaamaan omaa vauhdikasta korista kuin hetkittäin, tamperelaisten täytyi säästellä, tehdä taloudellisempia valintoja, jotta jaksaa pelata koko pelin, kun vaihtovälit venyivät. Tietysti myös mm. kotimaisen kärkipelaajan Osku Heinosen puuttuminen näkyi pelaamisessa, mutta yhtä lailla Vilppaalta puuttui kovia pelimiehiä, joten niiden laskeminen on turhaa jossittelua.
Toinen seikka oli Mikko Koivisto ja Vilppaan screen-pelaaminen. Pyrinnöllä ei ollut eväitä vastata tähän. Olisivatko Pihlajamäki ja Leppänen pystyneet auttamaan tässä joukkuettaan, se jää nähtäväksi seuraavassa Vilpas-pelissä (30.3.).

Pyrinnön parhaana palkittiin ansaitusti David Gonzalvez (26/3).  Ike Smith (25/9) ja Devante Foster (19/8) tekivät komeat tilastorivit, joita rumentaa vain suuri menetysten määrä.
Emmanual Shepherd (11/3/4 syöt.) oli totutun varma, vaikka minuutit tänään joukkueen suurimmat, peräti 35:56.

Ottelun pistekuningas oli Bryan Griffin (33/10/5 syöt.), mutta ehdoton MVP oli Mikko Koivisto (18/4/7 syöt.).

Pyrinnön seuraava ottelu on
Seagulls-Pyrintö
Töölön kisahallissa
keskiviikkona 16.3.2022 klo 18.30

Ottelu on nähtävissä Ruutu+ palvelussa

Seuraava kotiottelu pelataan lauantaina 19.3. klo 16.00 jolloin Pyynikille saapuu KTP.

Kuva: Joonas Caven